SG.hu

Musk mindent megtesz az ellen, hogy az X-et vizsgálni lehessen

A közösségi médiával foglalkozó kutatók több mint 100, az X-szel, korábban Twitterrel kapcsolatos tanulmányt töröltek, függesztettek fel vagy változtattak meg Elon Musknak a közösségi médiaplatformhoz való hozzáférést korlátozó intézkedései miatt - derül ki közel egy tucat interjúból és a tervezett projektek felméréséből.

Musknak a globális platformon történő adatgyűjtés módszereire vonatkozó korlátozásai ellehetetlenítik a hamis információk eredetének és terjedésének felgöngyölítését olyan jelenleg zajló események során, mint a Hamász Izrael elleni támadása és az izraeli légicsapások a Gázai övezetben - nyilatkozták kutatók. A legfontosabb módszer egy olyan eszköz volt, amely havi 10 millió tweet adataihoz adott hozzáférést a kutatóknak. A Twitter februárban értesítette a kutatókat arról, hogy az eszköz átalakításának részeként megszünteti az ingyenes tudományos hozzáférést ehhez az alkalmazásprogramozási interfészhez (API).

A Coalition for Independent Technology Research által szeptemberben 167 akadémiai és civil kutató körében végzett felmérés először számszerűsíti a Musk politikája miatt törölt tanulmányok számát. A felmérés 30 törölt projektet, 47 elakadt projektet és 27 olyan projektet mutatott ki, ahol a kutatók platformot váltottak. A felmérés 47 folyamatban lévő projektet is feltárt, bár néhány kutató megjegyezte, hogy a friss adatok gyűjtésének lehetősége korlátozott lesz. A válaszadók többsége attól tart, hogy az X beperli őket a megállapításaik vagy az adatok felhasználása miatt. Az aggodalom indokolt, hiszen az X júliusban pert indított a Center for Countering Digital Hate (CCDH) ellen, miután az kritikus jelentéseket tett közzé a platform tartalommoderálásáról.

Az érintett tanulmányok között szerepelnek a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos kutatások és olyan témák, amelyek globális szabályozási ellenőrzést váltottak ki. Az egyik leállított projekt a gyermekek biztonságát kívánta tanulmányozni az X-en. A platformot nemrégiben megbírságolta egy ausztrál szabályozó hatóság, mert nem működött együtt a gyermekbántalmazás elleni gyakorlatot vizsgáló vizsgálatban. A megakadt projekt kutatója és több más, a Koalíció felmérésére válaszoló személy névtelenséget kért. A felmérés egyik szerzője elmondta, hogy a kutatók az X megtorlásának elkerülésére, illetve a folyamatban lévő tanulmányaik folytatására törekednek. Az Európai Unió szabályozó hatóságai jelenleg is vizsgálják az X dezinformáció kezelését, amely több megakadt vagy törölt független kutatás középpontjában állt - derült ki a felmérésből.

A platform tanulmányozásának csökkent lehetősége "az X felhasználóit kiszolgáltatottabbá teszi a gyűlöletbeszéd, a félretájékoztatás és a dezinformáció fokozottabb terjedésének" - mondta Josephine Lukito, az austini Texasi Egyetem adjunktusa. Ő segített a kutatási felmérés elvégzésében a koalíció számára, amely egy több mint 300 tagot számláló globális csoport, amely a technológia társadalomra gyakorolt hatásának tanulmányozásán dolgozik. A felmérést szeptember közepén küldték el e-mailben a koalíció tagjainak, valamint más tudományos csoportok, például a politikai kommunikációval vagy a közösségi médiával foglalkozó szakértők e-mail listáira.

Az X ellen az augusztusban életbe lépett új, szigorú internetes szabályok alapján folytatott uniós vizsgálat aláhúzza a San Franciscó-i székhelyű vállalatot fenyegető potenciális szabályozási veszélyt. Bármilyen jogsértés a globális bevétel akár 6%-át kitevő bírságot is eredményezhet. Az EU Bizottság szóvivője elmondta, hogy jelenleg ellenőrzik, hogy az X, valamint más nagy platformok megfelelnek-e a törvényben előírt kötelezettségeknek, amelyek többek között lehetővé teszik, hogy a bizonyos feltételeknek megfelelő kutatók hozzáférjenek a nyilvánosan elérhető adatokhoz.


Musk X-tulajdonlásának első évét az jellemezte, hogy a hirdetők elmenekültek az oldalról, mivel aggódtak, hogy hirdetéseik vitatható tartalmak mellett jelenhetnek meg. A cég amerikai hirdetési bevételei Musk felvásárlása óta 55%-kal csökkentek az előző évhez képest. Mielőtt Musk 44 milliárd dollárért megvásárolta volna a Twittert, a közösségi médiáról szóló tanulmányok nagy része a Twitterhez kapcsolódott, mivel a platform értékes információforrás volt a politikáról és az aktuális eseményekről. Az adatai könnyen hozzáférhetőek voltak, de szinte attól a pillanattól kezdve, hogy Musk belépett a Twitter központjába, elkezdte csökkenteni a költségeket és elbocsátott több ezer alkalmazottat, köztük azokat, akik a kutatási eszközökön dolgoztak.

