SG.hu

Az MI-t veszélyesnek tartó Elon Musk egy új MI-céget alapított

A xAI nevet kapott céggel a milliárdos "az univerzum megértésére" törekszik, és a DeepMind, a Google, a Microsoft és a Tesla veteránjai fognak dolgozni benne.

Elon Musk hivatalosan is bejelentette az xAI megalakulását, egy olyan vállalatét, amelynek célja "az univerzum valódi természetének" megértése, és amely az iparági veteránok vezetésével akarja felvenni a versenyt az OpenAI népszerű chatbotjával, a ChatGPT-vel. (Musk 2015-ben társalapítója volt a ChatGPT mögött álló OpenAI vállalatnak, de 2018-ban kilépett a cég igazgatótanácsából majd többször nyilvánosan kritizálta a céget.) Az xAI alapítása márciusra nyúlik vissza, amikor Musk és Jared Birchall, Musk családi irodájának üzemeltetője Nevadában bejegyzett egy "X.AI" nevű vállalkozást. A szokatlan névhez igazodva a cég honlapjának domainneve is "x.ai". Áprilisban számoltunk be arról, hogy Musk a Tesla és a SpaceX befektetőivel folytat párbeszédet egy új MI startup lehetséges finanszírozásáról, és hogy Musk több ezer GPU-t vásárolt az Nvidia-tól.

Bár az xAI az X Corp-tól független szervezet, küldetése megvalósítása érdekében szoros kapcsolatot tervez fenntartani más Musk-vállalatokkal, például a Twitterrel és a Teslával. Az új cég a honlapján bejelentette, hogy Musk maga fogja vezetni az alapcsapatot, és egy sor ágazati veterán tehetségére támaszkodik majd, akik olyan technológiai óriások, mint a Google DeepMind, a Microsoft és a Tesla, valamint olyan akadémiai intézmények, mint a Torontói Egyetem munkatársai. Ezen a listán szerepel Igor Babuschkin (korábban a DeepMind), Manuel Kroiss (DeepMind), Tony Wu (University of Toronto) és Christian Szegedy (Google Research). Ezen kívül Jimmy Ba, Toby Pohlen, Ross Nordeen, Kyle Kosic, Greg Yang, Guodong Zhang és Zihang Dai szerepel még a listán.

A Twitter Spaces szerda esti eseményén Musk kifejtette a biztonságosabb mesterséges intelligencia megteremtésére vonatkozó tervét. Ahelyett, hogy kifejezetten erkölcsöt programozna az MI-ba, az xAI egy "maximálisan kíváncsi" MI létrehozására fog törekedni - mondta. "Ha megpróbálná megérteni az univerzum valódi természetét, az tulajdonképpen a legjobb dolog, amit az MI biztonsága szempontjából ki tudok találni" - mondta Musk. "Szerintem emberbarát lesz abból a szempontból, hogy az emberiség egyszerűen sokkal érdekesebb, mint a nem-emberiség". Musk azt is megjósolta, hogy a szuperintelligencia, vagyis az embernél okosabb mesterséges intelligencia öt-hat éven belül megérkezik.

Az év elején Musk csatlakozott a kutatók és a technológiai ipar jeles képviselőinek kórusához, akik hat hónapos szünetet követeltek a "GPT-4-nél erősebb" MI-modellek képzésében. Az a látszólag ellentmondásos lépés, hogy egy olyan vállalatot hoz létre, amely felgyorsíthatja az MI fejlődését, jól mutatja Musk összetett és néha szeszélyes kapcsolatát egy olyan területtel, amelyet potenciálisan veszélyesnek tart - de üzleti szempontból is lehetetlen figyelmen kívül hagyni. Az xAI azt is bejelentette, hogy Dan Hendrycks - aki jelenleg a Center for AI Safety nevű, az MI-hez igazodó kutatócsoport igazgatója - tanácsadóként segíti majd a csapatot. A Center for AI Safety állt egy májusban közzétett második nyílt levél mögött, amely az MI által okozott "kihalási kockázatra" figyelmeztetett.

A startup azt is bejelentette, hogy aktívan keres tapasztalt mérnököket és kutatókat a Kaliforniában található technikai személyzetébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #9
    A hulladéktól nagyon meesze van. Én is írtattam vele Arduniohoz kódot szépen megoldotta kértem hozzá kommenteket mit miért csinált megoldotta. Írattam vele Drupalhoz és Jekyll-hez is kódokat minimális hibákkal megoldotta. Nagyon jól lehet használni rengeteg dologban, pl beírtam a szobám paramétereit majd kértem tőle egy javaslatot X összegig egy hangszoróra. Kaptam tőle több javaslatot is és szintén elmagyarázta miért ezek a jó választások. Nem kellett kismillió blogert, vloggert meghallgatnom megnézem egyből nagyon jó infóim voltak.

