SG.hu

Az USA a Google feldarabolását fontolgatja

Az Igazságügyi Minisztérium és az állami főügyészek különböző forgatókönyveket vitatnak meg a Google online keresőpiaci dominanciájának orvoslására, beleértve a vállalat feloszlatását is.

A múlt héten a Google-ről megállapították, hogy megsértette a trösztellenes törvényt azzal, hogy jogellenesen fenntartotta monopóliumát az internetes keresésben. Most megkezdődtek a tárgyalások arról, hogyan lehetne orvosolni ezeket a jogsértéseket. Az Igazságügyi Minisztérium tisztviselői mérlegelik, hogy milyen jogorvoslatokat kérjenek a szövetségi bírótól a keresőóriás ellen. Különböző javaslatokat vitatnak meg, köztük a Google egyes részeinek, például a Chrome böngészőnek vagy az Android okostelefon operációs rendszernek a leválasztását. A fontolgatott forgatókönyvek között szerepel az is, hogy a Google-t arra kényszerítik, hogy adatait a riválisok számára is hozzáférhetővé tegye, vagy arra kötelezik, hogy mondjon le azokról a megállapodásokról, amelyek révén a keresőmotorja alapértelmezett opcióvá vált az olyan eszközökön, mint az iPhone. A kormány más vállalatokkal és szakértőkkel is találkozik, hogy megvitassák javaslataikat a Google hatalmának korlátozására.

A tanácskozások még a kezdeti szakaszban vannak. Amit P. Mehta, az Egyesült Államok Kerületi Bíróságának (U.S. District Court for the District of Columbia) bírája felkérte az Igazságügyi Minisztériumot és a Google-t, hogy szeptember 4-ig dolgozzanak ki egy eljárást az ügy javításának módjára. Szeptember 6-ra tűzte ki a meghallgatást a következő lépések megvitatására. A múlt heti trösztellenes döntés - miszerint a Google monopóliummal rendelkezik - komoly kérdéseket vet fel a technológiai óriások hatalmával kapcsolatban a modern internetkorszakban. Az Apple, az Amazon és a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta szintén trösztellenes ügyekkel néz szembe. A Google a tervek szerint a jövő hónapban bíróság elé áll egy másik trösztellenes ügyben - ezúttal a hirdetési technológiával kapcsolatban. A Google keresési ügyében hozott esetleges jogorvoslati intézkedések valószínűleg visszahatnak és befolyásolják a tágabb környezetet.

A tét rendkívül nagy a Google számára, amely a keresőmotorjára épített online hirdetési és egyéb üzletágával vált 2 billió dolláros internetes óriáscéggé. Mehta bíró átformálhatja a vállalat üzleti tevékenységének lényegét, vagy arra kötelezheti, hogy hagyjon fel a régóta alkalmazott gyakorlatokkal, amelyek hozzájárultak dominanciájának megszilárdításához. A Google tavaly 175 milliárd dollár bevételt termelt a keresőmotorjából és a kapcsolódó üzletágakból. "Az Igazságügyi Minisztérium értékeli a bíróság döntését” - mondta a hivatal szóvivője közleményében. "Egyelőre nem született döntés". A Google szóvivője nem kívánt nyilatkozni, de a vállalat ígéretet tett arra, hogy fellebbez az ítélet ellen.

A trösztellenes ügyekben hozott jogorvoslatoknak mélyreható hatásai lehetnek. 2000-ben egy szövetségi bíró a Microsoft ellen döntött egy trösztellenes ügyben, és elrendelte a vállalat feldarabolását. A szétválasztást fellebbezés útján hatályon kívül helyezték, de a legfontosabb jogi megállapításokat helybenhagyták. Ezt követően a Microsoft nem gyakorolta erőfölényét a feltörekvő internetes iparban, teret engedve a fiatal cégeknek - mint például a Google - a gyarapodáshoz. A Google-ügyben Mehta bíró augusztus 5-én úgy döntött, hogy a Szilícium-völgyi vállalat jogellenesen tartotta fenn monopóliumát az általános online keresőszolgáltatások és a keresési eredményekben megjelenő hirdetések egy része felett. Nagyjából egyetértett a kormánnyal abban, hogy a Google olyan erőfölényt épített ki, amely megakadályozta a riválisokat új innovációk létrehozásában, és lehetővé tette, hogy a hirdetési árakat a szabad piacon lehetségesnél nagyobb mértékben emelje.

