SG.hu

Nvidia: bárkiből programozó lehet a mesterséges intelligencia segítségével

"A mesterséges intelligencia azt jelenti, hogy ma már bárkiből lehet számítógépes programozó, mivel csak beszélni kell a számítógéphez" - mondta Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója, aki a tajpeji Computex fórumon több ezer ember előtt beszélve a "digitális szakadék" megszűnését üdvözölte.

Huang szerint a mesterséges intelligencia a számítástechnika forradalmának vezetője. "Nem kérdés, hogy egy új számítástechnikai korszakban élünk" - mondta, és időnként a tömeg legnagyobb örömére tajvani szavakat szőtt beszédébe. (Huang a dél-tajvani Tainan városában született, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol az AMD-nél mikroprocesszorok tervezőjeként dolgozott, és 1993-ban társalapítója volt az Nvidia vállalatnak.) Arra figyelmeztetett, hogy a hagyományos technológiai ipar nem fog lépést tartani a mesterséges intelligencia fejlődésével, és annak hatása a technológiai ipar határain túlmutatva a mezőgazdaságtól és a gyáraktól kezdve a gyógyszeriparon át az éghajlatváltozásig mindenre ki fog terjedni.

"Minden egyes számítástechnikai korszakban olyan dolgokat lehetett csinálni, amelyek korábban nem voltak lehetségesek, és a mesterséges intelligencia minden bizonnyal ide tartozik. A programozás belépési küszöbe hihetetlenül alacsonnyá vált. Most már bárki lehet programozó, ehhez csak mondani kell valamit a számítógépnek" - mondta. Valószínűleg az OpenAI által kifejlesztett ChatGPT-re gondolt, amely képes kódot generálni, csökkentve a szoftverek létrehozásához szükséges emberi munkát, ami forradalmasíthatja a programozást. Az online elérhető nyílt forráskódú szoftverek hatalmas mennyisége szintén termékeny gyakorlóterepet biztosított a kódgeneráló rendszerek számára. Az OpenAI Codex rendszere - amelyet részben nyílt forráskódú szoftvereken képeztek ki - javaslatokat ad a szoftverfejlesztőknek a kódsorok megírására. A GitHub - a Microsoft fejlesztőknek szánt szolgáltatása - közlése szerint a platform a felére csökkentette az új kódok létrehozásához szükséges időt, ami hatalmas ugrás a hatékonyságban, miután egy évtizede nagyrészt eredménytelenül próbálták növelni a termelékenységet.

Az Nvidia a mesterséges intelligenciához szükséges chipek és számítási rendszerek fő beszállítójaként a világ egyik legértékesebb tőzsdén jegyzett félvezetőgyártó vállalatává emelkedett, csak az Apple, a Microsoft, a Saudi Aramco, az Alphabet és az Amazon áll nála magasabb helyen. A vállalat a múlt héten a Wall Street becsléseinél több, mint 50%-kal magasabb második negyedéves bevételt jelentett, és közölte, hogy növeli a kínálatot, hogy kielégítse a mesterséges intelligencia chipjei iránti megugró keresletet, amelyeket a ChatGPT és számos hasonló szolgáltatás működtetésére használnak.


A cég nem bírja kielégeni az adatközponti chipjei, köztük a H100, egy fejlett grafikus processzoregység (GPU) iránt megugrott a kereslet. Ennek használata jelentősen csökkenti az úgynevezett nagy nyelvi modellek, például a ChatGPT betanításához szükséges időt. Az Nvidia chipjei olyan vállalatoknak segítettek, mint a Microsoft, hogy emberihez hasonló csevegési funkciókat adjanak a keresőmotorokhoz, például a Binghez. Elon Musk - aki jelenleg egy mesterséges intelligenciával foglalkozó startup kiépítésén dolgozik - a múlt héten azt mondta egy interjúalanyának, hogy a GPU-kat "lényegesen nehezebb beszerezni, mint a drogokat". Az Nvidia nagyrészt a TSMC-re támaszkodik az általa tervezett chipek gyártásában, de Huang elmondta, hogy a vállalat rugalmasan és redundánsan építette ki ellátási láncát. Elkezdte használni a Samsung bérgyártását és fontolgatja az Intel partnerként való bevonását is - mondta. "Annyi helyen gyártunk, ahány helyen csak tudunk" - mondta.

Huang bemutatta, mire képes a mesterséges intelligencia, többek között arra is rávett egy programot, hogy néhány szavas utasítással írjon egy rövid, az Nvidia-t dicsőítő popdalt. Több új alkalmazást is bemutatott, köztük a világ legnagyobb reklámcsoportjával, a WPP-vel (WPP.L) kötött partnerséget a digitális hirdetésekhez használt, mesterséges intelligenciával támogatott generatív tartalmakkal kapcsolatban. Az Nvidia Omniverse alapú tartalommotor képes lesz a reklámokban felhasználható fotók és videótartalmak előállítására. Egy új, DGX GH200 nevű mesterséges intelligencia-szuperszámítógép-platformot is bejelentett, amely az OpenAI ChatGPT-hez hasonló generatív MI-modellek létrehozásában segíti a technológiai vállalatokat. A Meta, a Microsoft és a Google Cloud az első ügyfelek között van, akik várhatóan hozzáférhetnek a szuperszámítógéphez.

Huang egy új, a játékfejlesztők számára készített MI-platformot is bemutatott, amellyel a játékosok viselkedését utánzó online avatárokkal rendelkező játékokat hozhatnak létre. "Ez a videojátékok jövője. A mesterséges intelligencia hozzájárul majd a környezet rendereléséhez és szintéziséhez, de a karaktereket is animálni fogja" - mondta. A kormányzati szabályozásról szóló kérdésre elismerte a lehetséges kockázatokat. "Nagyon komolyan kell vennünk az MI biztonságát" - mondta. "A mesterséges intelligencia végső soron egy termék vagy szolgáltatás. Minden terméket és szolgáltatást szabályozni kell, és biztonságosnak kell lennie".


