Gyurkity Péter

Nagyon sok a trójai a Huawei appboltjában

A káros alkalmazásokat rengetegen töltötték le, a cég vizsgálódik, a mielőbbi törlés erősen ajánlott.

A korábban első számú kínai okostelefon-gyártó mostanában új stratégiával igyekszik megkerülni a számára komoly akadályokat jelentő amerikai szankciókat, ennek részeként partnerekkel készíttetné el saját megoldásait. Eközben szoftverboltjuk kapcsán is további aggályok merültek fel, egy friss felmérés szerint nagyon sok trójai található meg a kínálatban.

A Dr. Web által közzétett részletes bejegyzésben arról olvashatunk, hogy ők összesen 190 különböző, többnyire ugyanazon trójait tartalmazó alkalmazást azonosítottak be az App Gallery kínálatában, ezek ugyanis az Android.Cynos.7.origin valamelyik változatát tartalmazzák. A gyakorlatilag 2014 óta létező, a világhálón keringő károkozó elsődleges célja a gyanútlan felhasználók megvezetése, a további jogosultságok megszerzése, majd pedig ezt követően a személyes adatok távoli szerverre történő továbbítása, amely megadja a lehetőséget a készítők számára a közvetlen haszonszerzésre. A cég ugyan nem sokkal az eredeti jelentést követően eltávolította a kérdéses appokat a szoftverboltból, azonban mivel ezeket több mint 9 millió alkalommal telepítették a felhasználók, az eltávolítás már az ő feladatuk lesz.

A részletes felsorolásban megtaláljuk az összes érintett appot, ezeket erősen ajánlott mielőbb törölni. Példaként kiemelhető a Hurry up and hide, amelyet 2 millió alkalommal töltöttek le, míg a Car adventures 427 ezer, a Drive school simulator pedig 142 ezer esetben verte át a készülékek tulajdonosait. Érdemes megjegyezni, hogy már a telepítés során felmerülhet a gyanú, hiszen ezen játékok olyan jogosultságok iránt érdeklődnek (lásd telefonhívások elérése, stb.), amelyeket a kategória képviselőinél normál körülmények között nem kell engedélyeznünk. A telepítést követően a kártevő lehallgatja a szöveges üzeneteket, távoli szerverre továbbítja a készülék bizonyos adatait, valamint az általunk használt telefonszámot. Kiemelt célpontot jelentenek a gyerekek, hiszen ezen játékok jó része nekik készült.

Ahogy említettük, a gyártó már vizsgálódik, ezt követően csak azon alkalmazásokat engedik majd vissza a kínálatba, amelyek ártalmatlannak bizonyulnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!