SG.hu

Az Intel legújabb processzorai csak alaplapra forrasztott verzióban jönnek

A Meteor Lake architektúra teljesen kihagyja a foglalatos asztali CPU-kat, azaz nem az otthon összeszerelhető számítógépekbe szánják.

Az Intel Meteor Lake processzorarchitektúrája az utóbbi idők legérdekesebbjének ígérkezik, de már egy ideje ismert tény, hogy az Intel nem tervez belőle asztali alaplapokhoz szánt változatot, amilyenek egy saját építésű PC-ben vagy egy áruházi polcról levehető konfigurációban találunk. Ezekre a rendszerekre az Intel a régi Alder Lake architektúra második, egymást követő frissítését tervezi kiadni, azt, amely először 2021-ben, a 12. generációs Core CPU-kban jelent meg az asztali számítógépekben. A Meteor Lake chipek csak az alaplapra forrasztott változatban érkeznek, egybegépekbe és mini PC-kbe, és nem a jelenlegi asztali Core i7 és Core i9 chipek nagy teljesítményű helyettesítőinek szánják őket.

Ez a fajta megkülönböztetés nem példa nélküli, különösen akkor, ha az Intel éppen egy új gyártási technológiára való átállás folyamatában van, mint a Meteor Lake esetében. A nagy teljesítményű asztali számítógépekbe szánt chipek általában fizikailag nagyobbak, és magasabb órajelekre kell képesnek lenniük - ez két olyan dolog, amit nehezebb megvalósítani egy gyártási folyamat kezdetén. A Meteor Lake gyártása pedig nagyon bonyolult, mivel az Intel ennél azt a Foveros csomagolási technológiát alkalmazza, amely négy különböző szilíciumlapkát egyesít, amelyeket két különböző vállalat három különböző gyártási eljárással állít elő.

Az Intel 10. generációs laptopokba szánt Core CPU-inak egy része és az összes 11. generációs laptop CPU már ezzel az új architektúrával készül, és a cég 10 nm-es gyártási folyamatot alkalmaz, míg az asztali chipek továbbra is az öregecske 14 nm-es eljárással készülnek. Ez nem az első alkalom, hogy az Intel különbséget tesz a foglalatos és a nem foglalatos asztali chipek között. A vállalat Broadwell kódnevű ötödik generációs lapkái hónapokig késlekedtek gyártási problémák miatt, és amikor megérkeztek, szinte kizárólag laptopokban jelentek meg. Az a néhány asztali chip, amelyet kiadtak, szintén a forrasztott foglalatos változat volt, például a 2015-ös iMac-okban is ezek voltak.

Tehát az Alder Lake architektúrának ez már a harmadik éve, és a csúcskategóriás 12. és 13. generációs asztali chipek már így is sok energiát fogyasztanak, és a magok számának és/vagy az órajelek további növelése nem segít ezen. Ám a pénztárcabarát vásárlók számára ez áldás lehet, akik a jelek szerint egy BIOS-frissítést követően egy harmadik egymást követő processzorgeneráción keresztül továbbra is használhatják az Intel meglévő (és gyakran olcsó) 600-as és 700-as sorozatú alaplapjait és azok LGA 1700-as aljzatát. Ez egy generációval tovább tart, mint ameddig az Intel chipkészleteinél eddig hosszú idő óta megszokhattuk. Ez az AMD hagyományos erőssége, mivel az AMD Socket AM4 platformja hamarosan eltűnik, az újabb Socket AM5 platformnak pedig fokozatosan csökken az ára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #1
    10 és 14 nm?
    Hogy maradt le ennyire az Intel?