JohnnyCage

Júniusban jelenik meg a Matrox új grafikus chipje

[Register] A grafikus processzorok (GPU-k), és az azokra épülő videókártyák gyártásával foglalkozó Matrox a jövő héten fogja hivatalosan bejelenteni következő generációs 3D gyorsító grafikus chipjét, amely júniusban kerül kereskedelmi forgalomba.

A jövőheti bejelentés mintegy előkészítés lesz a társaság új grafikus processzorának júniusi kiadásához. Mivel a bejelentés még csak egy hét múlva lesz esedékes, nem meglepő, hogy a Matrox képviselői mélyen hallgatnak arról, milyen új chip is lesz valójában bemutatva. Jelenleg a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a G450 utódja, a G550 kerül bemutatásra napokon belül.
A Matrox következő GPU-ja a G450 után eredetileg a G800 lett volna, amely dupla megjelenítő futószalagot (rendering pipeline), maximum 128 MB-ig terjedő DDR-SDRAM támogatást, és a legújabb nVidia és ATI chipekben is megtalálható Transforming & Lightning (T&L) motort tartalmazott volna.

A Matrox képviselője szerint azonban G800 egy teljes mértékben halott projekt, amely soha nem fog elkészülni. A jelek szerint a G800 problémája ugyanaz lett volna, mint ami többi kétchipes kártyáé. Akárcsak a néhai 3dfx a VSA-100 chipjének esetében, a Matrox sem tudja gazdaságossá tenni a G800 gyártását, mivel a kártyára szerelt két processzor ára miatt vagy a nyereség lenne nulla, vagy egyszerűen nem venné meg senki a kártyát a magas ár miatt. A grafikus chipek a legdrágább alkatrészei a videókártyáknak, és ez különösen igaz egy-egy új GPU megjelenésekor, amikor a gyártási mennyiség még viszonylag kicsi.

E problémák elkerülése végett a Matrox inkább úgy döntött, egy sokkal logikusabb megoldást választ, mégpedig azt, hogy egy darab, de megfelelően nagy teljesítményű processzort szerel új kártyáira, ahogy ezt az nVidia és az ATI is teszi. A G550 szintén 128-bites DDR támogatással fog rendelkezni, és a megjelenítő futószalagok száma is kettő, három textúraegységgel kiegészítve, akárcsak ahogy a G800-ban lett volna. A T&L motor azonban már komoly egyszerűsítéseket tartalmaz, a G550 T&L motorja csak a legfontosabb funkciókat fogja ismerni.

A G550 várhatóan 200-250 MHz-es órajelen üzemel majd, és 360 MHz-es RAMDAC lesz beleépítve. A chip 180 nm-es csíkszélességű gyártási eljárással készül majd, és AGP 1x,2x és 4x üzemmódokat ismer majd. A Millennium G550 kártya 32 MB DDR SDRAM memóriát fog tartalmazni 150-200 dolláros árért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #13
    ha nem a jatekosoknak keszitik akorkinek??? 3d munkahoz szar 2d munkahoz meg minek TnL??
  • netrunner #11
    Ezzel egyet értek. Az ATI kártyák is messze a minőségükről híresek, pl. 32 biten ugyan olyan sebességgel mennek mint 16-on (a RADEON-ok már jobban), hogy csak egy példát említsek. Nembeszélve a hardveres DVD lejáttszási funkciójukról, ami feleslegessé teszi külön 20e forintos dekódolókártya megvételét. Mindazonáltal, a MATROX minősége a GeFosoknál biztos jobb lesz, ha az ATI-énál nem is.
  • kowajano #9
    szerintem meg az ára miatt nem fogja megérni már a 450 es is elég borsos áron adták amikor kijött.
  • artschi #6
    MATROX RULEZ!!!!!!
  • Anee #4
    Low-end piacon azért jó lesz...
    A GF2 MXeket veri majd már csak a 128bites ddr miatt....
    GF2 meg fasznak se kell mert tróger
  • Andor PaPa #3
    Viszont a Matrox termékei nagyon minőségiek, és általában nem a játékosoknak készülnek. Például a G450 Millenium. Nem volt Geforce sebességű, de a két monitorcsatoló és a kimagasló élesség, kompatibilitás és használhatóság mégis népszerűvé tette.