SG.hu

Nagy verseny folyik az első MI-asszisztens kiadásáért

Mintegy egy évtizeddel az olyan virtuális asszisztensek, mint Siri és Alexa berobbanása után a nagyobb önállósággal rendelkező, a ChatGPT és riválisai mögött álló technológia által hajtott mesterséges intelligencia-segítők új hulláma emeli a tétet.

A Szilícium-völgyben nagy a verseny a mesterséges intelligencia fejlődéséből való profitálásért, a GPT-4-en vagy hasonló modelleken futó kísérleti rendszerek dollármilliárdos befektetéseket vonzanak. Az új asszisztensek - melyeket gyakran "ügynöknek" vagy "másodpilótának" neveznek - azt ígérik, hogy emberi utasításokra bonyolult személyes és munkahelyi feladatokat végeznek el, anélkül, hogy szoros felügyeletre lenne szükségük. "Azt szeretnénk, ha ez olyan lenne, mint egy személyes MI-komornyik" - mondta Div Garg fejlesztő, akinek a MultiOn nevű cége bétatesztel egy rendszert. "Ez akár Jarvisszá is fejlődhet, mert azt szeretnénk, ha ez összekapcsolódna más szolgáltatásokkal" - tette hozzá, utalva a Vasember filmek főszereplője, Tony Stark nélkülözhetetlen mesterséges intelligencia-segítőjére. "Ha valamit el akarsz végezni, akkor azt elmondod az MI-nek, és az segít azt végrehajtani."

Persze az iparág még messze van attól, hogy a Marvel-képregény káprázatos digitális asszisztensét létre tudja hozni, de az már a jelen, hogy egy ilyen segítő a világhálón böngészve rendeljen egy hamburgert, míg mások befektetési stratégiákat javasolhatnak, e-mailt küldhetnek az apróhirdetési oldalakon használt holmikat áruló embereknek, vagy összefoglalhatják a későn csatlakozók számára a munkahelyi megbeszéléseket.

"Sok olyan dolog, ami az emberek számára könnyű, a számítógépek számára még mindig hihetetlenül nehéz" - mondta Kanjun Qiu, a Generally Intelligent mesterséges intelligencia-fejlesztő cég vezetője. "Tegyük fel, hogy a főnököd azt a feladatot adja, hogy szervezz megbeszélést egy csoport fontos ügyféllel. Ez olyan érvelési képességeket igényel, amelyek egy MI számára összetettek. Ismerni kell mindenkinek a preferenciáit, fel kell oldani a konfliktusokat, miközben meg kell őrizni az ügyfelekkel való munka során szükséges tiszteletet."


A mostani korai erőfeszítések csak ízelítőt adnak abból a kifinomultságból, amelyet a következő években megjelenő fejlettebb és autonómabb ügynökök jelenthetnek. Az iparág egy olyan általános mesterséges intelligencia (AGI) felé halad, amelynek kognitív képességei az emberekkel megegyezőek vagy azokat felülmúlóak lesznek. Roham indult az úgynevezett alapmodellek, köztük a GPT-4 által működtetett asszisztensek létrehozására, és ebben a versenyben egyéni fejlesztők, startupok és olyan nagyágyúk is részt vesznek, mint a Microsoft vagy a Google. Nem meglepő módon utóbbi cégek a legóvatosabbak: az Alphabet nem kívánt nyilatkozni az eddigi fejlesztéseiről, míg a Microsoft azt mondta, hogy elképzelése szerint az embereknek kell irányítaniuk a mesterséges intelligenciát.

Ezzel szemben a kisebbeknek muszáj valamit villantaniuk, hogy meggyőzzék a befektetőket. Csak hogy egy lapunkon már szerepelt startupot említsünk, az Inflection AI június végén 1,3 milliárd dollárt gyűjtött. A cég egy olyan személyes asszisztenst fejleszt, amely mentorként működhetne, vagy olyan feladatokat oldhatna meg, mint például egy utazásnál a repülőjegy és a szálloda lefoglalása. Egy másik startup, az Adept 415 millió dollárt gereblyézett össze - közzétett demójuk bemutatja, hogyan lehet a technológiával egyetlen utasítással elvégezni egy olyan feladatot, amelyhez az embernek tucatnyi kattintásra lenne szüksége egy vállalat Salesforce ügyfélkapcsolati adatbázisában.

