SG.hu

Kínának páratlan szuperszámítógépes képességei lehetnek

Míg az USA-ban 2, addig Kínában már 3 exascale osztályú szuperszámítógép van, és ez csak ami nyilvános.

Már korábban is írtunk a kínai titkólózásról, de a szuperszámítógépek egyik legnagyobb szakértője, Jack Dongarra szerint is az USA valószínűleg lemarad Kína mögött az exascale szuperszámítógépek versenyében. A Turing-díjas matematikus, és mellesleg a leggyorsabb szuperszámítógépeket listázó Top500.org társalapítója szerint működésbe lépett a harmadik kínai exascale osztályú szuperszámítógép, amelyről sokáig azt hitték, hogy az amerikai szankciók hatása miatt határozatlan időre leállt. Eközben az Egyesült Államokban jelenleg csak két exascale gép, a Frontier és az Aurora működik.

A szuperszámítógépek de facto listázására és összehasonlító értékelésére szolgáló szervezet, a Top500 azért felelős, hogy tisztán lássuk, hogyan áll a világ a feldolgozási képességek terén, de Kína szándékosan nem közöl velük adatokat attól tartva, hogy ezzel felhívja képességeire az amerikai szabályozó hatóságok figyelmét, ami további szankciókat váltana ki. Ebből következik, hogy a Top500 által nyújtott hivatalos kép nem tükrözi pontosan a valóságot, mivel hiányoznak belőle adatok. A lista szerint Kína a 7. (a Sunway TaihuLight szuperszámítógéppel) és a 10. helyen áll (Tianhe-2), nagyon távol a csúcstól, messze az amerikai (AMD-üzemű) Frontier exascale számítógép mögött. De Jack Dongarra szerint nem ez a valóság. "Közismert, hogy Kínának vannak ilyen számítógépei, és egy ideje már működnek" - mondta Dongarra a South China Morning Postnak. "Nem futtatták le a benchmarkokat, de a közösségnek van egy általános elképzelése az architektúrájukról és a képességeikről az ezeket a gépeket felhasználó tudományos eredményeket leíró kutatási cikkek alapján."

Kína eddig két exascale-osztályú szuperszámítógépet telepített, amit onnan lehet tudni, hogy a Gordon Bell-díjra két ilyen gép eredményeit is benyújtotta. Ez az évente odaítélt díj a "nagy teljesítményű számítástechnika területén elért kiemelkedő teljesítményt" ismeri el a gépeken futó tudományos munkák típusa alapján. Az egyik a Sunway OceanLight, amelyet a wuxi-i Nemzeti Szuperszámítógépes Központ fejlesztett ki, és a Tianhe-3 a Tianjin-i Nemzeti Szuperszámítógépes Központból, amely mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatokat végez. Azonban most úgy tűnik, hogy egy harmadik gép szintén működésbe lépett.


Jack Dongarra

A meg nem nevezett szuperszámítógépet a kínai Sugon cég készítette és a sencseni Nemzeti Szuperszámítógép Központban van. Ezt a gépet nem jelölték a díjra, és Nyugaton sokáig úgy gondolták, hogy a projektet határozatlan időre leállítják, mivel a Sugon 2019-ben feketelistára került. A vállalat emellett elvesztette a hozzáférést a Hygon CPU-khoz, az AMD Zen dizájnján alapuló, Kínában gyártott x86-os processzorok sorozatához, amelyeket használni tervezett, mivel az amerikai szankciók miatt leállították az AMD közös vállalatát, amely a processzorokat gyártotta. Nem világos, hogy most milyen processzorokat használnak a géphez. Persze még mindig nyitott kérdés, hogy a szankciók valóban azt teszik-e, amire hivatottak - korlátozzák-e Kína képességét, hogy technológiai és gazdasági téren felzárkózzon az USA-hoz.

A TOP500 egy önkéntes lista, és a jelenlegi geopolitikai légkör nem kedvez az átláthatóságnak és a nyitottságnak. "A szuperszámítógépek listájának első helye nagy hír lenne, reflektorfénybe helyezné Kínát" - mondta az amerikai szuperszámítógép-guru. "Ez arra késztetheti az Egyesült Államokat, hogy olyan intézkedéseket hozzon Kína ellen, amelyek tovább korlátoznák a Kínába áramló technológiák beáramlását. Mindazonáltal még mindig Kína állítja össze a legtöbb szuperszámítógépet a világon, a hazai és nyugati tervezésű chipekkel Kínában összeszerelt szuperszámítógépeket az egész világon, így az Egyesült Államokban is értékesítik" - mondta Dongarra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!