Berta Sándor

Közösen készít video­kártyákat a Matrox és az nVidia

A két vállalat elsősorban a különleges termékek megalkotásában működik együtt.

A Matrox bejelentette, hogy a jövőben az nVidiával közösen fog grafikus kártyákat létrehozni a több kijelzős rendszerekhez. A kooperációban az nVidia biztosítja a Quadro videokártyák területén szerzett tudását, míg a Matrox a sok képernyő vezérlésében szerzett tapasztalatait.

A Matrox az elmúlt években szinte teljesen a háttérbe vonult a grafikus chipek tervezése és gyártása területén, továbbá nem szállít saját klasszikus videokártyákat sem. A piacról mégsem tűntek el, hanem a stream-szolgáltatások, a videofelvevők és a kijelzőbővítéses rendszerekre összpontosított, illetve az olyan különleges termékekre, mint a videofalak. Az utóbbiak fejlesztésében eddig az AMD volt a Matrox partnere, de az nVidia nagy potenciált látott a területben, ezért kereste meg a társaságot.

A tervek alapján az első új grafikus kártya egyetlen bővítőhelyet foglal majd és egy nVidia Quadro chipre fog épülni. Konkrét részletek egyelőre nem szivárogtak ki, de azt lehet tudni, hogy a chippel szemben elvárás lesz, hogy folyamatosan működjön akár kritikus környezetekben is. Egyetlen termék négy 4K-képernyőt vezérelhet majd, de a partnereknek lehetőségük lesz arra, hogy egy további adapter segítségével a vezérelhető kijelzők számát 16-ra növeljék. A támogatott funkciók között megtalálható lesz a HDCP, míg a vezérlőszoftvert a Matrox fogja biztosítani.

A hosszú távú tervek között szerepel egy teljes sorozat videokártya elkészítése beágyazott rendszerekhez. A következő években több új modell is megjelenhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    A modern technologiaval a videokartyak ket reszre szakadtak, van a szamitasi egyseg es van a buta kimenet hajto aramkor. Videofalak eseten ez sem annyira buta, de alapvetoen magaban nem sokat tud (egy framebuffer allokepet kirakni a kijelzore). A matrox mar csak ilyeneket gyart, mig a frame-et (a kirakando kepet) magat egy rendes videokartya kesziti el, ami nagyjabol barmi lehet ami tud rmemoriaba kepet generalni.

    Alapvetoen eljuthatnank oda, hogy az output driver (tehat a videokimenet) kezelese nincs egybeepitve a videokep legyartasaert felelos aramkorrel, de ar-ertek aranyban meg mindig a kombinalt videokartyak az olcsobbak, mert ahol elfer a teljes logika, ott egy sima digitalis kimenet vagy egy analog atalakito is elfer a chip legszelere.

    A jovo egyebkent szerintem a virtualis kijelzo interface-eke lehet, amikor mondjuk wifi-n vagy ethernet-en csatlakoznak a kijelzok a gepekre es barmi tud "videojelet" generalni, ami kepes a halozatot elerni. (sok tv, telefon es laptop egyebkent mar jelenleg is tudja ezt)