SG.hu

Felhagyna az Intel a 16 és a 32 bites módok támogatásával

A 32 bites operációs rendszerek nem támogattak 4 GB-nál több memóriát, és a Windows 11 már nem támogatja a 32 bites CPU-architektúrát sem. A hardver azonban még mindig kínálhat örökölt támogatást a régebbi rendszerek számára. A chipóriás a régi funkciók eltávolításával egyszerűsítené az x86 architektúrát, a PC egyből 64 bites üzemmódba bootolna.

Az Intel fejlesztői blogján található jegyzet az x86-64 architektúra meglehetősen radikális változtatását vetíti előre: egy új x86S architektúrát, amely egyszerűsítené a jövőbeli processzorok tervezését és a PC indítási folyamatát azáltal, hogy a 16 bites és a 32 bites támogatás egyes elemeit eltávolítja a hardverből. Az eredmény egy olyan processzorcsalád lenne, amely egyenesen x86-64 üzemmódba bootol. Ez azt jelentené, hogy megkerülnénk a hagyományos átmenetek sorozatát - 16 bites valós módból 32 bites védett módba, majd 64 bites módba -, amelyeken jelenleg a chipek a rendszer indításakor kénytelenek keresztülmenni. A fejlesztői jegyzethez egy 46 oldalas műszaki útmutató is tartozik, amely részletesen ismerteti a társaság által fontolgatott változtatásokat. A változások némelyike meglehetősen drámai, bár a legtöbb ember észre sem venné azokat a számítógépe használata közben. Kétségtelenül ez is a cél.


Az Intel évtizedek óta híres a visszafelé kompatibilitásról, így a 8086-os óta meglévő 16 bites valós mód és a 80286-osban bevezetett 16 bites védett mód megszüntetésén túlmenően a 32 bites részt is kidobnák az ablakon. Ezeket ma már a modern szoftverek nem használják, de az IBM OS/2 vagy a Novell Netware 4 operációs rendszerek így már nem fognak futni az Intel termékein, nem beszélve a többi 16 bites üzemmódban induló operációs rendszerről, mint például a DOS vagy a Windows 95/98. Mindazonáltal ez nem jelenti az x86-32-es mód teljes megszüntetését, csak az lényegesen korlátozottabb lesz. Virtuális gépet használva továbbra is futtathatók lesznek ezek az operációs rendszerek, azaz mindenképpen emulálni kell a rendszer firmware-ét, a grafikus és hálózati kártyákat, stb.

Az X86S valójában azt jelenti, hogy megszűnik a 32 bites rendszerek hardveres bootolásának lehetősége. Az UEFI már gyakorlatilag megszüntette ezt a 16 bites operációs rendszereknél, és már ma is elég nehéz DOS-szoftvert futtatni egy modern 64 bites rendszeren. Az AMD x86-64 már az ezredfordulón kidobta a VM86 módot, amelyet a valós módú kód futtatására használtak. A VM86 módot a 80386DX-szel vezették be 1987-ben és körülbelül 20 évvel ezelőtt tűnt el. Gyakorlatilag senki sem vette észre. De van egy másik precedens is: réges-régen az Intel egy ideig a 80386-os processzor olyan butított változatát kínálta, amely csak 32 bites üzemmódban volt képes futni. Ez már akkor teljesen megszüntette a 16 bites üzemmódot, tehát 1989-ben is egyértelműen kifutóban volt. (Nem az 80386SX-ről van szó, hanem annak egy változatáról: a kevéssé ismert Intel 80376-ról.)

