Berta Sándor

Hibrid processzor-architektúrát fejleszt az AMD

Az új megoldás ötvözi majd a teljesítményt és az energiahatékonyságot.

A Neowin számolt be arról a szabadalomról, amelyre a Kepler_L2 nevű Twitter-felhasználó hívta fel a figyelmet. A dokumentumban leírt, asztali számítógépekhez kifejlesztendő CPU működési elve hasonlít a mobilkészülékekhez készített rendszerchipeknél (SoC) alkalmazott Big.Little-elvhez. Ennek lényege, hogy a mobilprocesszoroknál különböző teljesítményű magokat alkalmaznak. A kisebb teljesítményűekre a háttérfolyamatokhoz és más feladatokhoz van szükség, s azokat az energiahatékonyság szempontjából optimalizálják. A rendszer minden más feladat elvégzését a teljesítményre optimalizált magokra osztja ki. Ennek köszönhetően a mobileszközök a készenléti üzemmódban kevesebb áramot fogyasztanak, mégis képesek megbirkózni a játékok futtatásával, valamint a kép- és videoszerkesztési feladatokkal.

Hasonló, a technikával kapcsolatos első szabadalmi anyagok már tavaly felbukkantak, az azokban szereplő képek nagy és kisebb teljesítményű processzormagokat mutattak. Mind a kettő rendelkezik saját első- és másodszintű gyorsítótárral. A Kepler_L2 által közölt újabb dokumentumok további részleteket árultak el a projektről. Mint kiderült, az új CPU a nagyobb és a kisebb teljesítményű processzormagok mellett egy integrált grafikus chipet és memóriavezérlőt is tartalmaz majd, emellett szenzorok ellenőrzik, hogy az egyes CPU-magok a meghatározott sebességen működnek-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Tudsz mutatni erre linket?
  • kvp #1
    Ez gyakorlatilag szinte teljesen megegyezik a PDP11 / VAX11 csaladok aszimmetrikus multiprocesszor implementacioival, de mar a korabbi DEC-ek is igy mukodtek. Kb. 25 eve is ilyen hibrid rendszer volt osszerakva a muegyetemi vallanykari koleszos szerverben, raadasul ket eltero tipusu processzorral. Szoval igen, ez igy egy mukodokepes es hatekony megoldas, raadasul jo regi talalmany. (az Apple is hasonlo technologiat hasznal az M1 csaladban, csak kozos memoriaval reszben kozos cache-ekkel a nagyobb teljesitmeny es alacsonyabb ar miatt)