Most az X az API három fizetős szintjét kínálja havonta 100 és 42 000 dollár között, és az alacsonyabb árú szintek kevesebb adatot biztosítanak, mint ami korábban ingyenesen állt a kutatók rendelkezésére. A kutatók nem tudják kifizetni ezeket az összegeket. Az egyik korábbi alkalmazott - aki a Musk részéről érkező megtorlástól való félelmében nem kívánta magát megnevezni - azt mondta, hogy az ingyenes egyetemi API-hozzáférés megszüntetéséről szóló döntés a Musk felvásárlását követően a bevétel növelésére és a költségek csökkentésére való összpontosítás sürgető szükségességére vezethető vissza. A felmérésben részt vevők többsége az API-változtatásokat jelölte meg a platformmal kapcsolatos tanulmányok leállításának vagy szüneteltetésének okaként.

Lukito szerint az, hogy jelenleg kevesebb adatért kell fizetni, mint ami korábban ingyen rendelkezésre állt, komoly kihívást jelent a 2024-es évekre nézve, amely világszerte számos országban választási év. Tim Weninger, a Notre Dame-i Egyetem professzora elmondta, hogy csapata "vakrepülésben" volt, miközben megpróbálta nyomon követni a Kínához kötődő információs műveleteket az API adatai nélkül, amelyek költsége szerinte megfizethetetlen. Több kutató is elmondta, hogy most korlátozott lehetőségeik vannak az X tanulmányozására, például a posztok kézi elemzésével próbálkoznak.

A kutatók más közösségi platformokról való adatgyűjtés terén is korlátokkal szembesülnek. A TikTok rövid formátumú videóalkalmazás az év elején jelentett be egy tudományos kutatási API-t, de annak használati feltételei korlátozzák a kutatók számára való alkalmazhatóságát - mondta Megan A. Brown, a New York University kutatója. A Facebook és Instagram-tulajdonos Meta külső kutatókkal kötött partnerséget tanulmányok készítésére, ami nem helyettesíti a független kutatást, de mutatja a Meta együttműködési hajlandóságát, mondta Lukito.

A CCDH nevű szervezet - amely saját bevallása szerint a gyűlöletbeszéd és a dezinformáció elleni küzdelmet tűzte ki célul - Musk felvásárlását követően több jelentést is közzétett, amelyek szerint a közösségi médiaplatform nem moderált, és profitált is a káros tartalmakból. Az X júliusban beperelte a CCDH-t, azzal vádolva a szervezetet, hogy jogosulatlanul fér hozzá a platform adataihoz, és hamis állításokat népszerűsített az X moderálásával kapcsolatban. "Musk el akar hallgattatni minden kritikát azzal kapcsolatban, ahogyan az üzleti tevékenységét végzi" - mondta Imran Ahmed, a CCDH vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a CCDH kiállt a jelentései mellett.

A Coalition for Independent Technology Research felmérésében 167 válaszadóból 104-en említették a projektjeikkel kapcsolatos aggodalomként, hogy akár az adatok felhasználása, akár a kutatási eredményeik miatt jogi lépéseket tehetnek. "A CCDH elleni lépés azt kommunikálja az online platformokon a félretájékoztatást és a gyűlöletbeszédet vizsgáló kutatók számára, hogy az eredmények nyilvános terjesztése magában hordozza a felelősséget" - mondta Bond Benton, a Montclair State University docense, aki tavaly készített egy tanulmányt, amely szerint Musk hatalomátvétele után megnőtt a gyűlöletbeszéd a Twitteren.

Az egyik kutató, aki nem kívánta magát megnevezni, azt vizsgálta, hogyan tárgyalják a nemi erőszak témáját az X-en, és elmondta, hogy aggódik a jogi kockázat és az API-hoz való hozzáférés nélkül gyűjtött adatok tudományos érvényessége miatt. A kutató elmondta, hogy áthelyezték a tanulmányt, hogy egy másik közösségi médiaplatformot vizsgáljanak.


Musk és Linda Yaccarino, az X vezérigazgatója "szólásszabadság, nem elérés" néven új politikát fogalmazott meg, amely korlátozza egyes bejegyzések terjesztését, de tartózkodik attól, hogy törölje őket a platformról. Az X szerint a felhasználók által a platformon látott tartalmak 99%-a "egészséges". Ezt a vállalat júliusban a Sprinklr szoftvercég becslésére hivatkozva közölt, amely márkáknak segít a piaci trendek és az ügyfelek online hangulatának nyomon követésében. A Sprinklr a Twitter hivatalos partnere, és szóvivőjük nem volt hajlandó megerősíteni a júliusi bejegyzésben idézett számokat, és azt mondta, hogy "minden, a Twitter/X által készített külső jelentést a Sprinklr részvétele nélkül készítettek". A szóvivő rámutatott egy márciusi blogbejegyzésre, amely szerint az X-en a toxikus posztok háromszor kevesebb megtekintést kaptak, mint a nem toxikus posztok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #8
    helyes, mióta musk kidobta azt a rakat mihaszna szélső balos csürhét a cégtől, sokkal elviselhetőbb lett az oldal.
  • manypet #7
    "Az egyik korábbi alkalmazott - aki a Musk részéről érkező megtorlástól való félelmében nem kívánta magát megnevezni"

