SG.hu

A Microsoft kiveszi a Teams-et az Office-ból Európában

A Slack kényszerítette erre a lépésre a Microsoftot, amelyik inkább nem kockáztatta meg, hogy perre menjen a kérdésben.

A Microsoft az uniós piacokon októbertől kiveszi a Teams-et a Microsoft 365 és az Office 365 irodai csomagokból. Az Európai Bizottság a múlt hónapban trösztellenes vizsgálatot indított a Microsoft Teams szoftverének az Office termelékenységi csomaggal való összekapcsolása miatt, de a Microsoft inkább el akarja kerülni a további lépéseket. "Ma olyan proaktív változtatásokat jelentünk be, amelyek reményeink szerint érdemben kezelik ezeket az aggályokat. Ha az Európai Bizottság vizsgálata folytatódik, mi együttműködünk velük" - mondta Nanna-Louise Linde, a Microsoft európai kormányzati ügyekért felelős alelnöke. "Ezek a változtatások hatással lesznek az Európai Gazdasági Térségben és Svájcban élő Microsoft 365 és Office 365 üzleti ügyfeleinknek szánt csomagjainkra."

A szétválasztás azt jelenti, hogy az EU piacain a vállalati ügyfelek alacsonyabb havi áron vásárolhatnak Microsoft 365 előfizetést a Teams nélkül, vagy a Teams önálló változatát kell megvásárolniuk havi 5 eurós vagy évi 60 eurós listaáron. "Ehelyett egyszerűen alacsonyabb áron (havi 2 euróval kevesebbért vagy évi 24 euróért) fogjuk értékesíteni ezeket a Teams nélküli ajánlatokat" - magyarázta Linde. Az új csomagok és árképzés csak az új előfizetőket érinti, mivel a meglévő vállalati felhasználók továbbra is megújíthatják csomagjaikat, és a megújításkor hozzáadhatnak vagy eltávolíthatnak dolgokat, vagy akár át is válthatnak ezekre az új, "Teams nélküli" csomagokra.

A csomagok szétválasztása nagyrészt a vállalatokat célozza, mivel a Microsoft továbbra is csomagban kínálja a Teams szolgáltatást a kisvállalkozásoknak kínált Microsoft 365 Business csomagokban. A Microsoft egy Teams nélküli opciót is kínál majd, amelynek ára havi 1 euróval kevesebb a Business Basic csomag esetében, illetve havi 2 euróval kevesebb a Business Standard vagy Premium csomagok esetében. A Teams szétválasztása mellett a Microsoft azt is tervezi, hogy javítja a Microsoft 365-tel és az Office 365-tel való átjárhatóságról szóló dokumentációját, hogy az olyan riválisok, mint a Zoom és a Slack integrálhatók legyenek az Exchange-be, az Outlookba és a Teams-be. A Microsoft azt is lehetővé teszi majd a riválisok számára, hogy az Office webes alkalmazásait a konkurens alkalmazásaikon belül hosztolják, ahogyan a Microsoft a Teams esetében is teszi.

A Slack 2020 júliusában nyújtott be a versenyszabályok megsértése miatti panaszt a Microsoft ellen az Európai Bizottsághoz, alig néhány hónappal azután, hogy világjárvány miatt a Microsoft hatalmas növekedést tapasztalt volna a Teams használatában. A Slack azt állította, hogy a Microsoft "jogellenesen kötötte" a Teams terméket az Office-hoz, és "milliók számára kényszeresen telepíti, megakadályozza az eltávolítását, és elrejti a vállalati ügyfelek számára a valódi költségeket".

A Microsoft most az uniós szabályozókra vár, hogy azok eldöntsék elegendő-e a Teams és az Office-csomagok szétválasztása az uniós piacokon. "Úgy véljük, hogy ezek a változtatások egyensúlyt teremtenek a versenytársaink és az európai üzleti ügyfelek érdekei között, így biztosítva számukra a lehető legjobb megoldásokhoz való hozzáférést versenyképes áron" - mondta Linde. "Azt is elismerjük, hogy az Európai Bizottság hivatalos vizsgálatának még a korai szakaszában vagyunk. Továbbra is együttműködünk a Bizottsággal, meghallgatjuk a piaci aggályokat, és továbbra is nyitottak maradunk olyan pragmatikus megoldások feltárására, amelyek mind az európai ügyfelek, mind a fejlesztők számára előnyösek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!