Az Intel úgy véli, hogy a lépés mind a hardvert, mind a szoftvert egyszerűsítené, a legfontosabb előny a CPU gyorsabb bootolása lenne. Persze az is lehet, hogy ez ötlet marad, mivel a PC ökoszisztéma folyamatossága a vonzerő egyik legfontosabb eleme, és az Intel valószínűleg nem szeretné megkockáztatni a status quo megzavarását. Ha mégis megtörténik, az valószínűleg több év múlva lesz, mivel már több olyan Intel termékmenetrend is megjelent, amelyek nem utalnak ilyen változásokra a következő néhány CPU-generációban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #7
  Most így ebéd után, hirtelen nem tudok elképzelni olyan valóban lényeges szituációt, amikor ez szükséges lenne.
 • peterx #6
  Köszi ez sokat segít!! :)
  Amíg működnek a legújabb Win-en a régi GTA részek addig nincs gond.. xd
 • kvp #5
  Arrol van szo, hogy csak a 64 bites operacios rendszerek mukodhetnek es a teljesen lapos cimteru 32 bites taskok (lasd win32). Se nativ 16 bites mod, se nativ 32 bites mod nem letezne tobbet. Az emulacio csak 64 bitet tamogat es melle a 64 es 32 bites lapos cimteru guest folyamatokat.

  Tehat a windows 11 tamogatas megmarad a windows 10 nem. Linux alatt csak a 64 bites kernelek maradhatnak, akar 32 bites user folyamatokkal is. Emulatorbol kepes a 64 bites host os alatt 64 bites guest os-t tamogatni, de 16 es 32 bites guest os-t mar nem (32 bites linux-ok, dos, win9x, winxp, win7, win10, stb. mar nem mennenek). A regi 32 bites hardvermeghajto programok is kukak.

  Igy lehetoseg lenne futtatni az uj win11-et es a legujabb (microsoft altal alairt) 64 bites linux-okat es user modban a 64 bites programok mellett a regi win32 es libstdc32-es programokat. Emulacioban tamogatna a win11-et es tetszoleges 64 bites linux-okat, 64 es 32 bites user programokkal.

  A fentiek fenyeben barmilyen windows 11-nel regebbi rendszer eseten szoftveres emulator kellene, szoftveres periferia emulatorokkal (lasd: dosbox), tehat ezekhez az os-ekhez semmi ertelme nem lenne x86-os processzort venni, teljesen megfelel a celra egy tetszoleges ARM vagy RISCV processzor.

  Akinek csak a windows 11 kell par win32-es felhasznaloi programmal, annak jo. Akinek csak egy friss 64 bites linux kell par 32 bites felhasznaloi programmal, annak is jo. Emulator modban kepes emulalni a legmodernebb os-eket es nagyjabol semmi mast, ez a ceges szerver virtualizalashoz eppen eleg.
 • peterx #4
  Ha megnézzük a linket ami itt a cikkbe van, én úgy látom hogy az Intel táblázatába továbbra is működnének 32 bites appok 64 bites OS-en a 16/32-bitet nélkülöző új CPU-n a jövőben.. de azért mások is jó lenne ha ezt megerősítenék, mert nem vagyok expert a témában :D

  pl. mi az a "32b system code in a 64b OS" ami nem fog működni? ha ez a 32 bites "emulátort" mint "rendszerkódot" érti az OS-ben akkor meg hogy működhetnek mégis 32 bites appok a táblázat szerint? nem vágom teljesen én se..


  Utoljára szerkesztette: peterx, 2023.05.28. 00:02:07
 • Balu777 #3
  Egyik szemem sír, a másik nevet. Bizonyos helyzetekben ez hátrány, de ugyanakkor kőbalta őskori toldozott foldozott programok végre vagy megújulnak, vagy kukázódnak.
 • Csaba161 #2
  Az M$ válasza - akik már rég szorgalmazzák ezt - erre egyszerű:

  Vedd meg a program 64-bites változatát!

  (Ja az Apple pedig már meglépte ezt...)

  Utoljára szerkesztette: Csaba161, 2023.05.27. 11:56:34
 • Zsombor99 #1
  Arra nem gondolnak, hogy a 64 bites rendszeren a felhasználók továbbra is futtatnák régebbi 32 bites programjaikat?! Ugye ezt nem akarják teljesen kiirtani a processzoraikból?!