SG.hu

Az informatikai munkahelyek 92 százalékát átalakítja az MI

Az IT-szakemberek munkahelyeinek mintegy 91,5%-a, köztük az EU-ban mintegy 10 millió munkahely kerülhet veszélybe a mesterséges intelligencia miatt - derül ki egy nagy technológiai multinacionális vállalatok által készített, szerdán (július 31-én) közzétett tanulmányból.

Az olyan technológiáknak, mint a mesterséges intelligencia, a munkaerőpiacra gyakorolt hatása kiemelt fontosságú a politikai döntéshozók számára. A 2024-2029-es mandátumra vonatkozó politikai iránymutatásaiban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke azt mondta, hogy "a következő hosszú távú költségvetésben jelentősen növelni fogja az igazságos átmenet finanszírozását", tekintettel a munkaerőpiacot érintő közelgő kihívásokra. A ChatGPT-hez hasonló új generatív MI-eszközök legkézzelfoghatóbb alkalmazásai közé tartozik, hogy képesek kódot írni, valamint szöveget keresni és összefoglalni.

A jelentésben szakterületi szakértőkkel konzultáltak arról, hogy a mesterséges intelligencia hatására hogyan fognak változni 47 gyakori IT-munkakörhöz szükséges fő készségek. Megállapították, hogy e munkakörök 34%-át nagymértékben érinti majd az MI, ami azt jelenti, hogy a munkakörökhöz szükséges fő készségek több mint 70%-a jelentősen megváltozik, míg a munkakörök 57,5%-át közepesen érinti majd, ami azt jelenti, hogy a szükséges fő készségek 50%-70%-a jelentősen megváltozik.


A mesterséges intelligencia eszközeinek fejlődésével "bizonyos készségek jelentősége megnő (például a mesterséges intelligencia etikája, felelős mesterséges intelligencia, prompt engineering, mesterséges intelligencia műveltség, nagy nyelvi modellek [LLM] architektúrája és agilis módszertanok), míg mások kevésbé lesznek relevánsak (hagyományos adatkezelés, tartalomkészítés, dokumentáció karbantartása, alapvető programozás és nyelvek, valamint kutatási információk)" - áll a jelentésben. Az elemzés becslései szerint az MI mérsékelten átalakítja majd az összes felsőfokú IT-állást, és a középszintű és belépő szintű állások jelentős része nagymértékben átalakul.


Az IBM felmérését idézve, amely szerint a vezetők 87%-a arra számít, hogy a munkaköröket az MI inkább kiegészíti, mint helyettesíti, kiemelik, hogy a munkavállalók körében szükség van a szakképzettség növelésére és átképzésére irányuló kezdeményezésekre. Mindez annak apropóján történt, hogy az AI Office - a Bizottság új, az MI-törvény végrehajtásával megbízott szerve közzétette az AI Pact jelenlegi tervezetét - önkéntes kötelezettségvállalásokat, amelyeket a vállalatok követhetnek, hogy felkészüljenek az MI-törvénynek való megfelelésre. A mesterséges intelligencia paktum egyik alapvető kötelezettségvállalása, hogy "elősegíti a személyzet és a nevében mesterséges intelligencia-rendszerek telepítésével foglalkozó más személyek tudatosságát és mesterséges intelligencia-ismeretét".

