SG.hu

EU-támogatást kapnak európai MI-startupok modelljeik képzéséhez

Elindult az Európai Unió helyi MI-startupok támogatására irányuló terve, amelynek értelmében szuperszámítógépekhez kapnak hozzáférést, hogy azokon modelleket képezhessenek. A francia Mistral részt vett egy korai kísérleti fázisban, melynek tanulsága szerint a programnak külön támogatást kell nyújtania a mesterséges intelligenciával foglalkozó startupoknak, hogy megtanítsa őket arra, hogyan hozhatják ki a legtöbbet az EU nagy teljesítményű számítástechnikai eszközeiből.

"Az egyik dolog amit látunk, hogy nem csak a hozzáférés biztosítására van szükség, hanem arra is, hogy a szerverközpontokban rendelkezésre álló készségeket, ismereteket és tapasztalatokat is rendelkezésre bocsássuk. Nem csak a hozzáférés megkönnyítése a fontos, hanem arra is meg kell tanítani őket hogyan kell olyan képzési algoritmusokat fejleszteni, amelyek a lehető legjobban kihasználják az egyes szuperszámítógép-központokban és a szervergépeinkben jelenleg rendelkezésre álló architektúrát és számítási teljesítményt" - mondta egy uniós tisztviselő egy mai sajtótájékoztatón. A tervek szerint "kiválósági központokat" hoznak létre, amelyek támogatják az EU szuperszámítógépein futtatható, dedikált MI-algoritmusok fejlesztését.

A hozzáértés hiányának oka, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó startupok nem szuperszámítógépek által kínált feldolgozási teljesítményt szoktak használni a képzésre, hanem általában az amerikai felhőcégek által biztosított dedikált számítási hardvert használják modelljeik betanításához. A támogatási csomag nélkül mit sem ér a Barcelonában ma felavatott MareNostrum 5 pre-exascale szuperszámítógép futtatási joga.

"A kkv-k számára építünk létesítményeket, de meg kell tanulniuk hogyan használhatják ki a legjobban a szuperszámítógépeket, hogyan férhetnek azokhoz hozzá és hogyan párhuzamosíthatják algoritmusaikat a mesterséges intelligencia esetében, hogy képesek legyenek kidolgozni modelljeiket" - mondta a Bizottság egyik tisztviselője. "2024-től kezdve sokkal több ilyen típusú megközelítésre számítunk. A mesterséges intelligenciát stratégiai prioritásnak tekintjük az Unió számára. Az MI-törvény mellett biztosítjuk az innovációs kapacitást, hogy a lehető legjobban tudják használni az általunk létrehozott állami infrastruktúrát, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek legyenek a biztonságos, megbízható és etikus MI-algoritmusok kifejlesztésében."


Egy másik uniós tisztviselő megerősítette, hogy készülőben van egy "mesterséges intelligenciát támogató központ", amely a kkv-k és a startupok számára "külön sávot" biztosít majd, hogy segítséget kapjanak az EU szuperszámítógépes erőforrásainak maximális kihasználásához. "Azt kell felismernünk, hogy az MI-közösség az elmúlt évtizedben nem használta a szuperszámítógépeket. Nem új felhasználók a GPU-kkal kapcsolatban, de új felhasználók abban a tekintetben, hogy miként lehet egy szuperszámítógéppel együttműködni. Segítenünk kell nekik. A mesterséges intelligencia közösség nagyon ért ahhoz, hogy hány GPU fér egy dobozba. Ebben nagyon jók. A szuperszámítógépeknél azonban szükség van néhány extra készségre és segítségre ahhoz, hogy a benne rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki lehessen használni."

Az EU az elmúlt több mint öt évben jelentősen növelte a szuperszámítógépekbe történő beruházásait. A kontinensen nyolc gépből álló fürt épült ki, amelyeket terabites hálózatokon keresztül össze is kívánnak kapcsolni, hogy létrehozzanak egy föderált szuperszámítógépes erőforrást, amely egész Európában elérhető lesz. Az EU első exascale szuperszámítógépei a következő években fognak üzembe állni, egy Németországban (valószínűleg jövőre) és egy második Franciaországban (várhatóan 2025-ben). A Bizottság kvantumszámítástechnikai beruházásokat is tervez: a tervek szerint egy csomó kvantumszimulátort szereznek be, amelyeket a szuperszámítógépek mellé helyeznek el, hogy hibrid erőforrást biztosítsanak, amely a kétféle hardvert kombinálja, így a kvantumszámítógépek a klasszikus szuperszámítógépek "gyorsítójaként" működhetnek.

Az EU nagy teljesítményű számítógépein fejlesztett alkalmazások között szerepel a Föld ökoszisztémáinak szimulálására irányuló projekt, amelynek célja az éghajlatváltozás és az időjárási rendszerek jobb modellezése (Destination Earth), valamint az emberi test digitális ikertesvérének megalkotása, amely a remények szerint a gyógyszerfejlesztés támogatásával és akár a személyre szabott orvoslás lehetővé tételével segítheti az orvostudományt. A szuperszámítógépes erőforrások felhasználása kifejezetten a mesterséges intelligenciával foglalkozó startupok beindítására újabb stratégiai prioritásként jelent meg, miután az EU elnöke idén ősszel bejelentette, hogy számítógépes hozzáférést biztosít a mesterséges intelligenciamodellek képzésére irányuló programhoz.