    Szóval nagyon is jól használható a cucc. Lerövidíti a fejlesztési időket stb.. Nem hibátlan de ez folyamatosan tanul és tényleg napról napra jobb lesz. Ki tudja mi lesz a vége?

    ui: Cisco és Mikrotik programozás már most is mérföldekkel könyebb nagyon jól használható kódsort ad ezekhez az eszközökhöz is.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2023.07.17. 10:43:52
  • mortep #8
    xAI... ismerős valahonnan, ja X Æ A-12. Jól kiszúrt a gyerekkel, meg az anyakönyvvezetővel, utóbbi még mindig az Æ karaktert keresi a billentyűzeten
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2023.07.17. 08:59:53
  • RJoco #7
    Na igen, de, ha kipróbáltam az ingyenes verziót, ami mondjuk megfelel egy demónak, és hulladék, akkor hogyan várják el, hogy fizessek egy "jobbért", ami számomra nem bizonyítottan jobb.
    Az éjjel arduino kódot kértem tőle. Nem is volt nehéz, egy mpu9250-et kellett volna soros monitorra kiírni. Nem volt képes megírni a kódot. Illetve megírta, csak nem működött. Videóban láttam már, hogy más használta ilyen jellegű feladatra. Persze nem élő volt, szóval, hogy a háttérben mit kellett még mókolni a kóddal, nem tudom.
    Végül az MPU9250_WE könyvtár információs részéről kiszedtem a nekem kellő kódot. Elég részletesen leírtam a kérést, leírtam, hogy milyen könyvtárat szedtem le hozzá. Leírtam a hibaüzenetet, amit a fordító dobott, de mindig csak ugyanazt a rossz kódot adta be.
    Aztán bővíteni akartam egy tft kijelzővel, de itt még a lábkiosztás sem volt jó. Mondjuk ebből a kijelzőből több fajta is van. Úgyhogy maradt a jó öreg google és a fórumok, egyéb leírások.

    Szóval most nagyon érdekel, hogy olyan komoly programozók, akik pl. a Samsung-nál is dolgoznak, hogyan képesek használni ezt a felületet. Ennyivel jobb lenne a fizetős? Csak nem lehetnek ennyire buták a programozók!
  • csicso82 #6
    Tetszik vagy sem az MI "vonatra" fel kell ülni, bárhová is megy bármikorra ér is oda és bármennyibe is kerül a jegy. Ez van. Max annyit lehet eldönteni hogy drága jegyet veszek kvázi első osztály vagy csak másodosztályon vagy még alacsonyabb osztályon utazok.
    Szerintem túl kockázatos az MI-be való túlzott invesztálás, de nyilvánvaló, hogy minden komoly IT cégnek a fejlesztési büdzsé 10-20%-át meg kell próbálni erre fordítani még ha egy lyukas vödörbe való pénzöntésnek tűnik is.
  • traz #5
    Én sokat mászkálok a városban ezért bátran ki merem jelenteni hogy rengeteg ember van az utcákon akinél nem hogy ChatGPT-4, de a szomszéd kutyája is okosabb. :D
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Természetesen én sem gondolom, hogy Musk jelenlegi szétivott/szívott agyával nagy eséllyel sikerre vihet egy új Ai-s céget, de más cégek (vagy Kína) megoldják. (vagy akár már megoldották, bár erre kis esélyt látok)

    ChatGPT-t helyén kell kezelni, bár sokan az erősen limitált ingyenes verzió alapján ítélkeznek.
  • RJoco #3
    Ha embernél okosabb intelligenciát akar, akkor ahhoz olyan MI-t kell létrehoznia, ami képes kreatív lenni. Vagyis, ha azt mondod neki, hogy tervezze meg egy fúziós reaktor - nem is, ne menjünk ilyen messzire -, tervezze meg egy önvezető autó minden elemét és szoftverét, akkor nem csak hápog, meg sallangokat tol és lemásolja meg összerakja amit a neten talált, hanem kitalálja a megoldásokat, melyek még nem léteznek.
    Emellett gyanítom, hogy kapni fog pár pert is a nyakába, amik lassíthatják a törekvéseit és emészthetik a pénzét, nameg az egyre rosszabb hírnevet is erősítik majd. Ne legyen igazam, de ahogy a twittert is kezeli...
    A jelenlegi chatgpt szintű MI is igencsak buta.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Én nem vagyok Musk, de szerintem itt két dologról is érdemes lehet beszélni.
    1. 5-6 év számomra konzervatív becslésnek tűnik
    2. Önvezetésnél az optikai és egyéb szenzorrendszerek minősége és a feldolgozás sebessége a fő limit. Ai-nál ilyen probléma nincs, vagy legalábbis úgy tűnik, hogy a meglévő technológia elég lehet. Oda próbálok kilyukadni, hogy az önvezetés elképzelhető, hogy sokkal keményebb dió, mint az AGI.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.07.13. 18:02:33
  • RJoco #1
    Musk és a jóslatok.
    Ha a szuper-intelligencia pont olyan ütemben valósul meg, mint a Tesla önvezetése (Ön vezet ő(t)), akkor nincs mitől tartanunk. Legalábbis az xai esetén.