Mehta bíró szerint ennek a körforgásnak a középpontjában azok a több milliárd dolláros kifizetések álltak, amelyeket a Google olyan vállalatoknak teljesített, mint az Apple és a Mozilla, hogy alapértelmezett keresőmotor legyen az olyan eszközökön, mint az iPhone, és az olyan böngészőkben, mint a Firefox. Azóta az Igazságügyi Minisztérium és az állami főügyészek elkezdték mérlegelni, hogy a Google befolyásának ellenőrzésére irányuló szándékukat milyen ésszerű lépéseket kérhetnek Mehta bírótól, figyelembe véve az ítélet tartalmát. A Google versenytársai és más kritikusai - akár nyilvánosan, akár a kormánnyal folytatott megbeszélések során - több lehetőséget is javasoltak arra, hogy Mehta bírónak hogyan kellene megfékeznie a vállalatot.

A legszélsőségesebb az lenne, ha a Google leválasztaná üzletágának egy jelentős részét. Ez azt jelentené, hogy a vállalatnak le kellene választania a Chrome-ot, a webböngészőjét, vagy az Androidot, az okostelefonokhoz készült operációs rendszerét. Mehta bíró szerint mindkét termék a Google-t használja alapértelmezett keresőmotornak, ami hozzájárul a vállalat dominanciájához. A kormány azt is fontolgatja, hogy a Google-t arra kéri, hogy váljon meg azon eszközétől, amely szöveges hirdetéseket futtat a keresőben.

A múlt héten a DuckDuckGo - egy kis keresőmotor-vállalat, amely azt állította, hogy a Google online keresődominanciája kárt okozott neki - nyilvánosan több jogorvoslati javaslatot tett a versenyfeltételek kiegyenlítésére. A vállalat szerint a kormánynak be kellene tiltania azokat a megállapodásokat, amelyek a Google keresőmotorját tették alapértelmezett opcióvá az eszközökön, másoknak is hozzáférést kellene biztosítania a Google keresési és hirdetési ismereteihez, olyan képernyőket kellene megjelenítenie, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek könnyen válthassanak keresőmotort, és fel kellene világosítania a nyilvánosságot az új keresőmotor kiválasztásának folyamatáról.

A DuckDuckGo, amely magát a Google-nál jobban tiszteletben tartó felhasználói magánéletet hirdeti, azt mondta, hogy a változtatásokat egy független, technikai szakértőkből álló testület felügyelete alatt kell végrehajtani, hogy biztosítsák a megfelelőséget. "Nincs ezüstgolyó” - fogalmazott a DuckDuckGo közleményében. „A Google alapértelmezett előnye által biztosított, a versenyben meglévő, meggyökeresedett egyensúlytalanság valódi helyreállításához beavatkozások keverékére lesz szükség”.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dodo55 #3
    De pont a Google a leginkább neutrális szereplő a nagy cégek közül... Arányosan amennyi felfoghatatlan adattal rendelkeznek, ahhoz képest nagyon kevés balhéjuk volt. Ilyen elven tehát nem kérdés, hogy ha már feldarabolás, akkor a Meta feldarabolása az, amivel kezdeni kell. Ott a facebook esetén ráadásul a fizikai és a virtuális világban is ordítanak a felbecsülhetetlen károk amiket okoztak a világ minden részén (a közösségi élet és a heterogén internetes tartalmak feketelyuk szerű végzetes beszippantása), tehát ez tényleg nem lehet kérdés. Ha mindezek ellenére mégis a Google-höz nyúlnak hozzá, akkor szerintem hamar rendrakás lesz mostmár...
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    A feldarabolás nem feltétlen veszteséges a részvényesek számára, a menekülés pedig annak tűnik. Itt a probléma nyilván az, hogy felfoghatatlan befolyásuk van, amit választási évben nem lehet megkerülni, így nyilván nem esélyes, hogy bármi ilyesmi megtörténjen.
  • kvp #1
    Ennyi erovel azt is irhattak volna, hogy a Google az USA feldarabolasat fontolgatja. Sokkal konnyebben sikerulne nekik, mint forditva. Egy nemzetek felett allo globalis cegrol van szo, ha az USA barmit probalna, akkor elviszik mashova a ceget es csak a helyi leanyvallalatok maradnak.