A múlt hónapban az EU egy nagy mesterséges intelligencia kihívást is bejelentett: az MI-modellek terén tapasztalattal rendelkező európai MI-startupok számára meghirdetett verseny célja, hogy kiválasszanak legfeljebb négy ígéretes startupot, amelyek összesen 4 millió órányi szuperszámítógépes hozzáférést kapnak az alapmodellek fejlesztésének támogatására. A győztesek között 1 millió eurós nyereményalapot is szétosztanak. A győzteseknek nyílt forráskódú licenc alatt kell közzétenniük kifejlesztett modelljeiket nem kereskedelmi célú felhasználásra, vagy kutatási eredményeik publikálásával. Az EU már korábban is rendelkezett egy projekttel, amelynek célja, hogy az ipari felhasználók számára hozzáférést biztosítson a szuperszámítógépes erőforrások kapacitásaihoz egy pályázati eljárás keretében. A szervezet külön programokkal és forrásokkal kívánja fokozni a kereskedelmi célú mesterséges intelligenciára irányuló figyelmet, és növekvő szuperszámítógép-hálózatát stratégiai erőforrássá szeretné alakítani egy "Made in Europe" általános célú mesterséges intelligencia megalkotásához.


Így nem tűnik véletlennek, hogy a francia Mistral - egy MI startup, amely az OpenAI-hoz hasonló amerikai alapítványi modellóriásokkal akar versenyezni, és amely azt állítja, hogy "nyílt eszközöket" kínál (ha nem is teljesen nyílt forráskódú) - a Bizottság szuperszámítógépekhez való hozzáférési programjának egyik korai kedvezményezettje. (Bár az némileg visszás, hogy ez a technológiai cég nemrég 385 millió euró tőkét vont be többek között olyan amerikai befektetőktől, mint az Andreessen Horowitz, a General Catalyst és a Salesforce.) Mindazonáltal az EU-ban az első helyen állnak az ingyen számítási kapacitásokért folyó versenyben. Az EU "szuperszámítógépek a mesterséges intelligenciáért" programja még korai szakaszban van, így nem világos, hogy a milyen előnye lesz a dedikált hozzáférésnek. "A Bolognában található Leonardót használtuk néhány kisebb kísérlet lefuttatására a nyáron. Ez egy jó együttműködés volt, amelynek során sok visszajelzést adtunk, és érdekes eredményeket kaphattunk. Azonban minden jelenlegi modellünket a saját klaszterünkön képeztük ki." - nyilatkozta Arthur Mensch, a Mistral társalapítója és vezérigazgatója.

A Bizottság egyértelműen azt reméli, hogy a nagy teljesítményű számítástechnikába történő beruházásainak kihasználásához nyújtott támogatással, valamint a szuperszámítógépes hardverek kiépítésével, amelyeket egyre inkább a mesterséges intelligencia-modellek képzésének szem előtt tartásával fognak konfigurálni, versenyelőnyt biztosítanak majd a helyi MI-ökoszisztéma számára, amelyek az amerikai mesterséges intelligencia-óriásokhoz képest hátrányból indulnak. "Mivel nem rendelkezünk olyan nagy felhőközpontokkal, mint az amerikaiak, az ilyen típusú alapmodellek képzéséhez a szuperszámítógépeinket használjuk. A szuperszámítógépek új generációját fogjuk kifejleszteni, amely egyre inkább megfelel majd a mesterséges intelligenciának" - jegyezte meg a Bizottság egyik tisztviselője. "Nemcsak a mostani gépekről van szó, hanem 2024-től az lenne a cél, hogy ebbe az irányba haladjunk, és még több kkv-nk használja a szuperszámítógépeket az ilyen alapmodellek fejlesztéséhez." A terv magában foglalja majd több dedikált MI szuperszámítógép beszerzését, amelyek inkább grafikus gyorsítókon alapulnak majd, mint hagyományos CPU-kon.

Hogy az EU MI-támogatási stratégiája összhangban van-e egyes tagállamok azon törekvésével, hogy támogassák a nemzeti MI-bajnokokat vagy eltér attól, azt még nem lehet tudni. Előbbiről sokat hallottunk a szervezet MI-szabálykönyvének kidolgozásakor nemrégiben lefolytatott feszült tárgyalások során, amelyek során Franciaország az alapmodellek szabályozásból való kivonását szorgalmazta, ami a kkv-k kritikáját váltotta ki. A Mistral korai jelenléte az EU szuperszámítógépes hozzáférési programjában azonban arra utalhat, hogy a gondolkodásmódot összehangolták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    Támogatást ahhoz, hogy tudják használni a szuperszámítógépeket. Azoknál ugyanis egy CPU végzi a számítást, míg az Nvidia MI chipje egy GPU.
  • Tetsuo #1
    A perek költségeit fogják támogatni? Vagy miféle támogatást?
    Mert ugye ki fog derülni, hogy a tízmilliárd kép között volt néhány jogvédett.