SG.hu

Kína betiltja a Micron termékeit

Úgy vélik az amerikai memóriagyártó veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. Ezt nehéz nem válaszlépésként értelmezni.

Áprilisban Peking elrendelte a Micron és termékeinek nemzetbiztonsági értékelését, arra hivatkozva, hogy a Micron kínai ügyfeleknek eladott egyes lapkáiban "rejtett termékproblémák okozta biztonsági kockázatok" vannak. Kínai idő szerint vasárnap késő este a kínai kibertér-felügyelet, a CAC bejelentette, hogy a Micron megbukott az értékelésen. "A felülvizsgálat megállapította, hogy a Micron termékei viszonylag súlyos potenciális hálózatbiztonsági problémákat tartalmaznak, amelyek jelentős biztonsági kockázatot jelentenek országunk kulcsfontosságú információs infrastruktúra ellátási láncára, és befolyásolják országunk nemzetbiztonságát" - áll a CAC közleményében. "A hálózatbiztonsági törvény és más rendeletek értelmében a kritikus információs infrastruktúra üzemeltetőinek fel kell hagyniuk a Micron termékeinek beszerzésével."

A CAC nem részletezte, hogy a Micron termékei milyen kockázatokat jelentenek, a közlemény ugyanis csak a vásárlások beszüntetését említi. Bármi is a baj a Micron készletekkel, az "jelentős biztonsági kockázatot" jelenthet - de nem olyan jelentős kockázatot, amely miatt szükség lenne azok kiszerelésére vagy a meglévő raktárkészletek kidobására. Egy félvezetőipari elemző, Dylan Patel szerint a tiltás mintaszerű. "Elég jó módja a visszavágásnak, tekintve, hogy ez olyasmi, ami halálra rémíti az embereket, de valójában nagyon kevés jelentősége van, mert a memória olyan árucikk, ahol az ellátási láncok pár negyedév múlva alkalmazkodnak" - írta a Twitteren.

Pekingnek van mire visszavágnia. Az amerikai technológia exportjára vonatkozó közelmúltbeli tilalmak kifejezetten arra irányulnak, hogy kárt okozzanak Kína gazdaságának és kormányának azáltal, hogy korlátozzák a fejlett félvezetők forgalmát. Peking régóta tiltakozik az ellen is, hogy a nyugati kormányok nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltották helyi távközlési vállalataiknak a Huawei és a ZTE cégektől való vásárlást. Ezeket a tilalmakat szintén anélkül vezették be, hogy technikai részleteket közöltek volna arról, hogy azok miért nem megfelelőek.

A memória olyan terület, ahol a kínai gyártás is jelentős, a YMTC-t (Yangtze Memory Technologies Corp.) a Samsung, az SK Hynix és persze a Micron erős versenytársának tartják. Peking tehát egy olyan árucikk beszállítóját szemelte ki, amelynek termékeihez máshonnan könnyen hozzáférhet, és tette ezt azután, hogy olyan enyhe kockázatot talált, hogy a Micron már leszállított termékei továbbra is használatban maradhatnak. A Micron szóvivője jelezte, hogy megkapták a jelentést a felülvizsgálati eljárásról és értékelik az abban foglaltakat. Jelenleg mérlegelik a következő lépéseiket és várják a kínai hatóságokkal folytatott megbeszélés lehetőségét. A Micronnak tavaly 5,2 milliárd dollár bevétele származott Kínából, beleértve a Hongkongból származó 1,7 milliárd dollárt. Ez a teljes bevételének mintegy 16%-a.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    "Na, itt kellett volna már régen a teljesen idióta és inkompetens politikai vezetőknek közbelépni, hogy ne döntsék be a gazdaságot egy pillanatnyi centözönért"

