Gyurkity Péter

Felemás kártyákkal újít a Matrox

Korábbi ígéretéhez híven a Matrox is frissítette fejlesztéseit, ám ezúttal is nyilvánvaló, hogy ezek a kártyák nem az átlagfelhasználónak készülnek. Hiányzik Shader Model 2.0 és a Vista támogatása, bár a fogyasztás igen kedvező.

A cég a hónap közepén jelezte, hogy hamarosan érkezik a korábbi P650 sorozat utóda, amely a P690 elnevezést kapta. Ez gyakorlatilag szinte semmilyen jelentős technikai újdonságot nem kínál, elérhető viszont a PCI Express csatlakozószabvány támogatása, és a memóriáknál végre a DDR2 sem esik kívül a körön.

Az új kártyák esetében is azonnal világossá válik, hogy az irodán nem sok helyen vethetik majd meg a lábukat. Hiányzik ugyanis a Shader Model 2.0, ezzel pedig a Vista aero felületének támogatása, a cég pedig nem is volt hajlandó a Vistához való külön meghajtókat készíteni. Erre a célra az XP-s változatokat kell használnunk, ami a Matrox szerint egyenesen előny, bár azt sem felejthetjük el, hogy emellett hiányzik a nagy felbontású tartalmak lejátszásának hardveres gyorsítása. Marad tehát az alapvető célokra történő felhasználás, amely elsősorban a munkahelyen lehet hasznos.



Az új kártyák a hagyományoknak megfelelően két monitorra tudnak csatlakozni, bár a Millennium P690 itt kivételt jelent, mivel a Quad-HD15 kábel révén egyszerre akár négy monitort is kezel. A 90 nanométeren készülő, DDR2 memóriát kezelő chipek fogyasztása kedvező, mindössze 12 wattot igényelnek, így több változaton aktív hűtésre sincs szükség, egy sima borda is bőven megteszi. Ez kétségkívül előny, bár az nVidia és az AMD kínálatában is találunk olyan belépő szintű kártyákat, amelyek szintén csak egy hűtőbordával érkeznek.

Az összesen hét különböző változat ára 99 és 289 dollár között mozog, ami nem egetverő, bár kérdés, hogy a felhasználókat mi csábíthatja át a két nagytól. Valószínű, hogy a Matrox továbbra is őrizgeti kicsiny piacát és nem fog tudni igazán beleszólni a versenybe - bár ez egyelőre nem is cél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #16
    A képen a kártya elég gagyinak néz ki fele cucc nincs is rajta pahh...
  • rigidus #15
    > Engem is érdekelne a megcélzott piaci szegmens. Tudja valaki, hogy hova szánták ezt?

    Fokent olyan teruletekre ahol a mobilitas, multi-head, es a mission-critical elvarasok fontosak, de hasznos lehet pl. olyan intezmenyekben is ahol 5000-10000+ munkaallomas uzemel.
  • rigidus #14
    > Matrox lassan lehuzhatja rollot.

    Mar miert huzhatna le? Emberek, legalabb nezzetek korul egy kicsit - ez a cikk irojara is vonatkozik. Csak egy a sok kozul amiben a Matrox verhetetlen:

    http://www.matrox.com/graphics/en/dispatch/home.php
    "Matrox has a variety of graphics hardware solutions for emergency dispatch, flight dispatch, process control, security, and other mission-critical environments. Matrox products have features essential for these environments, including industry leading multi-display technology, high mean-time-between-failure, long product life cycles, and high-quality display drivers certified with leading applications and operating systems. Matrox technology helps make critical information more readily available, which can reduce errors and improve response time.

    A legfobb megrendeloi kozott kozott olyanok vannak mint a NASA, az ESA, US Army, sorolhatnam. Aztan sorolhatnam szinte a vilagon az osszes televizio allomast. Hol lattok ma valos idoben kepvagast, effektelest, renderelest, stb. tamogato kartyakat? A Matrox-nak szinte ellenfelei sincsenek a kategoriaban.

    Ez nem a gamer pisikek videokartyai es eleve hulyeseg ilyen felhasznaloi szferaban hasonlitgatni.
  • turul16 #13
    Matrox lassan lehuzhatja rollot.
    Foleg nev miatt eladhato, amit megszokasol vesznek.
  • Kaadi #12
    A Matrox kartyait peldaul audio feldolgozasra lattam reklamozva, ahol fontos hogy 4 monitort vonalba kotve nagy munkafelulet alljon a felhasznalo rendelkezesere. Itt 3 monitor csak a hanganyagot jeleniti meg, a 4. pedig az effektusokat tomotito panelt. A problema azonban itt is az, hogy az audio programok is leptek mar a Vista (64 bit, 8-16GB RAM) fele, es bizonyara az inkompatibilitas problema lesz.
    Ott vannak meg az orvosi alkalmazasok, ahol az oprendszer tobbnyire beagyazott (embedded), de itt nem szoktak kartyakat hasznalni, hanem mindent az aramkorre epitenek.
    Talan video-megfigyelesi rendszereknel is lehetne ilyet hasznalni, azok is gyakran embedded Linux-on mennek es sok monitort (es bovithetoseget) igenyelnek. Ide a High-def es az attetszoseg (transparency) nem fontos es nem is tamogatott.
  • kvp #11
    Az nvidia profi kartyai is tudjak a negymonitoros uzemmodot. Ez a kartya gyakorlatilag szinte semmire sem jo, foleg az arat tekintve. Az ipari pc-k es a specialis operacios rendszerek eseten lenne meg eselye, ha nyilt forraskodu driver-ei lennenek, de a kerdeses teruleten egyre inkabb elterjed a beepitett videokartya, mind gyakrabban tobbmonitoros uzemmoddal. A matrox egyertelmuen csak megprobal talpon maradni gyakorlati fejlesztes nelkul.
  • Bith #10
    Engem is érdekelne a megcélzott piaci szegmens. Tudja valaki, hogy hova szánták ezt? Mert az egyetlen előnye a fogyasztása (az ára egyáltalán nem), az meg szinte csak laptopnál számít...
  • PLaci #9
    "Akkor most mi a megcélzott vásárlói réteg ?
    Ennek a kártyának az árán veszek egy alaplapot , integrált grafikus vezérlővel , ami támogatja az SM2.0-t"

    Egy ilyennek a magyarországi árán (Matrox Millenium P650 40k+ HUF) már alaplapot veszel egy jobb VGA kártyával, vagy egy erősebb kártyát....
  • neoG #8
    de ez akkoris 12 watt
  • szombi #7
    a leggagyibb nVidia karik is tudják a 2 monitort.
    A 4 monitoros matrox kártyák biztosan fognak annyiba kerülni, mint egy kisebb teljesítményű kártyákból álló 2-es SLI(pl. 7300GT)