SG.hu

A Microsoft világszerte szétválasztja a Teams-et és az Office-t

A Microsoft a Teams nevű csevegő- és videóalkalmazását világszerte külön fogja értékesíteni az Office termékétől - közölte az amerikai technológiai óriás, hat hónappal azután, hogy Európában szétválasztotta a két terméket egy esetleges uniós trösztellenes bírság elkerülése érdekében.

Az Európai Bizottság azóta vizsgálja a Microsoft Office és Teams összekapcsolását, hogy a Salesforce tulajdonában lévő konkurens munkahelyi üzenetküldő alkalmazás, a Slack 2020-ban bepanaszolta őket. A Teams-et 2017-ben ingyenesen adtak hozzá az Office 365-höz, majd később felváltotta a Skype for Business-t, és a világjárvány idején az utazási korlátozások ideje alatt vált népszerűvé. A riválisok szerint azonban a termékek egybecsomagolása tisztességtelen előnyt biztosít a Microsoftnak. A vállalat tavaly augusztus 31-én kezdte meg a két termék külön-külön történő értékesítését az EU-ban és Svájcban.

"Az egyértelműség érdekében kiterjesztjük a tavaly tett lépéseinket, és a Teams-t világszerte, nem pedig csak az Európai Gazdasági Térségben és Svájcban függetlenítjük az M365-től és az O365-től" - mondta a Microsoft szóvivője. "Ezzel az Európai Bizottság visszajelzéseire is reagálunk, mivel nagyobb rugalmasságot biztosítunk a multinacionális vállalatok számára, amikor a beszerzéseiket a különböző földrajzi területeken egységesíteni kívánják."

A Microsoft a blogbejegyzésben közölte, hogy az Európai Gazdasági Térségen és Svájcon kívüli régiókban bevezeti a Microsoft 365 és Office 365 csomagok új, Teams-t nem tartalmazó termékcsaládját, valamint egy új, önálló Teams-ajánlatot is bevezet az említett régiók vállalati ügyfelei számára. Mától (április 1-jétől) az ügyfelek vagy a jelenlegi licencszerződésükkel folytathatják a használatot, vagy megújíthatják, frissíthetik, vagy átállhatnak az új ajánlatokra. Az új kereskedelmi ügyfelek számára a Teams nélküli Office ára a terméktől függően 7,75 és 54,75 dollár között mozog, míg a Teams Standalone ára 5,25 dollár lesz. A számok országonként és pénznemenként változhatnak.

A Microsoft szétválasztása nem biztos, hogy elég lesz ahhoz, hogy elhárítsa az EU trösztellenes vádjait, amelyeket valószínűleg a következő hónapokban küldenek el a vállalatnak, mivel a riválisok kritizálják a díjak mértékét és azt, hogy az üzenetküldő szolgáltatásaik az Office webes alkalmazásaival együttműködnek-e saját szolgáltatásaikban. A Microsoft az elmúlt évtizedben összesen 2,2 milliárd euró uniós trösztellenes bírságot kapott két vagy több termék összekapcsolása vagy csomagban történő forgalmazása miatt, és most is globális éves forgalmának akár 10%-át is elérő bírságot kockáztat, ha bűnösnek találják a trösztellenes szabályok megsértésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!