SG.hu

A munkáltatók helyett az alkalmazottak körében terjed az MI

A várakozásokkal teljesen ellentétes folyamatok zajlanak, nem felülről terjed a technológia, hanem alulról. Az Ipsos felmérése szerint sok munkavállaló a ChatGPT-hez fordul alapvető feladatai segítéséhez, addig a munkáltatók adatbiztonsági és egyéb félelmek miatt inkább visszafogják a használatát.

A vállalatok világszerte mérlegelik, hogyan használhatnák a legjobban azokat a chatbotokat, amelyek generatív mesterséges intelligenciát használnak a felhasználókkal való beszélgetésre és számtalan kérés megválaszolására. A biztonsági cégek és vállalatok azonban aggodalmukat fejezték ki, hogy ez a szellemi tulajdon és a stratégia kiszivárgását eredményezheti. Az emberek a ChatGPT-t leginkább a mindennapi munkájukban való segítségnyújtásra használják, például e-mailek megfogalmazására, dokumentumok összegzésére és előzetes kutatások elvégzésére.

Az Ipsos piackutató cég az Egyesült Államokban 2625 felnőtt körében végzett felmérést július 11. és 17. között. A mesterséges intelligenciával foglalkozó online kérdéssor válaszadóinak mintegy 28%-a mondta, hogy rendszeresen használja a ChatGPT-t a munkahelyén, míg csak 22% mondta, hogy munkáltatója kifejezetten engedélyezi az ilyen külső eszközöket. A megkérdezettek mintegy 10%-a mondta azt, hogy főnöke kifejezetten tiltja a külső MI-eszközöket, míg mintegy 25%-uk nem tudta, hogy a vállalatuk engedélyezte-e a technológia használatát.

A ChatGPT novemberi indulása után a történelem leggyorsabban növekvő alkalmazásává vált. Egyszerre keltett izgalmat és riadalmat, és fejlesztőjét, az OpenAI-t konfliktusba hozta a szabályozó hatóságokkal, különösen Európában, ahol a vállalat tömeges adatgyűjtése miatt a magánélet védelmezői kritikát fogalmaztak meg. A probléma oka, hogy a cég alkalmazottai elolvashatják a generált csevegések bármelyikét, és a kutatók megállapították, hogy egy ilyen mesterséges intelligencia képes reprodukálni a képzés során elnyelt adatokat, ami potenciális kockázatot jelent a védett információk számára.

"Az emberek nem értik, hogyan használják fel az adatokat, amikor generatív MI szolgáltatásokat vesznek igénybe" - mondta Ben King, az Okta vállalati biztonsági cég ügyfélbizalomért felelős alelnöke. "A cég számára ez kritikus, és mivel ingyenes szolgáltatás lévén azokkal a felhasználók nem kötöttek szerződést, ezért a vállalatok nem értékelik a kockázatot a szokásos folyamataikon keresztül." Az OpenAI mindazonáltal egy blogbejegyzésben biztosította a vállalati partnereket arról, hogy adataikat nem használják fel a chatbot további képzésére, hacsak nem adnak erre kifejezett engedélyt. A Google Bard szintén rengeteg adatot gyűjt, a szöveg mellett a használat helyét és egyéb információkat is. A vállalat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy töröljék a korábbi tevékenységeket a fiókjukból, és kérjék a mesterséges intelligenciába táplált tartalmak eltávolítását.


A Tinder egyik amerikai alkalmazottja elmondta, hogy a társkereső alkalmazás dolgozói "ártalmatlan feladatokra", például e-mailek írására használták a ChatGPT-t, annak ellenére, hogy a vállalat hivatalosan nem engedélyezi ezt. "Ezek egyszerű e-mailek. Mindenfélék, például vicces naptármeghívók készítése a csapateseményekre, búcsú e-mailek, amikor valaki elmegy, stb. Általános kutatásra is használjuk" - mondta az alkalmazott. A Tindernek van egy "no ChatGPT" szabálya, de az alkalmazottak mégis használják "általános módon, ami nem árul el semmit arról, hogy a Tindernél vagyunk". A Tinder közölte, hogy "rendszeres útmutatást adott az alkalmazottaknak a legjobb biztonsági és adatgyakorlatokról".

Májusban a Samsung Electronics világszerte megtiltotta a ChatGPT és a hasonló MI-eszközök használatát a munkatársaknak, miután kiderült, hogy egy alkalmazott érzékeny kódot töltött fel a platformra. "Felülvizsgáljuk az intézkedéseket, hogy biztonságos környezetet teremtsünk a generatív MI használatához, amely növeli a munkatársak termelékenységét és hatékonyságát" - áll a Samsung augusztus 3-án kiadott közleményében. "Amíg azonban ezek az intézkedések nem készülnek el, átmenetileg korlátozzuk a generatív mesterséges intelligencia használatát a vállalati eszközökön keresztül."

Az Alphabet szintén figyelmeztette alkalmazottait, hogy körültekintően használják a chatbotokat, köztük a saját Google Bardot is, ennek ellenére az bárkinek nyilvánosan elérhető. A Google szerint bár a Bard nemkívánatos kódjavaslatokat tehet, segít a programozóknak, és a cég leszögezte, hogy átláthatóak akarnak lenni a technológia korlátait illetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!