SG.hu

Memóriákat halmoznak fel a kínai cégek, mert nemsokára nem vehetnek többet

A Huawei, a Baidu és más kínai cégek új amerikai korlátozások bevezetésére számítanak, ezért hatalmas mennyiségben vásárolnak fel high-end Samsung chipeket.

A kínai vállalatok az év eleje óta fokozták a nagy sávszélességű memória (HBM) chipek felvásárlását, ennek köszönhető, hogy 2024 első felében a Samsung HBM chipekből származó bevételeinek mintegy 30%-a Kínából származott. A lépések azt mutatják, hogy Kína készül arra, hogy technológiai ambícióit az USA-val és más nyugati nemzetekkel szembeni növekvő kereskedelmi feszültségek közepette is fenntartsa, és bemutatja, hogy a konfliktus hogyan hat a globális félvezető-ellátási láncra.

Az amerikai hatóságok azt tervezik, hogy még ebben a hónapban bemutatnak egy exportellenőrzési csomagot, amely új szankciókat vezet be a félvezetőipar kínai szállítmányaira vonatkozóan. A csomag várhatóan korlátozni fogja Kína hozzáférését a nagy sávszélességű memóriachipekhez. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma a múlt héten egy nyilatkozatban azt mondta, hogy folyamatosan értékelik a változó fenyegetettségi környezetet és aktualizálják az exportellenőrzéseket "az Egyesült Államok nemzetbiztonságának védelme és technológiai ökoszisztémánk megőrzése érdekében".

A HBM-chipek kulcsfontosságú összetevői a mesterséges intelligencia-rendszereknek, és ezeket mindössze három nagyvállalat gyártja: az SK Hynix, a Samsung és az amerikai Micron Technology. A kínai chipkereslet nagyrészt a HBM2E modellre összpontosít, amely két generációval van a legfejlettebb HBM3E változat mögött. (A globális MI-boom miatt szűkült a kínálat a fejlett modellből.) "Tekintettel arra, hogy a hazai technológiai fejlesztés még nem teljesen érett, Kína kereslete a Samsung HBM lapkái iránt kivételesen erős, mivel más gyártók kapacitásait már teljesen lefoglalták az amerikai MI-cégek" - mondta Nori Chiou, a szingapúri White Oak Capital Partners befektetési igazgatója.

Bár nehéz megbecsülni a Kínában felhalmozott HBM chipek mennyiségét vagy értékét, a műholdgyártóktól kezdve az olyan technológiai cégekig, mint a Tencent rengeteget vásároltak a vállalkozások. A kínai cégek jelenleg még képtelenek ilyen memóriákat gyártani, a Huawei és a memóriachipeket gyártó CXMT a legfejlettebb HBM3E modell mögött három generációval elmaradó HBM2 chipek fejlesztésénél tartanak, erőfeszítéseiket azonban megsokszorozhatja az új amerikai szabály.

A HBM Kínába történő értékesítésének korlátozása nagyobb hatással lehet a Samsungra, mint kulcsfontosságú riválisaira, amelyek kevésbé támaszkodnak a kínai piacra. A Micron tavaly óta tartózkodik HBM-termékeinek Kínába történő értékesítésétől, míg az SK Hynix - amelynek fő HBM-ügyfele az Nvidia - inkább a legfejlettebb verziók gyártására összpontosít. Az SK Hynix ez év elején közölte, hogy a HBM3E termelés bővítése érdekében módosítja a termelést, és HBM chipjei az idei évre már elfogytak, de 2025-re is nagyon kevés kapacitása maradt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Sajnos vagy nem, igaza van.
  • kvp #4
    Azt kellene a nyugatnak megertenie, hogy minden kivetett vagy keszulo szankcio Kinaval szemben csak gyorsitja a gazdasagi fejlodesuket. Egy teljes katonai blokadon kivul semmilyen modszer nem mukodik ellenuk, de az utobbi eleg veszelyes lenne egy atomhatalommal szemben es akkor a kornyezo szovetseges allamokat (pl. Oroszorszag) is be kellene vonni ugyanazon katonai blokad ala.

    A nyugati politikusok az ujabb szankciok letrehozasaval csak az ujabb megszuno nyugati iparagakat jelolik ki egyesevel.
  • opinion #3
    Köszönjük Emese!!
  • kvp #2
    Ez azt jelenti, hogy Kina most felvasarol, aztan amig tart a raktarkeszlet addig utoleri a nyugatot es onnantol a memoria piac is kinai dompingaras termekekkel lesz tele. A nyugati cegek meg egy teruleten csomagolhatnak.
  • enproba1 #1
    értem