SG.hu

Kétszer hajtható telefonnal rukkolt ki a Huawei

A két zsanér által egy 10,2 collos, valódi táblagép méretű óriás lesz az egyébként 6,4 collos telefonból.

A Huawei Mate XT Ultimate egy olyan telefon, amely nem úgy hajtható ki, mint a Samsung vagy a Google hasonló készülékei, hanem "Z" alakot kell elképzelni, azaz fordított kettős csuklós kialakítású: a két zsanérral egy 10,2 collos képátlójú téglalap jön létre (a felbontása 2232 x 3184 pixel), de van egy 7,9 collos egybecsukható konfiguráció is a kettő között. És van egy opcionális összecsukható billentyűzet is. A telefont a Huawei "trifold"-nak nevezi, ára pedig 19 999 jüan (kereken 1 millió forint). Ami a legfontosabb, hogy a telefon mindössze néhány órával az Apple iPhone 16 eseménye után jelent meg. Ez nem véletlen, a Huawei termékbemutatóit gyakran úgy időzítik, hogy megpróbálják csökkenteni a legnagyobb rivális bejelentésének médiavisszhangját, és az USA most különösen nagy ellenség, hiszen szankciókkal sújtotta a céget és megpróbálta megakasztani a Huawei chipellátását.


„Ez egy olyan alkotás, amire mindenki gondolt, de soha nem sikerült létrehozni” - mondta Richard Yu, a Huawei fogyasztói csoportjának elnöke a Mate XT leleplezése során. "Mindig is az volt az álmom, hogy a zsebembe tegyem a tabletünket, és mi ezt megvalósítottuk”. Két igazán jó gamer PC áráért 256 GB tárhelyet, 16 GB RAM-ot, 5600 mAh-s akkumulátort, 50 megapixeles fő kamerát, valamint két 12 MP-es ultraszéles és periszkópos kamerát kapunk. (21 999 jüanért 512 GB, míg 23 999 jüanért 1 TB tárhelyet kapunk.) Az előlapon található szelfikamera 8 megapixeles, és a készülék teljes kihajtásakor a bal szélső képernyőn található. 66 W-os vezetékes vagy 50 W-os vezeték nélküli töltést támogat. A súlya 298 gramm, kihajtva mindössze 3,6 mm vastag, képernyője pedig LTPO OLED, 120 Hz-es képfrissítéssel. A szoftverre és a kamerára - az amerikai csúcstelefonokhoz hasonlóan - rengeteg MI-alapú ígéretet ragasztottak.


Az áron, a méreten és az MI-ígéreteken túl a Mate XT Ultimate leginkább abban lesz érdekes, hogy a csuklók hogyan bírják. A Huawei a kínai űrállomás után a Tiangong nevet adta ezeknek. A készülékre még az árának bejelentése előtt mintegy 3,7 millió előrendelés érkezett a kínai Vmall kiskereskedőn keresztül. Nem tűnik valószínűnek, hogy a telefon Kínán kívül is megjelenik.

A 2800 dolláros árcédula több mint kétszerese a most bejelentett iPhone 16 Pro Max induló árának. Erre, és a korlátozott gyártásra tekintettel a telefon sokkal inkább a Huawei technológiai képességének szimbóluma, mint jelentős értékesítési hajtóerő. "A gyártási korlátok és a magas ár azt jelenti, hogy az új telefon valószínűleg nem lesz nagy hatással a piacra” - mondta Will Wong, az IDC tanácsadó cég vezető kutatója. "De azt üzeni a fogyasztóknak, hogy még a kínai cég még mindig élen jár, és a potenciális kihívás, amit az Apple-nek jelent, messze túlmutathat a piaci részesedésen.”

Az IDC szerint a második negyedévben az összecsukható okostelefonok piaca 57%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, 3,9 millió darabot szállítottak, főként a kínai okostelefon-gyártók tengerentúli piacokra való betörésének köszönhetően. De ez még mindig csak 1,3%-a a teljes okostelefon-piacnak, ahol 292,2 millió okostelefont szállítottak a második negyedévben - közölte az IDC. A Huawei a második negyedévben 27,5%-os piaci részesedéssel a világ legnagyobb összehajtható okostelefon-szállítója volt, megelőzve a dél-koreai Samsungot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #3
    3x3,6mm nem kevés, de még így is kevesebb mint a legújabb Z Fold, mert az 12,1mm össze csukva.
  • RJoco #2
    Nem is mutogatták a videóban, hogy összehajtva milyen.
    Bár az 1,1 cm vastag talán még éppen nem is annyira vészes.
    A 6,4" egész jó.
    A tok biztos nagyon érdekes lesz, ha lesz rá.

    Legalább nem kell azon gondolkodnom, hogy új telefonnak számításba jöhet e vagy sem.
  • felemelő #1
    Nagyon jól hangzik (és ugye a reklám úgy is mutatja), de amikor összehajtva 3x 3.6mm... az nem kevés... ha meg "tokot" is kap...