SG.hu

Mindössze egy évig tartott az Intel kriptobányász kalandja

Az amerikai cég tavaly áprilisban mutatta be bányászchipjét, amelyet frissítés vagy utód nélkül máris kivezetnek.

Az Intel 2022 áprilisában jelentette be a Blockscale sorozatú alkalmazásspecifikus integrált áramköröket (ASIC), amelyeket energiahatékony blokklánc számításokra optimalizáltak. A bitcoin és más kriptovaluták bányászatára tervezett chipeket úgy tervezték, hogy az energiafelhasználás csökkentésével enyhítsék a grafikus processzorok akkori hiányát. De a mai napon csendben le is állították a Blockscale 1000 chipek szállítását és nem is tervezik azokat mással helyettesíteni. A vállalat "továbbra is támogatni fogja" azokat a vállalatokat, amelyek megvásárolták a Blockscale chipeket, de úgy tűnik, hogy a projekt alig egy évvel az eredeti bejelentés után véget is ért.

A blokklánc hashing műveletek terén az ASIC-ek jobbak a GPU-knál, ahogy a GPU-k is jobbak a CPU-knál, de a hardver specializált, így kevésbé rugalmas. Míg egy videókártyával bányászat mellett játszani is lehet, az ASIC csak egy dologra jó, de arra nagyon: gyorsabban és alacsonyabb energiafelhasználás mellett végzi a hash-számításokat, mint egy GPU.

A beszántás annyiban nem meglepő, hogy a Blockscale projektért felelős részleget már tavaly decemberben beolvasztották az Intel adatközpont-csapataiba, annak vezetője, Raja Koduri pedig egy hónapja távozott a cégtől. Az Intel a lehető legrosszabbkor ült fel a kriptovaluta-szekérre, éppen akkor vezette be a Blockscale chipeket, amikor a bitcoin árfolyama zuhanni kezdett. Értéke a 2022. áprilisi közel 46 000 dollárról decemberre kevesebb, mint 17 000 dollárra esett vissza, és minél kevesebbet ér a valuta, annál kevesebben vágnak bele egy ilyen beruházásba. Ráadásul alig néhány héttel később az Ethereum - az egyik legnépszerűbb valuta, és ezért a bányászhardverek iránti kereslet másik fő forrása - áttért a proof-of-stake modellre, amely sokkal alacsonyabb számítási igényeket támaszt.

A bezárással folytatódik Pat Gelsinger vezérigazgató politikája, miszerint a veszteséges vagy stagnáló üzletágakat leépíti. A tavaly őszi különösen rossz harmadik negyedévet követően az Intel azt vállalta, hogy 2025-ig évi 10 milliárd dollárral csökkenti kiadásait. Azóta Gelsinger számtalan projekteket törölt, útiterveket módosított és jelentősen csökkentette a munkavállalók számát. A közelmúltban két, nagyjából 1 milliárd dollár értékű kutatás-fejlesztési projektet szüntettek meg, csökkentették a RISC-V fejlesztésébe való befektetéseket és eladták a szerverek tervezéséért és kivitelezéséért felelős részleget a tajvani MiTAC számítógépgyártónak.

Ami azt illeti, nem az Intel az egyetlen gyártó, aki kiszeretett a kriptobányászokból. A hullám legnagyobb haszonélvezője, az nVidia műszaki vezetője három hete azt bírta nyilatkozni, hogy a kriptovaluták "nem hoznak semmi hasznosat a társadalom számára". Mindezt azután, hogy a cég - és ami azt illeti, az AMD is - évekig hatalmas profitot termelt, mivel a kriptobányászok felelősek a GPU-árak elszaladásáért. Az Intel belépése a bányászati területre még ehhez is túl későn érkezett, és ugyan a bitcoin árfolyama nemrég újra 30 000 dollár fölé emelkedett, ez még mindig jelentősen elmarad a 2021 végi 64 000 dolláros csúcsértéktől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!