SG.hu

Az EU szerint jogsértő a Teams-et más programok mellé csomagolni

A technológiai óriásvállalatot azzal vádolják, hogy megfojtja a versenyt azzal, hogy videokonferencia-alkalmazását más eszközökkel, például a Word és az Excel programmal csomagolja össze.

Az Európai Unió szabályozó hatóságai azzal vádolták meg a Microsoftot, hogy megsértette a trösztellenes szabályokat azzal, hogy a Teams videokonferencia- és együttműködési szoftverét más termelékenységi eszközökkel együtt értékesíti, és ezzel tisztességtelen előnyre tett szert a riválisokkal szemben. A szabályozók szerint az, hogy a Microsoft a Teams-t más, jól bevált szoftvereszközökhöz párosította - az Office 365 és a Microsoft 365 programok olyan nagágyúkat tartalmaznak, mint a Word, az Excel, a PowerPoint és az Outlook - a piaci erőfölénnyel való jogellenes visszaélést jelent, amellyel a rivális cégek, például a Zoom és a Slack nem tudtak versenyezni. A szabályozók szerint a vállalkozásoknak lényegében nemigen volt más választásuk, mint a Teams, ha a Microsoft által gyártott egyéb szoftvereket is megvették.

A vádak csak a legutóbbiak az Európai Unió elmúlt hónapokban tett bejelentéseinek sorában, amelyekkel a világ legnagyobb technológiai platformjai ellen igyekszik fellépni. Hétfőn a szabályozók azzal vádolták meg az Apple-t, hogy megsértette a versenyszabályokat az App Store politikája miatt. Az Amazon, a Google, a Meta, a TikTok és az X is vizsgálatnak néz elébe üzleti gyakorlatukkal és szolgáltatásaikkal kapcsolatban.

A Microsoft-ügy a Covid-19-járványban gyökerezik, amikor a videokonferencia és az olyan együttműködési eszközök, mint a Zoom, a Slack és a Teams nélkülözhetetlenné váltak a távmunkások számára. 2020-ban a ma már a Salesforce tulajdonában lévő Slack panaszt tett a szabályozó hatóságoknál, és versenyellenesnek nevezte a Microsoft Teams és más termelékenységi szoftverek csomagban történő értékesítését, ami egy uniós vizsgálatot indított el. Az uniós szabályozók szerint a Microsoft tisztességtelen "disztribúciós előnyt" szerzett azzal, hogy az ügyfelek nem választhatták meg, hogy más szoftverek vásárlásakor megvásárolják-e a Teams-t. A rivális videokonferencia-eszközök gyártóinak szintén kihívásokkal kell szembenézniük, hogy szolgáltatásaikat a Microsoft más szoftvereivel működtessék, mondták a szabályozók.

"A magatartás megakadályozhatta a Teams versenytársait abban, hogy versenyezzenek, és ezáltal innováljanak, ami a vásárlók kárára volt" - áll az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve, amely a vizsgálatot folytatja. A ma felhozott vádak egy hosszú folyamat első lépése. A Microsoft most válaszolhat a panaszra, és ha a két fél nem jut megállapodásra, a vállalat éves globális bevételének akár 10 százalékát kitevő bírságra is számíthat. Az ügy párhuzamot mutat azokkal a trösztellenes vádakkal, amelyeket évtizedekkel ezelőtt az amerikai igazságügyi minisztérium emelt a Microsoft ellen, amiért az Internet Explorert a Windows operációs rendszerébe csomagolta.

A Microsoft közölte, hogy lépéseket tett a vita rendezésére: tavaly a cég beleegyezett abba, hogy a Teams-t az Office-termékektől elkülönítve értékesítse. "Miután szétválasztottuk a Teams-t és megtettük a kezdeti interoperabilitási lépéseket, nagyra értékeljük a ma biztosított további egyértelműséget, és azon fogunk dolgozni, hogy megoldásokat találjunk a bizottság fennmaradó aggályainak kezelésére" - írja Brad Smith, a Microsoft elnöke közleményében. Mindazonáltal az Európai Bizottság szerint a Microsoft lépései "elégtelenek", és további változtatásokra szólított fel a "verseny helyreállítása érdekében", anélkül, hogy pontosította volna, hogy ezek a változtatások milyenek legyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Mivel az EU vezetese a sajat fonoke es a tobbseguket nem valasztasok, hanem politikai megegyezesek alapjan neveztek ki, ezert abban erdekeltek, hogy ez igy is maradjon.

    "A felük börtönt is érdemelne."

    Es ezekrol altalaban birosagi dontesek is vannak. Ezert van a tagallamok folotti mentelmi joguk.
  • wolfking #2
    Mondjuk a Pl. Zoom simán integrálható az MS Office termékekbe. Fel is ajánlja amikor telepíti az ember.
  • CommieSlayer #1
    Mondjuk a piac mikromenedzselése helyett az EU megtizedelhetné az adókat és jogszabályokat és hirtelen lenne piaci verseny meg egy rakat európai vetélytárs a Microsoft-nak.
    Ki kéne rúgni ezt a rengeteg fontoskodó bürokratát. A felük börtönt is érdemelne.