SG.hu

4,9 milliárd dollárt költ az AMD arra, hogy komplett MI-rendszert tudjon kínálni

A vállalat azt reméli, hogy a ZT Systems felvásárlása felgyorsítja adatközponti chipjeinek elterjesztését.

Az AMD megállapodott a ZT Systems MI-infrastruktúra csoport megvásárlásáról egy 4,9 milliárd dolláros készpénz- és részvénytranzakció keretében. A chipgyártó vállalat MI-beruházása újabb jele annak, hogy a cég igyekszik kihívást intézni a piacvezető Nvidia ellen. A kaliforniai székhelyű csoport közölte, hogy a felvásárlás segít felgyorsítani az Nvidia népszerű grafikus feldolgozó egységeivel (GPU) versenyző Instinct sorozata elterjedését. A három évtizede alapított ZT Systems egyedi számítási infrastruktúrákat épít a legnagyobb felhőcégek számára, mint a Microsoft, a Meta és az Amazon. Az üzlet az AMD legnagyobb felvásárlása azóta, hogy 2022-ben 35 milliárd dollárért megvásárolta a Xilinxet.

„A tranzakció ezer világszínvonalú tervezőmérnököt hoz a csapatunkba, és lehetővé teszi, hogy párhuzamosan fejlesszük a chipeket és a rendszereket. De ami a legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban üzembe helyezzük a legújabb MI-infrastruktúrát az adatközpontokban” - mondta az AMD vezérigazgatója, Lisa Su. "Ez tényleg segít abban, hogy sokkal gyorsabban telepítsük a technológiánkat, és az ügyfeleink azt mondják nekünk, hogy erre van szükségük” - tette hozzá Su. A tranzakció várhatóan 2025 első felében zárul le a hatósági jóváhagyástól függően, és ezt követően a New Jersey-i székhelyű ZT Systems beolvad az AMD adatközpont-üzletági csoportjába.

A lépésre azért kerül sor, mert az AMD igyekszik megtörni az Nvidia fojtogató befolyását az MI adatközpontok piacán. Az itteni sikernek köszönhető, hogy az év elején az Nvidia átmenetileg a világ legértékesebb vállalatává vált, mivel a nagy technológiai vállalatok dollármilliárdokért veszik a chipjeit, hogy új, nagy teljesítményű MI modelleket képezzenek és alkalmazzanak. Az Nvidia sikere részben az MI-chipek piacán alkalmazott „rendszerszemléletű” megközelítésből ered, mert végponttól végpontig tartó számítástechnikai infrastruktúrát kínál. Ez előre csomagolt szerverállványokat, hálózati berendezéseket és szoftvereszközöket tartalmaz, hogy a fejlesztők számára megkönnyítse az MI-alkalmazások chipjeire történő kifejlesztését.


Az AMD felvásárlása azt mutatja, hogy a chipgyártó saját „rendszerkínálatot” épít ki. A vállalat tavaly mutatta be MI300-as MI-chip családját, és 2025-ben fogja piacra dobni a következő generációs MI350-es chipet, hogy versenyre keljen az Nvidia új Blackwell GPU-családjával. Májusban a Microsoft az egyik első ügyfélként alkalmazta az MI300-at, beépítve azt Azure felhőplatformjába, hogy olyan MI modelleket futtasson, mint az OpenAI GPT-4. Az AMD negyedéves bevétele a chipekből a június 30-ig tartó három hónapban először haladta meg az 1 milliárd dollárt. De bár az AMD az MI300-at minden idők leggyorsabb termékfejlesztéseként ünnepelte, az adatközpontokból származó bevételek még mindig csak töredékét jelentik annak a 22,6 milliárd dollárnak, amelyet az Nvidia adatközpont-üzletága az április végéig tartó negyedévben szerzett.

Márciusban a ZT Systems bejelentette, hogy partnerséget kötött az Nvidia-val, hogy a Blackwell chipek felhasználásával egyedi MI-infrastruktúrát építsen. "Nagyon hiszünk abban, hogy a ZT az AMD részeként jelentősen felgyorsítja az AMD MI-megoldásainak elfogadását” - mondta Su, de "vannak vevői kötelezettségvállalásaink, és ezeket természetesen tiszteletben fogjuk tartani". Su hozzátette, hogy arra számít, hogy a szabályozó hatóságok az ügylet felülvizsgálatakor az Egyesült Államokra és Európára összpontosítanak majd. Az AMD a kutatás-fejlesztési kiadások növelése mellett elmondása szerint az elmúlt évben több mint 1 milliárd dollárt fektetett be MI hardver- és szoftveres ökoszisztémájának bővítésébe. Júliusban a vállalat bejelentette, hogy 665 millió dollárért felvásárolja a Silo AI finn AI startupot, ami egy évtized óta a legnagyobb magántulajdonban lévő MI startup felvásárlása Európában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!