SG.hu

Kínai típusú tűzfal bevezetése lassítja a pakisztáni internetet

A pakisztáni szoftverházak informatikai szövetsége (P@SHA) azzal vádolta a pakisztáni kormányt, hogy kínai típusú internetes tűzfalat vezet be, de ezt az állítást az ország informatikai minisztere cáfolta.

A „sietve bevezetett” nemzeti tűzfalat elítélő nyilatkozatában az iparági csoport azt állította, hogy a digitális akadály kialakítása nem volt átlátható, és a pakisztáni IT-ipar „feláldozását” jelenti „a rosszul megválasztott prioritások oltárán”. "A tűzfal bevezetése a kihívások tökéletes viharát váltotta ki. A hosszan tartó internetkapcsolat-szakadások és a VPN-ek kiszámíthatatlan teljesítménye az üzleti működés teljes összeomlásával fenyeget” - állítja a szervezet, amely akár 300 millió dolláros pénzügyi veszteséget is jósol. Ez a szám Pakisztán egyhavi informatikai exportjának felel meg (júniusban 298 millió dollárt jegyeztek fel). A P@SHA szerint a tűzfal „bizalmatlanságot kelt a globális ügyfelek körében” is, akik „attól tartanak, hogy védett adataik és magánéletük veszélybe kerül”. "Az informatikai vállalatok tömeges elvándorlása nem csupán lehetőség, hanem küszöbön álló valóság, ha nem történik azonnali és határozott intézkedés” - figyelmeztetett a szervezet.

Shaza Fatima Khawaja, Pakisztán informatikai államtitkára tagadja, hogy létezne nemzeti tűzfal. Sajtótájékoztatóján Khawaja azt állította, hogy "az internetet az állam nem zárta le és nem is lassította le. De tekintettel Pakisztán cenzúrázott múltjára, senkit nem érne meglepetésként, ha az ország erős online védelmet vezetne be. Tavaly Imran Khan volt miniszterelnök letartóztatása miatt tüntetések törtek ki, emiatt az egész országban leállt az internet. És ez a fennakadás semmiképpen sem volt elszigetelt eset: Pakisztán az elmúlt években a Wikipedia, a TikTok és a Twitter elérését is blokkolta, általában azért, hogy megakadályozza a vallási okokból helytelennek ítélt tartalmakhoz való hozzáférést.”

Shaza Fatima Khawaja az internet lelassulásáról szóló jelentéseket néhány szolgáltatásra, bizonyos alkalmazások letöltésének elmaradására fogta, ami a lakosság nagy részét arra késztette, hogy VPN-eket kezdjen használni, ami viszont nyomást gyakorolt a szerverekre, és tovább lassította a kapcsolatot. A miniszter szerint a kormány az internetszolgáltatókkal és a távközlési szolgáltatókkal közösen dolgozik azon, hogy megoldja a problémákat. Ezek a megjegyzések néhány nappal azután hangzottak el, hogy a miniszter asszony elismerte, hogy az országban fennakadások voltak az internet elérésében, amit egy nemzeti web-kezelő rendszer rutinszerű frissítése okozott. "A kormánynak joga van ahhoz, hogy intézkedéseket hozzon érdekei védelmében, tekintettel a kiberbiztonsági támadásokra, amelyekkel Pakisztánnak szembe kell néznie” - érvelt Khawaja.

Eközben továbbra is lelassult internetről érkeznek jelentések, a lakosok a normálisnál 40-80 százalékkal lassabb sebességről számolnak be. A hónap elején a Fiverr neves szabadúszó platform átmenetileg elérhetetlenné tette a nála szereplő pakisztáni távmunkások elérhetőségi státuszát, hogy biztosítsa, hogy a személyes értékelések ne csökkenjenek a lassabb internet-hozzáférési sebesség okozta válaszképtelenség miatt.

Bármit is tesz a pakisztáni kormány a helyi internettel, a hatás nem különbözik a kínai Nagy Tűzfal hatásától, amely néha lassítja a külföldi oldalakhoz való hozzáférést, aktívan blokkolja a VPN- és proxy-használatot, és olyan technikákat alkalmaz, mint a blokkolt oldalak átirányítása DNS alapján, valamint az URL-szűrés kulcsszavak vagy minták alapján. Kínán belül azonban a belföldi szolgáltatások hozzáférési sebessége általában magas marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!