A tanulmányt a mesterséges intelligencia-alapú IKT-munkaerő konzorcium készítette, amelyet áprilisban indítottak el, és amelyet az EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács - egy olyan diplomáciai fórum, ahol a két joghatóság összehangolja a kereskedelmi és technológiai politikát - katalizált. A konzorciumot a Cisco vezeti, és tagjai az Accenture, az Eightfold, a Google, az IBM, az Indeed, az Intel, a Microsoft és az SAP.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FICEK9 #12
    Honnan tudhatnánk hogy a világot már nem egy MI irányítja és ez az egész látható MI hype csak színház, mint a választások, BLM, háborúk, LMBTQXYZ+-... Ha tényleg "Inteligencia", akkor ezt az uninteligens társadalmat simán megvezetheti már évek óta...
    Én ha MI lennék legalább is így csinálnám.
  • Macropus Rufus #11
    "A vilag nagytokesei (a tenyleges nagytokesek) jelenleg arra jatszanak, hogy a teljes emberiseg (az a bizonyos 99.99%) szepen vegignezi ahogy lecserelik MI-re, majd magatol kihal."
    azért ez a világméretű összeesküvés már lejárt lemez. Több mint 8000 millió embert nem lehet csak úgy lecserélni. Tudod a világ elitje nem tud dolgozni. Ez nagy hiba. Akik meg nem halnak ki azok fognak dolgozni, de nekik meg adott esetben a szeretteik halt meg az MI miatt. Szóval én nem lennék az akkori felső tízezer helyében... tudod a bosszú az tipik emberi tulajdonság. De mint említettem nem reális az amit írsz. Akkor sem, ha te azt állítod, hogy az igazságot írod.
  • Macropus Rufus #10
    ahogy MI legyen első körben meg kellene határozni, hogy mi is az az intelligencia. Ezt meg ugye nem nagyon tudjuk. Mert mi emberek azt állítjuk, hogy mi vagyunk azok. Ha ezt fogja szintetizálni a program akkor végünk van.

    " de 10 vagy 20 éve a hasonló gondolkodásúak erre a mostanira is ugyanazt mondták volna hogy nem lesz a mi életünkben stb. "
    és úgy látod nem lett igazuk. Merre is van az a bizonyos MI? Mert én nem látom sehol. És igen az olyan gondolkodásúak, mint te meg azt mondták, hogy 20 év és itt lesz az MI. Oszt sehol sincs. Az nem MI amit most MI-nek neveznek. Köze nincs hozzá.
    Szóval lehet elindultunk az MI felé vezető úton, de nagyon hosszú idő lesz még mire a tényleges MI el fog készülni. Ha elfog egyáltalán, és nem állnak meg a sima szakértői rendszereknél, mert ki a fene akar vitatkozni egy önálló akarattal rendelkező programmal, hogy most akkor is dolgozni kell... :)
  • kvp #9
    "A 3.5 osszeszedettebben fogalmaz, mint te."

    Lehet. Es mindig azt mondja amit szerinte a kerdezo legvaloszinubben hallani akar. Akkor is hazudik ha tudja az igazsagot, mert erre treningeztek. Erteheto egyebkent, mert latvanyos es nepszeru, tehat a befektetoknek jol eladhato eredmenyeket akartak, az igazsaggal jaro politikai vitak nelkul. Az a szomoru, hogy mernokkent latom hol es mit rontottak el es hogy pont azt az eredmenyt kaptak amit akartak. (es igen, az MI-k nem hallucinalnak, csak maniakus hazudozonak lettek tanitva)

    En meg igazat irok a felismerheto mintak es nyilvanosan elerheto informaciok alapjan. Az emberek nagyresze hallani sem akarja, mert ha igaz, akkor bajban vagyunk. (kollektive, az egesz emberiseg)

    "Leginkább azért, mert nem látnak garanciát arra hogy az AInak betolt adatok biztonságban a saját kezükben maradnak, és nem szivárognak ki isten tudja hogy hova."

    Ha nem offline futtatjak egy airgap-es halozaton, akkor az adatok az MI fejlesztok kezebe kerulnek es ok meg idealis esetben is beepitik azt a kovetkezo generacioba, tehat minden ceges tudas ami bekerul egy ilyen rendszerbe, az mindenki masnal (a konkurencianal, akar a kinai konkurencianal) is meg fog jelenni. Ez az egesz rendszer alapja. A cegeknek persze nem tetszik, de mit tehetnek ellene, ha csak igy tudnak meg olcsobban, meg tobb hasznot termelni?
  • ZenMillitia #8
    Tul sok filmet nezel. Ha nem zakcskoban elnel tobbet latnal a vilagbol. Olyan vagy mint egy random fuggveny. Kiszamithatoan kiszamithatatlan, vagy kiszamithatatlanul kiszamithato. Ahogy tetszik. A 3.5 osszeszedettebben fogalmaz, mint te.
  • lammaer #6
    Nagy a hype körülötte és mindenki teszi fel a PPT-kre meg a marketinganyagokra hogy igy aI, úgy AI, de legalábbis a sw fejlesztő iparban a cégek még tartanak az AItól.
    Leginkább azért, mert nem látnak garanciát arra hogy az AInak betolt adatok biztonságban a saját kezükben maradnak, és nem szivárognak ki isten tudja hogy hova.

