SG.hu

Bejelentette első színes e-olvasóit a Kobo

A Rakuten Kobo bemutatta első színes e-olvasóit, a Kobo Libra Colour és a Kobo Clara Colour készülékeket. Mindkettő az E-Ink legújabb Kaledio színes képernyőtechnológiáját használja, amely finom, pasztellszerű árnyalatokkal rendelkezik, de a 300ppi szürkeárnyalatos felbontás színes tartalmak nézegetésekor 150ppi-re csökken. A Kobo Libra Colour és a Kobo Clara Colour már előrendelhető, és április végén lesz kapható.

Színes e-olvasók már egy ideje léteznek, de eddig a legnagyobb, legkiterjedtebb könyves ökoszisztémával rendelkező cégek - elsősorban az Amazon, de a Barnes & Noble és a Rakuten Kobo is - csak hagyományos fekete-fehér modelleket árultak. Ez április 30-án megváltozik, amikor a Kobo piacra dobja első színes e-olvasóit: a 150 dolláros Kobo Clara Colour és a 220 dolláros Kobo Libra Colour készülékeket. Mindkettő nagyon hasonlít fekete-fehér elődeire, a Kobo Libra 2 és a Kobo Clara 2E készülékekre, de fekete-fehér helyett színes képernyővel.

A legjelentősebb dolog mindkettőnél az ár: a Clara ugyanannyiba kerül, mint az Amazon fekete-fehér Kindle Paperwhite készüléke. (Az Amazon még nem mutatott be színes Kindle e-olvasót, és a Paperwhite utoljára 2021 végén kapott frissítést.) De a Clara és a Libra modellek a többi, az Amazonon és máshol kapható színes e-olvasók árát is jelentősen alulmúlják, azok általában 300 dollárhoz közelebb kezdődnek, és onnan indulnak felfelé. Vannak köztük Androidos modellek, amelyek ugyan potenciálisan hozzáférést biztosítanak a legtöbb nagy e-könyv áruházhoz, ahelyett, hogy az egyikhez kötnének, de az ilyen készülékek áruk és bonyolultságuk miatt kevéssé kelendők.


A Clara 6 collos, a Libra pedig 7 collos képernyővel rendelkezik. A Libra fizikai lapozógombokkal is rendelkezik, és használható hozzá stylus vázlatkészítéshez és kézíráshoz. Mindkét e-olvasó vízálló, Wi-Fi 5- és Bluetooth-kompatibilitással, USB-C porttal és ugyanazzal a kétmagos processzorral rendelkezik. Mindkettő előlapja állítható színhőmérsékletű, hogy a képernyő kellemesebb legyen a szemnek. Mindkét olvasó az E Ink Kaleido 3 technológiát használja, amely 4096 színt és telítettebb színeket ígér, mint az előző generációs Kaleido Plus. A színes képek felbontása is javult, 100 PPI-ről 150 PPI-re, a fekete-fehér tartalom 300 PPI.

Mindezen fejlesztések a színes e-olvasók fő problémáit próbálják orvosolni, miközben megőrzik a kiváló akkumulátor-üzemidőt és a jól olvasható kijelzőt, amelyek a telefonok és a táblagépek korában is életképességet biztosítanak az e-olvasóknak. A Kobo felfrissíti a Clara fekete-fehér változatát is, amelyet Clara BW-nek neveznek, hogy megkülönböztesse a színes modelltől. Ez nagyrészt megegyezik a régi Clara 2E modellel, de a színes modellekből ismert gyorsabb kétmagos processzort szerelik bele. A készülék 130 dollárért lesz kapható, 10 dollárral olcsóbban, mint a Clara 2E.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takysoft #1
    El nem bírom hinni, hogy lehet 2024-ben eladni valami ilyen BÖSZME nagy kávával :D