SG.hu

Oroszországban min­den hírforrást cenzú­ráz­tak a hétvégén

A Wagner zsoldoscsoport vezetőjére, Jevgenyij Prigozsinra vonatkozó kereséseket blokkolta az ország legnagyobb keresője. Szombaton az orosz hatóságok blokkolták a hozzáférést a főbb hírforrásokhoz és a Wagner zsoldoscsoportról szóló információkhoz. Ez a hétvégi események idején még tovább növelte a zűrzavart, mivel eközben az eseményekről rengeteg pletyka terjengett, és a félretájékoztatás is virágzott.

A Google News híraggregátort péntek estétől kezdve blokkolta a Rostelecom, Oroszország legnagyobb távközlési szolgáltatója, legalább négy másik nagy internetszolgáltatóval együtt - közölte az internetes cenzúrát figyelő NetBlocks nevű nonprofit csoport. Más megfigyelők arról számoltak be, hogy a Telegram, az Oroszországban széles körben népszerű üzenetküldő és közösségi hálózatépítő program jelentős kiesésekkel volt csak elérhető Moszkvában és Szentpéterváron, valamint a Wagner-csapatok által ellenőrzött déli Rosztov városából a fővárosba vezető útvonal egyes pontjain.

Bár a megfigyelők szerint szombat este az internet egésze nagyjából működőképes maradt, a TASZSZ orosz kormányzati hírügynökség arról számolt be, hogy a Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérre való keresés a Jandexen - a Google orosz megfelelőjén - olyan értesítést eredményezett, hogy egyes találatok a szövetségi törvényeknek megfelelően el vannak rejtve. Az orosz VKontakte közösségi hálózat is blokkolta a Prigozsinnal kapcsolatos tartalmakat. Az egyik blokkolt VKontakte-csoportot, amelynek közel félmillió feliratkozója van, a Wagner arra használta, hogy álláshirdetéseket tegyen közzé, és a csoportot mint hatékony harci erőt népszerűsítse Ukrajnában.


A gyorsaság, amellyel Oroszország a Wagnerrel kapcsolatos tartalmakat blokkolta azt mutatja, hogy az ukrajnai háború kezdete óta eltelt 16 hónap alatt jelentősen megnőtt a cenzúra ereje, azaz az ország azon képessége, hogy ellenőrizze milyen hírekhez férhetnek hozzá a lakosai. Röviddel a háború tavaly februári kezdete után Oroszországban blokkolták az olyan jelentős nemzetközi digitális szolgáltatásokat, mint a Facebook, a Twitter és a TikTok, kivéve azok számára, akik virtuális magánhálózatokat használnak, amelyek elfedik a tartózkodási helyeket. A Yandexet és más helyi vállalatokat az orosz internethatóság, a Roszkomnadzor egyre fokozódó ellenőrzésének vetette alá.

A Telegram nemzetközi felhasználói bázissal és Oroszországon kívüli székhellyel különösen fontos információforrás volt az ukrajnai eseményekről. Sok orosz felhasználója van, mert száműzetésben élő orosz vállalkozók alapították 10 évvel ezelőtt. Szombaton azonban tele volt hamis információkkal, többek között a Wagner-csoporthoz való tartozást állító, Prigozsin támogatói által kezelt csatornákon. Az egyik, több mint 40 000 előfizetővel rendelkező fiók tagadta, hogy Prigozsin megegyezett volna a Moszkvába való vonulásának leállításáról, miközben mások ezt megerősítették. Egy hasonló fiók azzal vádolta Prigozsint, hogy a visszavonulással elárulta Oroszországot. Eközben néhány, a háború nyomon követése miatt népszerű Twitter-fiók azt állította, hogy Putyin személyes repülőgépén elmenekült Moszkvából, míg mások szerint egy bunkerben bujkált. Hogy valójában mi történt, valószínűleg sosem fogjuk megtudni.

Az ellentmondásos információk természetes részei a háborús konfliktusoknak. Prigozsin a világ egyik legismertebb propagandistája: az Internet Research Agency nevű trollfarmja révén került a nemzetközi figyelem középpontjába, amely nagyrészt felelős a 2016-os amerikai elnökválasztás manipulálására tett erőfeszítésekért. A szentpétervári székhelyű IRA vélhetően több más országban is beavatkozott választási kampányokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #3
    Úgy tűnik, az értő olvasás nem az itt hozzászólók érdeme. Ellenben a konteók...
  • Tetsuo #2
    A cikk azt sugallja, mintha más országokban nem lenne cenzúra. Ergo hazugság.
  • Kotomicuki #1
    Más országokban meg mást tiltanak, tehát: mindenhol diktatúra van!

    "elnökválasztás manipulálására tett erőfeszítésekért" - ha ezt felróják nekik, mert rossz, akkor miért is szolnak bele a miénkbe, meg bárki máséba is, sokkal durvább módszerekkel?!

    A manipulatív sajtón/médián meg nem kell meglepődni, mert ez már évszázados múltra tekint vissza és állandó velejárója a hatalomnak, vagy az annak megdöntésére szövetkezőknek.