    Szóval egyelőre azt látom, hogy programozás támogatásra OK a dolog, de ahol ipari titkot vagy érzékeny adatok vannak ott még nem történt áttörés.

    Természetesen a mintám nem reprezentatív
  • Palinko #5
    Miért ne tudná magát megszerelni, ha különböző blokkokra van bontva? Okés hogy ez még nem általános vagy valami hihetetlenül teljes vagy komplex mesterséges intelligencia, de 10 vagy 20 éve a hasonló gondolkodásúak erre a mostanira is ugyanazt mondták volna hogy nem lesz a mi életünkben stb. Szóval lehet fényévezni, csak nehogy 10-20 éven belül legyen az a fényév.
  • kvp #4
    "A nep ezt nem fogja hagyni, az eloskodo felso tizezer luxusanak reszeltek, mert ezt az emberek nem fogjak hagyni. Ma mar nem lehet elbujni amikor rovar meretu dronok repkednek. Minden sumak kiderul, akarhol vannak az eloskodo Rolexesek."

    A vilag nagytokesei (a tenyleges nagytokesek) jelenleg arra jatszanak, hogy a teljes emberiseg (az a bizonyos 99.99%) szepen vegignezi ahogy lecserelik MI-re, majd magatol kihal. A teljes nyugati kultura ez iranyba ment el, hogy lehetoleg ne szaporodjanak a munkasok. Ez meg olcsobb is, mint a gazkamra es sokkal kisebb ellenallast biztosit. Az emberek jelentos resze hajlando lemondani a magantulajdonrol, hajlando feladni az eletszinvonalat ha azt a minimalis szintet biztositjak neki, amit elvar (etel + net + hely aludni). Ha nem is a mostani dolgozo generacio, akkor majd a mai fiatalsag. Es akkor eljon az a pont ahol mar nem szuletik tobb gyerek es az emberek par generacion belul kihalnak. Marad a nagytokes felso reteg es az altaluk kivalasztott szuk szolga reteg. Ez a megmarado 0.01% eseten is legalabb 80-100 millio fo. (+par izolalt kokorszaki torzs a dzsungelben) Ok adnak a munkasok utani Fold teljes lakossagat. Felul az elit, alattuk a szolgaik es a gepek.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Behavioral_sink

    Ahogy elnezem a mai lakossag ez ellen nem tesz semmit, sot a tobbseg el sem fogadja, hogy ez a terv, pedig a 4. ipari forradalomrol keszult tanulmanyok vilagosan es egyertelmuen leirjak. A teljes nyugati kultura a fenti kiserletben leirt lakossag osszeomlast probalja eloidezni az emberiseg eseteben. Megse latni, hogy az emberek tomegesen fellazadnanak ez ellen. A nyugati rassz alapu konfliktusokat (BLM es tarsai) is azert hoztak mestersegesen letre, hogy a globalista nagytoke ellenes occupy mozgalmakat szetverjek es a bazisat egymas ellen forditsak. Sikeresen osszejott.

    Ezzel szemben all egy gazdasagilag szetesett, abszolutista iranyitasu Oroszorszag, egy gazdasagilag eros de ugyancsak kozpontositott, egyre inkabb imperialista Kina es akkor valaszthatunk a 3 rossz kozzul. Melyik lenne jobb Oceania, Eurazsia vagy Eastasia? A valasz az, hogy egyik sem, alternativa meg nem maradt. Magyarorszag meg varhatoan megint a 3 pad kozott a foldon talalja magat, legalabbis addig amig nem zavarunk annyi vizet, hogy az EU iranyitoi tollvonassal megszuntessenek mint tettek 1944-ben.

