SG.hu

Itt a Pixel 8 sorozat, a Pixel Watch 2 óra, a Pixel Buds Pro füles és az Android 14

A Google Pixel Event, Made By Google rendezvényen a kereső- és fogyasztói technológiai óriás megmutatta, hogy min dolgozik. Megannyi frissítés volt a Pixel 8, a Pixel Watch 2 és egyebek terén.

A Pixel 8 és a Pixel 8 Pro a Google legújabb okostelefonjai, utóbbi lesz az első olyan hardver, amely a Google generatív MI modelljét magán az eszközön futtatja. A Pixel 8 kijelzője 6,1 collos, azaz egy collal kisebb, mint elődje, míg a Pixel 8 Pro megtartotta a 6,8 hüvelykes méretet. A 8-as felbontása ugyanaz, mint korábban, 1080 x 2400, míg a 8 Pro 1344 x 2992, azaz a pixelsűrűsége 512-ről 489 ppi-re romlott. A kijelzőknél a cég az extrém magas fényerőt emelte ki, az un. Actua kijelző csúcsértéke 2000 nit, a 8 Pro-nál pedig 2400 nit. Mindkét képernyő 120 Hz-es maximális frissítési frekvenciával rendelkezik, de a Pro-nál ez változtatható az LTPO technológia miatt: 1 Hz-et is tud használni, amivel alig fogyaszt valamit.

A Pro a kamerában lépett nagyot előre, ebben egy 50 megapixeles érzékelőt találunk, amelyhez egy f/1,7-es objektív csatlakozik. Az 5x-es teleobjektíves modul egy továbbfejlesztett 48 megapixeles kamerát kapott gyorsabb autofókusszal, és nagyobb felbontású 48 megapixeles érzékelőt kapott az ultraszéles kamera is, amely most már makró módban akár 2 cm-es közelségre is képes fókuszálni. A 10,5 megapixeles előlapi kamera mostantól autofókuszos. A natív kameraalkalmazásból vezérelhető a fókusz, a zársebesség, a használt objektív és hozzáférhetünk az 50 megapixeles JPEG vagy RAW felvételekhez. Érdekes funkciókat is bevezettek, például a Magic Editor lehetővé teszi a háttér kitöltését és a téma áthelyezését, a Best Take pedig több felvételt kombinál a legjobb csoportkép elkészítéséhez.


Érdekesség a telefonban lévő hőmérséklet érzékelő, ami mintha néhány éve kerülhetett volna fel a fejlesztési listára. Jelenleg még csak tárgyak hőmérsékletének leolvasására lehet használni, de később, megfelelő engedélyek birtokában a cég a testhőmérsékletet is mérni akarja vele. Hasznosabb hír, hogy a Google frissítette a Pixel 8 és 8 Pro arcfeloldási technológiáját, így az mostantól fizetésre is használható - korábban csak a telefon feloldására lehetett használni.

A készülékek obszidiánfekete, porcelán és világoskék színben lesznek kaphatók, a Pixel 8 Pro-nál a hátsó üveglap matt felületű. Az androidos készülékek legújabb verziója 699 dolláros, illetve a 8 Pro esetében 999 dolláros áron indul 128 GB tárhellyel. A magas árat egy különlegességgel teszi emészthetőbbé a Google: a telefonok hét évig(!) kapnak operációs rendszer-frissítést. Ez óriási előrelépés a cég korábbi zászlóshajóihoz ígért három évhez és öt év biztonsági támogatáshoz képest, és vetekszik az Apple iPhone-jai számára biztosított élettartammal.


A Google Assistant mesterséges intelligencia alapú frissítést kap. Az Assistant with Bard a mobil személyi asszisztens új változata, amely lényegében a Google Assistant és a Bard kombinációja mobileszközökre. Mostantól a kérdések és feladatok szélesebb körét képes kezelni, az olyan egyszerű kérésektől kezdve, mint a "milyen az időjárás?", "állíts be ébresztőt" vagy "írj Bélának", a Google Bard által biztosított intelligensebb válaszokig. Képes lesz arra, hogy lefordítsa a weboldalakat és hangosan felolvassa azokat. Még a billentyűzet is kap egy kis mesterséges intelligenciát egy olyan egyérintéses opcióval, amellyel a gépelési és nyelvtani hibákat lehet javítani.

A Hívás funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy jobban meghatározzák, mely hívásokat szeretnék kihagyni, és melyeket szeretnének fogadni. Ez magában foglalja azt is, hogy a mesterséges intelligencia a felhasználók nevében válaszol a hívásokra, mégpedig a mi hangunkon! A cég állítása szerint az ismeretlen számokról érkező hívások kezelésével a felhasználók átlagosan 50%-kal kevesebb kéretlen hívást kapnak.

