SG.hu

Kérhetjük a YouTube-tól MI-generált másunk törlését

A YouTube mostantól lehetővé teszi, hogy töröltethessük az arcunkat vagy hangunkat szimuláló mesterséges intelligencia által generált tartalmakat.

Nem a Meta az egyetlen vállalat, amelyik küzd az MI által generált tartalmak növekedésével és azzal, hogy ez hogyan befolyásolja a platformját. A YouTube is csendben bevezetett egy irányelv-módosítást júniusban, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy kérjék az MI által generált vagy más szintetikus tartalmak törlését, amelyek az arcukat vagy hangjukat szimulálják. A módosítás lehetővé teszi, hogy az emberek a YouTube adatvédelmi kérvényezési folyamata keretében kérjék az ilyen típusú mesterséges intelligenciával előállított tartalmak eltávolítását. Ez egy kiterjesztése a felelős mesterséges intelligenciával kapcsolatos, novemberben bemutatott, korábban bejelentett megközelítésnek.

Ahelyett, hogy a tartalom eltávolítását kérnék, mert az félrevezető, mint egy deepfake, a YouTube azt szeretné, ha az érintettek közvetlenül kérnék a tartalom eltávolítását, mint adatvédelmet sértő dolgot. A YouTube nemrégiben frissített, a témával kapcsolatos súgója szerint néhány kivételtől eltekintve igénylést követelnek meg, kivéve ha az érintett személy kiskorú, nem fér hozzá a számítógéphez, elhunyt vagy más hasonló kivételek esetén. A letiltási kérelem benyújtása azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tartalom eltávolításra kerül. A YouTube figyelmeztet arra, hogy a panaszt több tényező alapján saját maga fogja megítélni.

Figyelembe veheti például, hogy a tartalomról nyilvánosságra hozták-e, hogy szintetikus vagy mesterséges intelligenciával készült, hogy egyértelműen azonosít-e egy személyt, és hogy a tartalom paródiának, szatírának vagy valami más értékesnek és a közérdeknek megfelelőnek tekinthető-e. A vállalat megjegyzi továbbá, hogy figyelembe veheti, hogy a mesterséges intelligenciával előállított tartalomban szerepel-e közszereplő vagy más ismert személy, és hogy az ilyen személyeket "érzékeny viselkedésben", például bűncselekményben, erőszakban vagy egy termék vagy politikai jelölt támogatásában mutatja-e be. Ez utóbbi különösen aggályos egy választási évben, amikor a mesterséges intelligencia által generált tartalmak potenciálisan befolyásolhatják a szavazatokat.

A YouTube 48 órát ad a tartalom feltöltőjének arra, hogy a panaszra reagáljon. Ha a tartalmat ezen idő letelte előtt eltávolítják, a panasz lezárul. Ellenkező esetben a YouTube felülvizsgálatot kezdeményez. A vállalat arra is figyelmezteti a felhasználókat, hogy az eltávolítás a videó teljes eltávolítását jelenti az oldalról, és adott esetben a videó címéből, leírásából és címkéiből is eltávolítja az érintett nevét és személyes adatait. A tartalomgyártók elmoshatják a videóikban szereplő személyek arcát, de nem tehetik egyszerűen priváttá a videót, hogy eleget tegyenek az eltávolítási kérésnek, mivel attól még a videó bármikor visszaállítható nyilvános státuszba.

A vállalat nem reklámozta széles körben az irányelvek változását, bár márciusban bevezetett egy eszközt a Creator Studio-ban, amely lehetővé teszi az alkotók számára, hogy felfedjék, ha a valósághűnek tűnő tartalom módosított vagy szintetikus forrású, beleértve a generatív mesterséges intelligenciát is. A cég nemrégiben egy olyan funkció tesztelését is megkezdte, amely lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy megjegyzésekkel további kontextust adjanak a videókhoz, például azt, hogy paródiának szánták-e a videót, vagy hogy az valamilyen módon félrevezető.

A YouTube nem ellenzi a mesterséges intelligencia használatát, hiszen már maga is kísérletezett a technológiával, többek között egy komment-összefoglalóval és egy olyan társalgási eszközzel, amellyel kérdéseket lehet feltenni egy videóval kapcsolatban, vagy ajánlásokat lehet kapni. A vállalat azonban korábban már figyelmeztetett arra, hogy az MI-tartalmak egyszerű megjelölése nem feltétlenül védi meg azokat az eltávolítástól, mivel továbbra is meg kell felelniük a YouTube közösségi irányelveinek. A mesterséges intelligenciával készült anyagokkal kapcsolatos adatvédelmi panaszok esetén a YouTube nem fogja az eredeti tartalomkészítőt azonnal megbüntetni.

"Ha az alkotók értesítést kapnak egy adatvédelmi panaszról, tartsák észben, hogy az adatvédelmi jogsértések elkülönülnek a Közösségi irányelvekre vonatkozó intésektől, és az adatvédelmi panasz beérkezése nem eredményez automatikusan strike-ot" - osztotta meg a múlt hónapban a vállalat egyik képviselője a YouTube közösségi oldalán. Más szóval, a YouTube adatvédelmi irányelvei különböznek a közösségi irányelvektől, és bizonyos tartalmak akkor is eltávolításra kerülhetnek a YouTube-ról egy adatvédelmi kérelem eredményeként, ha nem sértik a közösségi irányelveket. Bár a vállalat nem alkalmaz büntetést, például feltöltési korlátozást, amikor egy alkotó videóját adatvédelmi panaszt követően távolítják el, a YouTube elmondása szerint az ismételt jogsértést elkövető fiókokkal szemben lépéseket tehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)