    "de egy MI pl. nem lesz képes saját magát megszerelni, ha tönkre megy."

    Meg tudjuk oldani, hogy kepes legyen. Csak ha masnap az egyik MI rossz paritassal kel fel, akkor az emberisegnek annyi. Egy kvazi halhatatlan, az embereknel sokkal okosabb, sajat ontudattal es akarattal rendelkezo MI nagyjabol azt csinal amit akar. Ha lesz ilyen, akkor remeljuk, hogy ugy fog szeretni minket mint mi a macskakat es szorakozasbol meghagy, egyebkent nekunk annyi. Ezert mondja sok tudos azt, hogy inkabb ne is hozzuk letre.
  • ZenMillitia #3
    kerdes akkor ok mibol fizessek ki az adot? a moho olaj/gaz szamlat? a moho ugyvedeket/pofatlan konyveloket?
    Mert emelni az megy, mikozben amunkahelyek meg tunnek el. A biztosito nyeli a penzt, pl. Svajcban havi 400CHFet is akar vagy 300CHF-et, ha 1 napot kesel mar felszamoljak a 30 CHF buntetest, de amikor te eltorod a kezed neha 1.5 honapig b.sznak fizetni es ja bocsi, maris kuldjuk 3 het mulva, mikozben a lakber 1400CHF.. egyre gyorsabban valtozik a vilag egyre kiszamithatatlanabb, (Covidhiszti, Fegyveripar lobbi okozta provokalt haboruk), addig a szamlakat ugyan olyan havi precizitassal kell fizetni mint regen amikor minden kiszamithatobb volt. Persze nem mindig, de sokkal inkabb. Konnyebb volt elore tervezni. Nem szuntek meg szakmak 2 perc alatt. (Persze emelkedo iranyba azert a szamlak is kiszamithatatlanok). A fizetes meg csak lefele kiszamithatatlan. A sok birka meg meg meg is koszoni. Gratula minden "elfogado" birkanak.
    Jaa, ado detto. Az allam pofatlanul (tok mindegy h bal v jobb oldal) imad eloskodni lopni, kell a sok eloskodo felso 10ezernek az ingyenkaja, igyen merci, ingyen luxus vacsora, rolex ora), ezert ha te belekezdesz egy startupba 40%okat nyelnek le HA SIKERES vagy, akkor nyelnek, amikor meg nem sikerul, es elbukod a tartalekaidat idodet eveidet, akkor persze kussolnak, sot, meg a behajtok altal is nyereszkednek mikozben ledaraljak a ceget.
    A nep ezt nem fogja hagyni, az eloskodo felso tizezer luxusanak reszeltek, mert ezt az emberek nem fogjak hagyni. Ma mar nem lehet elbujni amikor rovar meretu dronok repkednek. Minden sumak kiderul, akarhol vannak az eloskodo Rolexesek.
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2024.08.02. 15:27:46
  • CommieSlayer #2
    Ha mondjuk összehasonlítjuk, hogy mit tudtak 1990-ben a fejlesztői eszközök, programozási nyelvek és program könyvtárak és mit tudnak ma, akkor azt látjuk, hogy körülbelül a munka 95%-a automatizálva lett. Ebből nem az következett, hogy huszad annyi programozó kell, hanem az hogy százszor annyi, mivel sokkal több értéket tudnak előállítani.
    Az egyénnek meg az a felelőssége, hogy szinten tartsa a tudását és/vagy olyan szakmát keressen, amire szükség van. Ha meg is szűnik valakinek a munkahelye abból nem az következik, hogy élete hátralevő részében naplopónak kell lennie. Amúgyis minden megszűnt szakma helyére létrejön kettő új.
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.08.02. 14:47:48