SG.hu

Mostantól egyes közel-keleti országok sem kaphatnak Nvidia MI-chipeket

A Közel-Kelet egyes részeit is hozzá lehet adni azon régiók listájához, ahol nem lehet megvásárolni az Nvidia csúcsminőségű A100-as és H100-as gyorsítóit, közölte befektetőknek szánt bejelentésében a cég. A dokumentum nem részletezi, hogy mely országok kerültek fel a listára, de nem szokatlan, hogy az amerikai szabályozó hatóságok előre figyelmeztetik azokat a vállalatokat, amelyeket kereskedelmi korlátozások érinteni fognak a közeljövőben.

Az Nvidia bejelentése alig néhány héttel azután érkezett, hogy jelentések láttak napvilágot arról, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek több ezer Nvidia H100-at vásárolt. Tekintettel az Egyesült Államok katonai támogatására és Szaúd-Arábiához fűződő kapcsolataira, nem tűnik valószínűnek, hogy ez a nemzet lenne az amerikai korlátozások célpontja. Januárban azonban Brian Nelson, az amerikai pénzügyminisztérium terrorizmusért és pénzügyi hírszerzésért felelős államtitkára figyelmeztette az Egyesült Arab Emírségeket és a török tisztviselőket, hogy ha nem lépnek fel a szankciók kijátszására irányuló orosz kísérletek ellen, akkor elzárhatják magukat az amerikai beszállítóktól. Talán a legújabb exportkorlátozások célja inkább az, hogy a Kreml ne tehesse rá a kezét az amerikai technológiára.

Bár az Nvidia az elsők között ismerte el a korlátozásokat, nem valószínű, hogy azok csak egy chipgyártóra korlátozódnak. A Biden-kormányzat által tavaly októberben bevezetett, a mesterséges intelligenciachipek Kínába történő értékesítésére vonatkozó exportellenőrzések a gyorsítók összekapcsolási sávszélességét korlátozták. Mivel az MI-k képzéséhez általában több száz GPU összekapcsolására van szükség, az összekapcsolási sávszélesség korlátozása hatékonyan csökkenti a teljesítményüket. A döntés gyakorlatilag megtiltotta az Nvidia, az AMD és az Intel csúcskategóriás GPU-inak és gyorsítóinak értékesítését a régióban. A korlátozások nyomán több amerikai chipgyártó is lebutított, az exportkorlátozások hatálya alá nem tartozó termékeket jelentett be. Az Nvidia például az A800 és H800 GPU-kat a kínai piacra fejlesztette ki. A vállalat állítólag több mint 1 milliárd dollár értékben kapott megrendelést ezekből a chipekből, és jövőre várhatóan további 4 milliárd dollár értékben ad el GPU-kat a kínai webóriásoknak. Az Intel a Habana Gaudi2 mesterséges intelligenciachipjének Kínára szabott változatát is piacra dobta, az AMD pedig legutóbbi eredménybeszámolójában elárulta, hogy hajlandó alkatrészeket fejleszteni Kína és más korlátozott régiók számára.

A kisebb teljesítményű, exportképes chipek elérhetősége lehet az oka annak, hogy az Nvidia a jelek szerint nem aggódik annyira az új korlátozások miatt, amelyeknek a beadvány szerint nem lesz közvetlen hatása a pénzügyi eredményeire. A bejelentésben azonban a grafikus processzoróriás figyelmeztetett arra, hogy az már költséges lehet, ha az USA szigorúbb korlátozásokat vezet be a GPU-k Amerikán kívüli értékesítésére. "Bármilyen jövőbeli átállás költséges és időigényes lehet, és hátrányosan befolyásolhatja az átmeneti időszak alatt a kutatási és fejlesztési, valamint az ellátási és forgalmazási műveleteinket, valamint a bevételeinket" - írta a cég.

És ez egy határozott lehetőség: több amerikai törvényhozó felszólította a Biden-kormányzatot, hogy vezessen be szigorúbb ellenőrzést a mesterséges intelligencia gyorsítók külföldi értékesítésére vonatkozóan. Néhány republikánus képviselő úgy véli, hogy a teljesítménykorlátozások nem mennek elég messzire.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #1
    úgy úgy... szankcióztok mindenkit.