A Google tavaly adta ki első okosóráját, ami vegyes kritikákat kapott, és most jött hozzá a frissítés. A Watch 2 külsőleg nagyon hasonlít az elődjére, néhány finom változtatás van csak rajta, például a süllyesztett gombok. A hátlap most már 100% alumíniumból készült. Legnagyobb változásai a javított pulzusmérés és néhány új szenzor hozzáadása, amelyek célja, hogy a készülék teljesebb képet adjon viselőjéről. A Fitbit termékcsaládból kölcsönzött bőrhőmérséklet-érzékelő új stresszkezelési funkciókat hoz magával. Az új óra hét különböző edzéstípus, köztük a futás és a kerékpározás automatikus nyomon követését is lehetővé teszi, míg az új Pace Training funkciót úgy tervezték, hogy az emberek tudják, hogyan teljesítenek a céljaikhoz képest.


Kiegészült a Gmail és a Google Naptár, és féltucatnyi új órafelület is van, amelyek olyan releváns információkat mutatnak, mint az időjárás és a közlekedés. Az új Safety Check funkció csatlakozik az olyan meglévő ajánlatokhoz, mint az esésérzékelés és a vészhelyzeti SOS. A viselője bizonyos helyzetekre beállíthat egy bejelentkezési időt, amikor az óra felszólítja viselőjét, hogy jelentkezzen be. Ha ez nem történik meg, az óra megosztja a valós idejű tartózkodási helyet előre kiválasztott vészhelyzeti kapcsolattartókkal. Mindez úgy is beállítható, hogy az ember szerettei láthassák valós idejű tartózkodási helyét, és engedélyezhető a személyes egészségügyi információk megosztása. A Google ígér némi javulást az akkumulátor terén, az első generációnál azt közölték, hogy "akár 24 órát" bír, míg most már azt mondják "24 órát állandóan bekapcsolt kijelzővel". A töltés is gyorsult, 75 percig tart a nulláról 100% elérése.

A Google Pixel Buds Pro frissítésének legnagyobb újdonsága a beszélgetésfelismerés, amely hasonló az Apple AirPodsban meglévő funkcióhoz. A fülhallgató MI segítségével felismeri, ha beszélni kezdünk, és csökkenti a háttérzajt azáltal, hogy átlátszó üzemmódba kapcsol. A beszélgetés befejezése után a zene folytatódik, a fülhallgató pedig visszakapcsol aktív zajszűrő üzemmódba. Emellett az eszköz hallgatási statisztikákkal, valamint a Bluetooth Super Wideband támogatásával egészül ki a jobb telefonálási hangminőség érdekében. A Google egy alacsony késleltetésű játékmódot is bevezet, amely felére csökkenti a hang késleltetését bizonyos játékok esetében. Emellett a Google kiad egy Pixel Buds Pro webes alkalmazást Chromebookokhoz, amellyel a beállításokat módosíthatók vagy firmware-frissítéseket telepíthetők. Két új színben - öböl és porcelán - lesz kapható.


Szoftverek terén a legnagyobb durranás az Android 14 operációs rendszer bejelentése volt, mely új testreszabási lehetőségekkel és elérhetőségi funkciókkal érkezik. Az operációs rendszer máris megtalálható lesz a cikk elején ismertetett Pixel készülékeken, majd az év folyamán más Android-eszközökre is letölthető lesz. A legfontosabb újdonságok közé tartozik a háttérképek közötti gyors váltás, valamint az egyéni záróképernyő-parancsikonok könnyebb beállítása. Új képernyősablonok jöttek a betűtípusokhoz, widgetekhez, színekhez és formátumokhoz. A Google a mesterséges intelligenciát is kihasználja, hogy az aktuális helyzet alapján változtatásokat hajtson végre a zárolási képernyőn. Például, ha a környéken rossz az időjárás, kiemeltebb szerepet kap az időjárás widget.


Az év elején bemutatott Pixel Fold a Google első összecsukható készüléke, melynél bevezetik a Dual-Screen Interpreter módot. Ez kihasználja a Google régóta meglévő fordítói szakértelmét: a készüléket teljesen kinyitva beszélhetünk valakivel egy másik nyelven, a fordítások pedig mindkét oldalon felugranak. A másik fél a saját nyelvén látja majd, amit mondunk, és fordítva. A rendszer jelenleg 45 nyelven érhető el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #1
    szánalmas az erőlködés, már semmi áttörő újdonságot nem tudnak kitalálni viszont az eladásoknak folynia kell. Értem én a nyomáskényszert csak hát nincs már mivel levenni a lábamról. Tegye fel a kezét aki beájult a fenti specifikációk láttán és minden vágya hogy legyen a zsebébe egy ilyen szar..