SG.hu

1800 dollárba kerül az összecsukható Google Pixel Fold

Most kiderülhet, hogy mekkora a piaci rés a hagyományos okostelefonok és a kisméterű tabletek között.

Szó szerint évekig tartó pletykák és szivárogtatások után a Google végre bejelentette a Pixel Foldot, az első összecsukható mobiltelefonját. Az 1799 dolláros Fold a Samsung Galaxy Z Fold 4-gyel száll szembe. Bár ez a Google első próbálkozása ezen a téren, valószínű, hogy a jövőben az Androidba szánt összecsukható funkciókat a Pixel Foldot szem előtt tartva fogják elkészíteni. A Google Pixel telefoncsaládja eddig inkább a középkategóriában jeleskedett és kameráival emelkedett onnan ki, de most egy teljesen ellentétes irányban próbálkoznak: a drága eszköz a mobiltelefon határait feszegeti. Nem ez az első ilyen termék, de a Google még messze nem késett le arról, hogy nagy hatást gyakoroljon erre a kategóriára, különösen, mivel a kezében van az Android platform irányítása.

A gyártók eddig kétféle összecsukható stílusban készítettek termékeket, az első a kagyló dizájn, ami egy normál méretű telefonná nyílik, a másik a normál méretű, de kis táblagéppé nyíló telefon - a Pixel Fold az utóbbi. Kompakt, 5,8 collos telefonból 7,6 collos táblagéppé alakul át, így nagy helyet biztosít az alkalmazások futtatásához, videónézéshez, játékhoz vagy bármi máshoz, amit egy mobileszközzel csinál az ember. Ez a fajta készülékkialakítás széleskörű rugalmasságot kínál és ma még menőnek számít. Több készülék helyét is átveheti, miközben hordozható marad. A zsanér rozsdamentes acélból készült és a Google szerint akár 200 000 nyitást és zárást is kibír. Bárhol megtartja a pozícióját, azaz videónézéshez félig kinyitva az asztalra támasztható. IPX8-as időjárásállósági besorolással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ellenáll a víznek, de a pornak nem.


A Pixel Foldba két 120Hz-es frissítési frekvenciára képes OLED panelt szereltek. A belső képernyőt ultravékony üveg borítja, plusz egy gyárilag felrakott és nem levehető képernyővédő. Az 1080 x 2092 pixeles külső képernyő 1550 nites fényerőre képes, míg a 2208 x 1840 pixeles belső kijelző fényessége maximálisan 1450 nit. Ez azt jelenti, hogy mindkettő jól használható kültéren, tehát egyik kijelzőnél sem kell kompromisszumot kötni a normál okostelefonokhoz képest, bár ez elvárható egy ilyen drága készüléknél. Belülről is prémium kategóriás: ugyanazzal a Tensor 2 processzorral rendelkezik, amely a Pixel 7 és 7 Pro modellekben is megtalálható. Ez 12 GB RAM-mal lett párosítva, a tárhely pedig 256 vagy 512 GB lehet, de utólagos bővítésre nincs mód.

Összesen öt kamera van a Pixel Foldon: két 8,3 megapixeles kamera - egy a külső oldalon a szelfikhez és egy másik a belső kijelző felett a videohívásokhoz -, további három kamera hátul: egy 48 megapixeles optikailag stabilizált fő kamera, egy 10,8 megapixeles ultraszéles és egy 10,8 megapixeles ötszörös nagyításra képes teleobjektív. A kamerák funkciói és képességei hasonlóak a Pixel 7 Pro-nál elérhetőekhez, de más fényérzékelő szenzorokat tartalmaz, mert a Google nem tudta a 7 Pro nagy lapkáit a Fold vékony keretébe illeszteni. A 4800 mAh-s akkumulátor "24 órán túli" üzemidőt biztosít, és akár 30 Wattos gyorstöltésre is képes, vagy vezeték nélkül tölthető szabványos vezeték nélküli töltővel. A cég töltőt nem ad a termék mellé.


A Pixel Fold az Android 13 operációs rendszerrel kerül forgalomba, de valamikor még idén frissítik Android 14-re, és ezzel további funkciókat kap, melyek kihasználják az egyedi hardvert. A Google öt évnyi szoftver- és biztonsági frissítést ígér hozzá. A vállalat azt mondja, hogy több mint 50 alkalmazását optimalizálta a Pixel Fold nagy belső kijelzőjének kihasználására, és olyan trükkökre is képes, mint például egy alkalmazás használatának megkezdése a külső kijelzőn, majd a telefon kinyitásakor ugyanazon szoftver folytatólagos használata. A Pixel Fold nem támogatja a ceruzás bevitelt, és nem támogatja a külső kijelzőre történő kirakást sem - mindkettő elérhető a Galaxy Fold 4 esetében. Multitasking lehetőségei két egymás melletti alkalmazásra korlátozódnak, míg a Samsung egyszerre három alkalmazást enged futtatni a képernyőn.

Az előrendelések ma indulnak és az első telefonokat júniusban szállítják ki a vásárlóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!