SG.hu

Egybecsomagolt processzor + videókártya csomagokat kezdett árulni az Intel

A cég a CPU-GPU kombót nagyon olcsón adja a PC-gyártóknak, hogy azok komplett konfigurációkat építsenek belőle.

Az Intel bemutatta a Balanced Builds kezdeményezését, amelynek keretében a játékosoknak szánt CPU és GPU csomagokat kívánnak értékesíteni, és lehetővé teszik a PC-gyártók számára, hogy az Inteles rendszereket optimális processzor-videókártya konfigurációval kínálják. A vállalat első csomagja a Core i5-12600K processzor és egy Arc A750 grafikus kártya 423 dollárért.

Bár az Intel Core i9 lapkái a kiválóan használhatók játékgépekben, és általában az elkötelezett játékosok ezeket választják, de az Intel jelenlegi Arc A700-as sorozatú grafikus kártyái inkább vonzó egyensúlyt próbálnak nyújtani a teljesítmény és az ár között. Az Intel videókártyái nem a felsőkategóriát célozzák, azaz teljesítményük kihasználásához bőven elég egy olcsóbb CPU is. A cég több mint 50 játékban hasonlította össze a kínálat csúcsát jelentő Core i9-13900K teljesítményét több 12. és 13. generációs Core i5 és i7 processzorral. A több mint 15 000 tesztfuttatással a vállalat rengeteg adatot szerzett ahhoz, hogy megtalálja a játékhoz optimális GPU- és CPU-konfigurációkat. Az eredmények azt mutatták, hogy a GPU teljesítményét egy bizonyos pontig korlátozhatja a CPU, és az Intel Arc A750 és A770 GPU-k általában akkor érik el a csúcsteljesítményt, ha az Alder Lake vagy Raptor Lake generációhoz tartozó Core i5 vagy i7 CPU-val párosítják őket.


Érdekes módon a DirectX 12 minimális CPU-érzékenységet mutatott az Intel Arc A750 grafikus kártyával tesztelve. Még egy viszonylag olcsó Core i5-12400F processzor is hasonló eredményeket produkált, mint a magasabb kategóriás CPU-k. Az adatokból az is kiderült, hogy az Intel Arc A380-hoz hasonló belépő szintű grafikus kártyák esetében a Core i3-as lapkák a legoptimálisabbak. Az Intel Arc A750-hez hasonló középkategóriás GPU-k mellé már Core i5 vagy i7 processzor kell, míg egy Core i9 CPU csak az Nvidia GeForce RTX 4080/4090-hez hasonló ultra-nagy teljesítményű GPU-k vagy a CPU-intenzív, nem játék jellegű munkaterhelések esetében mutatott jelentős különbséget.


Az ár és a teljesítmény optimális egyensúlyát kereső játékosok megszólítására (és most már az Intel GPU-tesztek eredményeivel felfegyverkezve) az Intel világszerte több tucat kiskereskedővel szövetkezve kedvező árú CPU- és GPU-csomagokat, valamint viszonylag olcsó játék-PC-ket vezet be. A legolcsóbb gaming CPU-csomag 423 dollárba kerül, míg a legolcsóbb PC 899 dollárért szerezhető be. Érdekes, hogy a notebookoknál már régóta kínálják processzoraikat külön videókártyával, lehetővé téve a partnerek számára, hogy nagyobb grafikus teljesítményt nyújtsanak, de a vállalat az asztali számítógépek esetében más megközelítést alkalmazott, és eddig még nem kínálta együtt a CPU/GPU kombinációit.


Ez talán azért történt, mert az Intel Arc grafikus kártyái az elkerülhetetlen gyermekbetegségektől szenvedtek. Ennek eredményeképpen az Intel valószínűleg először az illesztőprogramjait akarta kijavítani és maximalizálni a GPU-k teljesítményét, és csak ezután indította el a grafikus kártyák eladási számainak növelését célzó reklámkampányt. Az Intel Arc A750 és A770 grafikus kártyák néhány hónappal ezelőtti bevezetése óta a cég szignifikáns teljesítménynövekedést ért el, saját tesztjeik szerint 43%-os FPS-növekedésről számolt be olyan játékoknál, mint a CS:GO. Talán éppen ezért a vállalat most már biztos benne, hogy itt az ideje a marketingre is ráfeküdni, hogy minél több asztali Arc grafikus kártyát adjanak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #3
  "míg a legolcsóbb PC 899 dollárért szerezhető be. "

  Eközben a 400dolláros steam deck amin a tesztek szerint minden fut vagy a 300ba kerülő Xbox series S
 • zola2000 #2
  "míg a legolcsóbb PC 899 dollárért szerezhető be. "

  Eközben a 400dolláros steam deck amin a tesztek szerint minden fut vagy a 300ba kerülő Xbox series S
 • Vizipok56 #1
  Ez nagyon tetszett: "...azaz teljesítményük kihasználásához bőven elég egy olcsóbb CPU is." Így kell a szükségből erényt kovácsolni Intel módra! :-)))) Tehát egy 16 kB videomemóriás IBM CGA kártya (https://www.seasip.info/VintagePC/Images/cgacarda.jpg) az egyik legszuperebb videokártya, hiszen a teljesítménye kihasználásához elég egy 8088 -as IBM PC, 4,77MHz-es órajellel! :-)