    Annyi ilyen magát megnevezni nem akaró korábbi alkalmazottja van Musk-nak, hogy lassan többen lesznek, mint amennyi elhagyta a céget.
    Ha már otthagyta a céget az illető, akkor elég nehéz lenne megtorolni a "bűnét". Ugyanis ha igaz, amit állít, akkor Musk már nem tud rajta semmit sem megtorolni. Ha meg nem igaz, akkor valóban perelhető, és így már érthető is lesz, miért névtelenül panaszkodik. ... Vajon miért van olyan érzésem, hogy ez csak a Musk elleni lejárató kampányok egyike valamelyik "roppant hiteles" propagandaoldalról? :-)
  • Tetsuo #5
    Igazad van, de mindent elsöprő lobbi, a legerősebb propagandagépezet a zsidó érdekek szócsöve. Hasbarával van tele a Zuckerberg-, a Google birodalom, a fősodratú média hazánkban és Nyugaton egyaránt.
    Az orosz lobbi erős Oroszországban, de nagyon gyenge Magyarországon. Hazánkban az említett zsidó lobbi után a német, az amerikai, egyéb angolszász, általános balliberális stb. kártékony, hazug, emberiséget bomlasztó propagandarendszerek vannak. Huszadrangú csak az orosz és a kínai. Ergo elsődlegesen egy magyar embernek az előbbiek ellen kell fellépnie, egyfajta balanszra, végső soron az igazságra törekednie.
  • kvp #5
    Valojaban csak az verte ki a biztositekot, hogy a kutatok egy resze a letoltott infokkal tanitja az MI-jeit. Ingyen. Aztan a kutatasi eredmenybol fizetos termeket csinalnak. A tobbi csak politikai PR, Musk baja az egesszel tisztan penzugyi. Amelyik kutato alairta a szerzodest, hogy nem hasznalja kereskedelmi celra a kutatasi eredmenyeket, nem adja at senkinek a letoltott adatokat, az jelenleg is kutathat, bar ez 100 dollarba kerul.

    "Az egyik korábbi alkalmazott - aki a Musk részéről érkező megtorlástól való félelmében nem kívánta magát megnevezni - azt mondta, hogy az ingyenes egyetemi API-hozzáférés megszüntetéséről szóló döntés a Musk felvásárlását követően a bevétel növelésére és a költségek csökkentésére való összpontosítás sürgető szükségességére vezethető vissza."
  • manypet #4
    Tényleg szörnyű, mikor Musk nem engedi, hogy a felhasználóinak a szokásait, meg az oldal adatait önjelölt, politikailag befolyásolt külsős cégek is lássák.
    Hallatlan!
  • Cat #3
    Oroszországban és Kínában több tízezer embert azért fizetnek, hogy befolyásolja a nyugati közvéleményt, felerősítse a társadalmon belüli törésvonalakat és a számukra káros híreknél bizonytalanságot teremtsenek. Ezek állami pénzekből működő trollfarmok, a Fidesznek is van ilyen bérkommentelő hadserege. A közösségi platformok moderációjánál alapvető célnak kell lennie ezeknek a politikailag motivált, külső államok által működtetett bejegyzések törlése. És Musk csak azért nem engedi a platformja vizsgálatát, mert tudja hogy tele van ezekkel, de nem akar embereket fizetni azért, hogy ezeket eltávolítsák. Reméli, hogy így megússza. Én nem hiszem, ahhoz most már túl durva a helyzet.
  • peterx #2
    Jól teszi.. az ilyen festett hajú SJW libsi álcivil senkiházi komcsikat mindenhonnan ki kéne rúgni a p*csába akik korlátozni akarják mint mondhatnak mások... menjenek kapálni a mezőre, ott majd beszélhetnek egymás közt pc módon..
  • monk00 #1
    Azért ez nem semmi hogy csak mert ennyi pénze van, azt csinálhat amit akar. Nem is értem hogy ilyenkor hol vannak jogvédők, bírók stb stb, akiknek elvileg az lenne a dolguk hogy az ilyen embereket megakadályozzák abban hogy félelemben tartsák azokat, akik kiakarják deríteni az igazságot. Érthetetlen ez, hogy senki nem mer szembeszállni vele. Akkor minek vannak a törvények..Ezek szerint mégiscsak a pénz számít, a többi meg süket duma. Én mióta megvette az x-et azóta kb 3-4 alkalommal voltam bent. Elba*ták ezt is..