    Demokrácia van, azt jelenti hogy a ha politikus képes fizetni akkor hatalmon maradhat még négy évig. Akkor és ott neki sikerült, az hogy később mi lesz, őt akkor és ott nem érdekelte.
  • Kotomicuki #3
    Szerintem nincs különbség zusa és zeu cégek között: mind kizárólag profitorientált és ment kínába olcsón gyártatni, amivel a hazai piacukat - és ezzel saját magukat is - döntötték be az emiatt kieső felvásárlóerő miatt.
    Na, itt kellett volna már régen a teljesen idióta és inkompetens politikai vezetőknek közbelépni, hogy ne döntsék be a gazdaságot egy pillanatnyi centözönért, hogy aztán utána milliárdokért se lehessen rendbe tenni azt - amit megint csak az álompolgárok zsebéből óhajt kirabolni, bármelyik hatalmi és (ál)érdekcsoport is.
    Aztán, hogy voltak olyan mamutok, akik a piaci részesedésük és tőkéjük/kapcsolataik miatt ebből is jól jöttek ki, az még nem jelenti azt, hogy nem hibáztak ezen lépés jóváhagyásával és a gyeplőnek a lovak közé dobásával az ebben érintettek.
    Ill. itt jön képbe a zusa egyeduralkodó hatalma a "nyugati világ" felett: saját magát menti - de még mindig hasonlóan gyermeteg és tévelygő lépésekkel - , akár a vazallusaivá züllesztett országok és tömörülések felprédálásával is. Ezzel több száz év hasznát dobják ki pár év haladékért, miközben semmiféle kiutat a bajból nem keresnek, hanem mindent hagynak a már bizonyítottan önpusztító útján járni.

    Tévedés!
    Az autópiac nem határozott meg semmit sem, hanem ismét az idióta és a bármire teljességgel alkalmatlan "politikai" döntéshozók terelték erőszakkal arra a már előre láthatóan zsákutcába vezető útra az autógyártást is az álkörnyezetvédelem mindent elrothasztó köntösébe bújtatva.

    Tudatlanoktól és eleve a még működő elemek elpusztításért kitartottaktól ne is várjál hatékony innovációt, vagy egyáltalán: elemi problémamegoldást sem, amiből pediglen igencsak sok volna már az eddigi, áldatlan tevékenységükből kifolyólag!
    A cégek meg megint csak uezen a pályán mozognak, akár uolyan öngyilkos pályán is, mert a tulajdonosuk egy és uaz, mint a "politikusoké", akiknek nem evilági céljaik vannak, ahogy ezt már többször kihangsúlyozták - aminek a történések vektorai sem mondanak ellent!
  • dyra #2
    Nem az EU az idióta hanem az európai cégek. Lásd Nokia. Piacvezető jól beágyazott telefonos cég. Jön az iPhone meg az Android ők meg rossz döntéseket hozva rászálltak az MS vonatra. Buktak is.

    Autópiac dettó. Most tökmind1 milyen autók az elektromos autók a piac már évekkel ezelőtt döntött merre megy. Ők meg tolták a régi kocsikat. Mi lett? A Kínai autógyárak és a Tesla viszi is a piac jelentős részét. És nyílt itt egy új piac az akkumlátorok terén. Kína viszi azt is köszöni szépen.

    De igaz ez még egy rahedli másik területre is. Nincs innováció, nem képesek megújulni. Lassan minden szolgáltatást és terméket EU-n kívülről veszünk (jó ez még most túlzás).

    Az EU politikai döntéshozói nem tudnak és nem is dönthetnek a cégek helyett. Láthatólag nem diktálnak az európaiak semmilyen piacon se semmilyen trendet.
  • Kotomicuki #1
    Ha Koreától megkapják ugyanezt, ill. maguk is gyártani tudják, akkor ez is csak egy uolyan belsőpiac-védelmi intézkedés, mint amit a zusa szeret elsütni az egyre rogyadozó, belső gazdaságának az egyáltalán fennmaradása érdekében.
    Aztán majd eldől, hogy Kína és a BRICS csoport a komolyabb piac, vagy a zusa és az általa letarolt, szintén halódófélben lévő vazallusaié.

    Nekünk, itt, a gyarmatok legtávolabbi szélén ez persze további áremeléseket fog jelenteni, mert miért is ne, ha egyszer megtehetik és a mindenható profit nevében úgyis a végfelhasználóknak kell megfizetnie az összes gazdasági (és politikai) hibáért, ahogy pl. a bankok által okozott válságban is az azon csak kereső bankokat "kártalanítják" először.

    A zeu idióta és szuicid vezetése miatt önfelszámolódó európai autógyártás helyett inkább a chip-gyártásba kellett volna belevetnie magát az országnak, mert az jövőállóbb és úgy tűnik, hogy most már fontosabb - és ezért jövedelmezőbb - is...