Gyurkity Péter

Idén jön az első Fuchsia-készülék

A Google már készül a megjelenésre, amelyre az év vége előtt sor kerülhet.

A Fuchsia névre keresztelt operációs rendszer az utóbbi hónapokban nem szerepelt híreinkben, a projekt háza táján meglehetős csend honolt. Utoljára még 2020 második felében írtunk arról, hogy messze van a tulajdonképpeni megjelenés, és bár azóta több kütyü szoftverét is ezzel frissítették, az első, már az új platformmal érkező megoldás csak idén futhat be.

Ezúttal külsős forrás számolt be arról, hogy a napokban egy érdekes, kizárólag belső használatra szánt dokumentum bukkant fel a világhálón, amelyet nem sokkal később már a helyes korlátozásokkal egészítettek ki, eltüntetve azt a publikum elől. Ezen rövid idő alatt azonban a szemfüles felhasználók gyorsan végigfutottak az anyagon, amelyből kiderült, hogy a Fuchsia végleges kialakításán gőzerővel dolgoznak, a folyamat következő állomása pedig a Javascript-fejlesztés lehetőségének integrálása lesz, amely nagy mértékben segítené a készülékek gyártását és tesztelését végző üzemek munkáját.

Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a Google az elmúlt két évben több lépést is végrehajtott, ezek részeként pedig a Nest Hub és Nest Hub Max típusok operációs rendszerét is az új megoldásokkal váltották fel. Ez azonban nem jelentett érzékelhető változást a felhasználók számára, az eredeti Cast OS és az azt leváltó Fuchsia között ugyanis nem látni jelentős vizuális különbségeket, így egyelőre csak találgathatjuk, hogy a felszín alatt pontosan milyen eltérések húzódnak meg. Tekintettel azonban arra, hogy a Fuchsia új, nyílt alapokra helyezett fejlesztés, ez pedig már nem a Linuxra épül, jó eséllyel jelentős módosításokra bukkannánk, ha valóban benéznénk a motorháztető alá.

A jelek szerint a Javascript-fejlesztés opcióját az első félévben integrálnák, ez arra utal, hogy az első készülékek még idén felbukkanhatnak a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!