SG.hu

Betiltotta a nyugati üzenetküldő alkalmazásokat a kínai kormány

A kínai kormány nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva arra utasította az Apple-t, hogy távolítsa el szoftverboltjából a WhatsAppot, a Threads-t, a Telegramot és a Signal-t.

A négy alkalmazás eltávolítása arra utal, hogy a kínai központi kormányzat egyre intoleránsabbá válik azon külföldi online üzenetküldő szolgáltatásokkal szemben, amelyek nem tartoznak az ellenőrzése alá. Ez egyben azt is jelzi, hogy az Apple-nek szűkűl a mozgástere Kínában. Egyelőre más Meta-alkalmazások - köztük a Facebook, az Instagram és a Messenger - továbbra is letölthetők maradtak. Számos más, nyugati cégek által fejlesztett népszerű alkalmazás, köztük a YouTube és az X is elérhető még.

Nem világos, hogy a WhatsApp vagy a Threads milyen biztonsági aggályokat okozhatott a kínai hatóságoknak. "A kínai kibertér-felügyelet nemzetbiztonsági aggályaik alapján elrendelte ezen alkalmazások eltávolítását a kínai áruházból" - írja közleményében az Apple. "Kötelesek vagyunk betartani a törvényeket azokban az országokban, ahol működünk, még akkor is, ha nem értünk egyet" - áll a közleményben. A Meta nem kívánt nyilatkozni, és az Apple-hez irányította a kérdéseket. Az Apple nem válaszolt a Signal és a Telegram megkeresésére. A kínai kibertér-felügyelet szintén nem válaszolt a kommentárkérésre.

A négy alkalmazás közül egyiket sem használják széles körben Kínában, a Tencent cég WeChat programja uralja a piacot. Ezeket az alkalmazásokat és számos további külföldi alkalmazást általában blokkolja a kínai hálózatokon a "Nagy Tűzfal" - az ország kiterjedt kibercenzúra-rendszere -, és csak virtuális magánhálózattal vagy más proxy-eszközökkel lehet használni. A négy alkalmazás továbbra is elérhető Hongkongban és Makaón, Kína két különleges közigazgatási területén. A kínai technológiai ipar egyes szakértői szerint a WhatsAppra és a Threadsre vonatkozó kormányzati utasítás összefüggésben állhat egy tavaly augusztusi új szabállyal, amely előírja, hogy minden Kínában elérhető alkalmazásnak regisztrálnia kell magát a kormánynál, különben az eltávolítás kockázatát kockáztatja. A cégek számára a regisztráció befejezésének határideje március vége volt, a szabályozás pedig április 1-jén lépett hatályba.

Az Apple már korábban is távolított el alkalmazásokat a kínai alkalmazásboltjából. 2017-ben törölték a The New York Times híralkalmazását, mondván, hogy az sérti a helyi előírásokat - ez a lépés a világ második legnagyobb gazdaságában növekvő hírcenzúra közepette történt. Az alkalmazás továbbra sem érhető el az Apple kínai App Store-jában. Tavaly az Apple számos ChatGPT-szerű alkalmazást vont ki, amikor Peking a generatív mesterséges intelligencia szolgáltatásokra vonatkozó helyi szabályozáson dolgozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!