SG.hu

Nvidia: "Minden országnak saját MI kell!"

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang azt mondta, hogy minden országnak saját magának kellene irányítania az MI-infrastruktúráját, hogy meg tudja védeni a kultúráját. Ezt a koncepciót "szuverén MI"-nek nevezte, amit egy Nvidia blogbejegyzés úgy definiál, hogy minden ország "saját maga birtokolja az intelligenciáját".

Huang a bejelentést az Egyesült Arab Emírségek mesterséges intelligenciáért felelős miniszterével, Omar Al Olamával folytatott megbeszélésen tette a dubaji World Governments Summiton. "Ez kodifikálja a kultúrádat, a társadalmad intelligenciáját, a józan eszedet, a történelmedet - a saját adataidat birtoklod" - mondta Huang Al Olama-nak. A World Governments Summit önmagát egy a kormányok jövőjének alakítása iránt elkötelezett globális, semleges, nonprofit szervezetként határozza meg. Éves rendezvénye az Nvidia szerint 150 országból több mint 4000 küldöttet vonz. A rendezvénynek az Egyesült Arab Emírségek ad otthont - az abszolút monarchiában nincsenek demokratikusan választott intézmények.

Az Al Olamával folytatott beszélgetés során Huang azt javasolta, hogy a mesterséges intelligencia modelleket az egyes országok igényeihez igazítsák. Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha egy fejlődő ország vezetője lenne, Huang azt mondta: "Az első dolog, amit tennék, természetesen az lenne, hogy a nyelvét, a kultúrája adatait átültetném a saját nagy nyelvi modelljébe". Azt is elmondta, hogy az Nvidia "demokratizálta" az MI-t azáltal, GPU-ja az egyetlen olyan platform, amely mindenki számára elérhető. "A többi már tényleg csak rajtatok múlik. Kezdeményezzetek, aktivizáljátok az iparágatokat, építsétek ki az infrastruktúrát, amilyen gyorsan csak tudjátok."

Szerinte az MI veszélyeivel kapcsolatos félelmek túlzóak, és megjegyezte, hogy más új technológiákat és iparágakat, például az autókat és a légi közlekedést sikeresen szabályozták. "Vannak olyan érdekek, amelyek arra irányulnak, hogy megijesszék az embereket ezzel az új technológiával kapcsolatban, misztifikálják, és arra ösztönözzék a többi embert, hogy ne tegyenek semmit, hanem inkább rájuk hagyatkozzanak. Szerintem ez hiba." Szerinte a jövő gyerekeinek már nem kell informatikát tanulniuk, mert "a mi feladatunk olyan számítástechnikai technológiákat létrehozni, amelyeket senkinek sem kell programoznia, és a programozási nyelv emberi. A világon ma már bárki lehet programozó".


Az Nvidia jól ismert arról, hogy nagy teljesítményű GPU-chipeket gyárt, amelyek felgyorsítják az MI-modellek képzését és futtatását, és amelyeket jelenleg az Amazon, a Microsoft, a Google és az OpenAI által használt adatközpontokban alkalmaznak. Az Nvidia chipjei iránti kereslet hatalmas pénzügyi sikereket hozott a vállalatnak az elmúlt évben. Az elképzelés, hogy minden nemzetnek saját MI-infrastruktúrája legyen, nagyon profitábilis lenne Huang és az Nvidia számára, mivel ez azt jelentené, hogy a világ minden országa MI-hardvereket kezdene vásárolni. Mivel a technológiai ipar valószínűleg a mélytanuló MI-alkalmazások elfogadási görbéjének elején jár, ez drámai növekedést eredményezne az Nvidia számára.

Ehhez kapcsolódóan az Nvidia piaci kapitalizációja tegnap előbb megelőzte az Amazon piaci kapitalizációját, majd ismét lemaradt, így a két vállalat fej-fej mellett halad az USA negyedik legértékesebb vállalatának rangsorában a Microsoft, az Apple és a Google anyavállalata, az Alphabet mögött. Amikor hétfő reggel az Nvidia megelőzte az Amazont, részvényenként 734,96 dolláros részvényértékkel rendelkezett, így az Nvidia piaci értéke 1,82 billió dollár volt, szemben az Amazon 1,81 billió dollárjával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Szerintem itt arra gondolt, hogy ha a nagy amerikai cegek vettek toluk egy rakat hardware-t, akkor minden szuveren allam is vegyen toluk egy rakat hardware-t. Nem azert, mert tenylegesen szukseguk van ra, hanem mert a nagy multikon kivul csak ok engedhetik meg maguknak.

    Ez kb. olyan kijelentes, hogy minden szuveren allamnak kell emberes holdraszallasi urprogram. Nem azert, mert tenyleg kell nekik, de jo uzlet lenne eladni nekik a hardware-t hozza.

    Valojaban az MI strategia nem sajat MI fejlesztese kellene legyen, hanem jogi szabalyozas. Olyan jogi szabalyozas, ami megfojtana az nvidia MI uzletet. Persze ezt, ami tenyleg hasznos lenne, nem fogja reklamozni a ceg. De komolyan, ha az nvidia uranium centrifugakat arulna, akkor a "minden szuveren orszagnak kell sajat atombomba" lenne a reklamszovege. Az araboknal elsutheti mindkettot, de pl. az EU-ban valoszinuleg mar a szabalyozast es a szankciokat keszitik ellene... (az nvidia ugyanis hajlando uzletelni a kinai allammal)
  • Akva #1
    Hát igen! Idegen ország MI-jával nehéz háborút tervezni a másik ország ellen!