Berta Sándor

Szuperszámítógép-gyárat épít Európában a HPE

A társaságnak ez lesz az első ilyen jellegű létesítménye a kontinensen.

A Hewlett Packard Enterprise (HPE) bejelentette az első európai nagy teljesítményű számítógépeket (HPC) és mesterséges intelligencia rendszereket gyártó üzemének a felépítését a csehországi Kutná Horában. Ez lesz az óriáscég negyedik HPC-létesítménye a világon. A gyárban nyártól kezdődik el a termelés.

A HPE már eddig is szorosan együttműködött különböző európai kezdeményezésekkel, például a European HPC Joint Undertaking (EuroHPC JU) programmal, amelynek résztvevői a kontinens országai és technológiai partnerei. A kezdeményezés célja, hogy koordinálja a résztvevők erőforrásainak elosztását és ötvözze azokat. A EuroHPC JU keretében a társaság már megalkotta a LUMI nevű szuperszámítógépet a finnországi CSC-IT-Center for Science, valamint a Karolina nevű készüléket a csehországi IT4Innovations számára. Emellett a HPE befektetett a Grenoble városában található Center of Excellence központba, ahol a tudósok, a kutatók és a mérnökök a következő generációs megoldásokat fejlesztik és tesztelik.

Az új üzemben a HPE Apollo és a HPE Cray EX termékeket fogják készíteni, amelyek egyaránt tartalmazzák a számítógépeket és a hozzájuk kapcsolódó szoftvereket, hálózatokat, memóriákat és folyadékhűtéseket. A létesítmény megerősített padlót kap, hogy elbírja a Cray EX szuperszámítógépeket, és a hűtésből származó forró vizet a tetőn lévő rendszer hűti le. A programban a HPE gyártási és logisztikai partnere a Foxconn.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!