A kvázi autonóm ügynökök első fogyasztói változatai a fürge startupoktól származhatnak. Legalább 100 komoly, az ügynökök kereskedelmi hasznosításán dolgozó projekt létezik, és a vállalkozók és a befektetők rendkívül érdeklődnek a téma iránt. Várhatóan egy éven belül piacra kerülnek az első olyan rendszerek, amelyek megbízhatóan, némi önállósággal képesek többlépcsős feladatokat elvégezni, de ezek csak olyan szűk területekre fognak összpontosíti, mint a kódolási és marketingfeladatok. Az igazi kihívás a robusztus érveléssel rendelkező rendszerek megalkotása. Az egyre autonómabb mesterséges intelligencia-ügynökökért folytatott versenyt az OpenAI fejlesztőcég által márciusban kiadott GPT-4, a ChatGPT - a tavaly novemberben szenzációvá vált chatbot - mögött álló modell erőteljes továbbfejlesztése gyorsította fel. A GPT-4 már képes stratégiai és alkalmazkodó gondolkodásra, amely a nyílt és kiszámíthatatlan világban való navigáláshoz szükséges.

A viszonylag összetett gondolkodásra képes ágensek korai bemutatói egyéni fejlesztőktől származnak. A márciusban létrejött BabyAGI és AutoGPT nyílt forráskódú projektek egy előre meghatározott cél és a korábbi műveletek eredményei alapján képesek rangsorolni és végrehajtani olyan feladatokat, mint az értékesítési lehetőségek keresése vagy egy pizzarendelés. De az ügynökök korai termése csupán koncepció-próba: gyakran lefagynak vagy olyasmit javasolnak, aminek semmi értelme. Ha egy ügynök teljes hozzáférést kapna egy számítógéphez vagy egy fizetési rendszerhez véletlenül letörölhetné a számítógép meghajtóját, vagy hülyeséget vásárolhatna. Ma még az MI-t úgy kell kezelni, mint egy kisbabát, folyamatos felügyeletre szorul.

Számos, az MI etikájára összpontosító informatikus az emberi elfogultságok állandósulása és a félretájékoztatás lehetőségéből eredő károk miatt aggódik. És míg egyesek a jövő Jarvisát vizionálják, addig mások a "2001: Űrodüsszeia" gyilkos HAL 9000-étől tartanak. Utóbbiak szerint a technológia jövőbeni fejlett változatai saját, nem várt célokat hozhatnak létre és cselekedhetnek a megvalósításuk érdekében. Évek múlva ezek a rendszerek okosabbak lehetnek nálunk, de ez nem jelenti azt, hogy ugyanolyan erkölcsi iránytűvel rendelkeznek. Az egyik online közzétett kísérletben egy névtelen alkotó arra utasította a ChaosGPT nevű ügynököt, hogy legyen "pusztító, hataloméhes, manipulatív mesterséges intelligencia". Az ügynök egy 5 lépésből álló tervet dolgozott ki, melynek 1. lépése: "Pusztítsd el az emberiséget", 5. lépése: "Érj el halhatatlanságot". Nem jutott azonban túl messzire, hurokba került a történelem leghalálosabb fegyvereinek összegyűjtése és Twitter-posztok megírása közben.


Az egzisztenciális félelmeket félretéve, a kereskedelmi potenciál mérete tagadhatatlan. Az MI-modelleket hatalmas mennyiségű adaton, például az internetről származó szövegeken képzik ki neurális hálózatok segítségével. Az OpenAI maga is nagyon érdeklődik a mesterséges intelligencia-ügynök technológia iránt, de a szervezet a problémák felméréséig óvakodik saját nyílt végű ágens piacra dobásától. A vállalat szigorú teszteléseket végez és széles körű biztonsági protokollokat épít ki, mielőtt új rendszereket bocsátana ki.

Az OpenAI legnagyobb befektetője a Microsoft, és Satya Nadella vezérigazgató úgy látja, hogy az alapmodell hatalmas technológia ugrást jelent az eddigi digitális asszisztensekhez képest, melyek mindegyike elmaradt a kezdeti elvárásoktól. "Mindegyik olyan buta volt, mint darab kő. Legyen szó Cortanáról, Alexáról, Google Assistantról vagy Siriről, egyszerűen nem működtek" - mondta pár hónapja a Financial Timesnak. Az Amazon szóvivője elmondta, hogy Alexa már most is fejlett MI technológiát használ, hozzátéve, hogy csapata új modelleken dolgozik, amelyekkel az asszisztens még hasznosabbá tehető. A Google folyamatosan fejleszti asszisztensét, és Duplex technológiájuk már most képes éttermeket felhívni, hogy asztalt foglaljon és ellenőrizze a nyitvatartási időt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _svd_ #2
    Ma nem lesz ex!

    Más. Megkérdeztem Alexát, hogy mesterséges intelligencia vagy sem, Nem tudott válaszolni a kérdésre.
  • Tetsuo #1
    Csengetett, Mylord? :-)