A legmérsékeltebben Kínáról beszélt. A félvezető technológia az USA és Kína közötti növekvő feszültségek középpontjában áll, és az Nvidia sikere a mesterséges intelligencia fejlődését elősegítő termékek kifejlesztésében a kínai technológiai fejlődés megfékezését célzó amerikai exportellenőrzés célkeresztjébe került. Washington tavaly októberben megtiltotta az A100 chip - a H100 elődje - Kínába történő szállítását, miközben kiterjesztette a kereskedelmi korlátozásokat a feketelistára került vállalatokra. Mindkét chipet olyan nagyméretű nyelvi modellek képzésére használják, mint az OpenAI GPT-4. A szankciók hatálya alá tartozó kínai MI-vállalatok eddig harmadik felek adatközpontjain keresztül mégis használni tudták az A100-as chipeket, ami megmutatja, hogy milyen nehéz a kritikus alkatrészek kereskedelmét korlátozni.

A H100 chip iránt különösen nagy a kereslet, mert az az A100-hoz képest kilencszer gyorsabb MI-tréninget és akár harmincszor gyorsabb válaszadásra képes az LLM-eken. A kínai mesterséges intelligenciával foglalkozó cégeknek égető szükségük van ezekre a lapkákra, mert a generatív mesterséges intelligencia terén elért fejlődés a korábbi generációs MI-nál lényegesen nagyobb számítási teljesítményt és adatokat igényel. A chipek exporttilalma csak a tavalyi harmadik negyedévben becslések szerint 400 millió dollárnyi potenciális bevételkiesésbe került az Nvidia számára, a cég ezért tervezett külön az országnak egy lassabb chipet, amely megfelel az amerikai exportellenőrzési szabályoknak. Hosszú távon azonban Kína valószínűleg erősebb alternatívákat fog keresni, és a tilalom emlékeztetőül szolgál Kína számára, hogy a kulcsfontosságú technológiai ágazatokban önállóságot kell elérnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #6
    Az irány nagyon jól látható. Ez néhány éven belül bekövetkezik.
  • z5oTtu #5
    Hatásvadász duma Jensen Huang-tól. Már most belefutottam olyan kódbam amit ChatGPT4 -el raktak össze és javítgatnunk, foltoztunk kellett. Végül újra fogjuk írni. A mostani modellek, nem képesek a valós kreativitásra (pedig úgy tūnik). Persze ez idővel változhat. Tudtommal a google dolgozik egy önmagát ellenőrizni képes generatív megoldáson, itt nem a wikipedia-ra gondolok, hanem az algoritmust hozza létre generatív módon és ha jól értelmezte a feladatot, akkor tényleges jó megoldásokat fog kidobni _születőben a "prompt enginer" szakma, mert valójában kevés ember/gép képes megfogalmazni egy valós problémat, feladatot_. Ha ez az ellenőrzés tényleg jól fog mūködni, akkor lesz közelebb Jensen Huang kijelentése a valósághoz.
  • Sequoyah #4
    Az AI sok ismetlodo kodolast automatizalni tud, de ebben semmi uj nincsen. Ha valaki programozott 20 eve, akkor tudja, hogy az akkor sok munkat jelento programozasi feladatok ma mar par kattintassal megoldhatoak mindenfele keretrendszerek, IDE toolok, vagy letoltheto alkalmazasok segitsegevel.
  • RJoco #3
    Hatásvadász cím, csakhogy az MI nem olyan okos.
    A chatgpt még tanulni sem képes. Összegyűjti az adatokat, aztán, majd egyszer, talán bekerül az adatbázisába a megfelelő.
    Ráadásul 2021 ősze után nincs adat. Vagyis az új dolgokról hiába kérdez az ember.
    Vissza még egyetlen egyszer nem kérdezett. És gyakran írja ugyanazt. Van, amikor lassított felvételként.
    Az MI-től még nagyon messze van. Legalábbis az, amit a nagyközönség kapott.
    A gond, hogy a hülye média, meg egyesek ezt felfújják, aki meg nem ismeri, el is hiszi.
  • Kotomicuki #2
    ...és majd leprogramozza a sorok közé a maga kis skynet-jét...

    Istent játszani mindig is (ön)pusztító dolog volt, itt sem lesz másként!
  • kvp #1
    A minecraft redstone epitok is programozok, pedig soha egy sor kodot nem kell leirniuk. A Lego-s taviranyito app.-ban is lehet kis ikonok huzogatasaval programozni, meg akar az uj Duplo vonatokat is (2 es 5 eves kor kozottieknek keszulnek). Proceduralisan (="MI") generalt vilaggal mennek a rougelike jatekok az 1980-as evek eleje ota. Ezekhez a technologiakhoz nem kell valodi MI, csak felhasznaloi feluletek es egy-egy szakertoi tudasbazis. Persze amit most MI-nek hivnak az valojaban csak egy asszociativ halozat (fuggvenytabla) statiszikai be- es kimeno adatokkal.

    ps: A chatgpt is gyakorlatilag egy fuggvenytabla, a bemeno adatok alapjan megprobalja az a valaszt adni, amit a masik fel leginkabb szeretne hallani. Ha kell hazudik is hozza, de ez nem szamit, mert a kedvezo valaszra treningeztek, nem az igazsagra. Es ezt hivjak ma MI-nek...