SG.hu

Elkészült a GlobalFoundries szingapúri chipgyára

Egy jelentős globális gyártásbővítés részeként a GlobalFoundries ma megnyitotta Szingapúrban 4 milliárd dollárba kerülő félvezetőgyártó üzemét.

Felépült a világ harmadik legnagyobb szerződéses chipgyártójának új, 23 000 négyzetméteres létesítménye, mely teljes kapacitás esetén - várhatóan 2025-2026-ra - évi 450 000 darab 300 milliméteres ostyát lesz képes előállítani, és 1000 munkahelyet teremt - közölte újságírókkal Tan Yew Kong, a vállalat szingapúri vezérigazgatója. Az amerikai chipgyártónak két másik gyára is van már az országban, melyek évente 720 ezer 300 mm-es, illetve 692 ezer 200 mm-es ostyát gyártanak, így a GlobalFoundries Singapore teljes kapacitása körülbelül évi 1,5 millió ostyára nő. "Ha a szingapúri részleg kapacitását a lehető legnagyobb mértékben kihasználjuk, akkor ez valószínűleg a GlobalFoundries bevételének körülbelül 45%-át fogja jelenteni szemben a jelenlegi 33 százalékkal" - mondta, hozzátéve, hogy a vállalat arra számít, hogy a chipek iránti gyenge globális kereslet 2024 második felére megélénkül.

Szingapúr teljes félvezetőkibocsátása már így is a globális piac 11%-át teszi ki, de várhatóan még tovább fog növekedni, mert az elkövetkező hónapokban több chipgyártó nyitja meg vagy bővíti itteni tevékenységét. A GlobalFoundries világszerte 200 ügyfelet szolgál ki innen, ezeket a chipeket autókban és az 5G technológiában használják. A GlobalFoundries egyik legnagyobb ügyfele a Qualcomm, amely a héten közölte, hogy megállapodást kötött az Apple az 5G chipek szállításáról legalább 2026-ig, ami a GlobalFoundries számára kapóra jött.


A Woodlandsban tartott megnyitón jelen volt Lawrence Wong miniszterelnök-helyettes, aki elmondta, hogy Szingapúr "nem engedheti meg magának, hogy támogatási versenybe kezdjen", és túllicitálja az Egyesült Államokat, Kínát, Japánt és az Európai Uniót, amelyek hatalmas ösztönzőkkel igyekeznek vonzani a chipgyártókat. Bár Szingapúr nem a legolcsóbb helyszín a világon, megjegyezte, hogy "sok minden szól mellettünk: kiváló összeköttetésünk, megbízhatóságunk és stabil üzleti feltételeink, valamint az itt működő vezető vállalatok kritikus tömege, amelyek lefedik az értékláncot a tervezéstől a lapkagyártáson át az összeszerelésig és a tesztelésig". Hozzátette, hogy Szingapúr legfontosabb értéke a humán tőke - a jól képzett és magasan képzett munkaerő, amely erős innovációs és kutatási kapacitását biztosítja.

A GlobalFoundries 2009-ben az ottani Chartered Semiconductor felvásárlásával kezdte meg helyi működését, azóta a vállalat mintegy 23 milliárd dollárt fektetett be az országban. A létesítmény már most is több mint 4900 embert foglalkoztat, ez most akár ezer fővel bővül. A GlobalFoundries 2021-ben 6 milliárd dolláros globális bővítést jelentett be a világjárvány idején kialakult chiphiány közepette. Árbevétel alapján ők a világ harmadik legnagyobb chipgyártói tajvani TSMC és a dél-koreai Samsung mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!