Berta Sándor

Csehország büntetni akarja a dezinformációk terjesztését

Új ponttal bővülhet a cseh büntető törvénykönyv.

"Nagy szakértői vita folyik arról, hogy a jelenlegi büntetőjog elégséges-e a dezinformációs esetek kezelésére" - jelentette ki Michal Klíma, a cseh kormány média- és dezinformációs megbízottja. A politikus hozzátette, hogy a jelenlegi jogszabályok nem fedik le kellőképpen az álhírek problémáját és ezért pontosításra szorulnak. "Az új terv szerint a kabinet egy olyan törvény bevezetését javasolja, amely lehetővé tenné a nemzeti hatóságok számára, hogy blokkolják a nemzetbiztonságot veszélyeztető dezinformációs oldalakat. Egy ilyen intézkedést csak a külföldről érkező dezinformációra lehetne alkalmazni" - emelte ki Klíma.

A terv előirányozza, hogy a dezinformáció elleni küzdelemre 2 millió eurót juttatnak nonprofit szervezeteknek, míg további 4 millió eurót a cseh médiának. Bár nem derült ki egyértelműen, hogyan fogják elosztani a pénzt, a cseh kormány média- és dezinformációs megbízottja utalt arra, hogy a kis és nagy médiumok egyaránt részesülhetnek az összegből. "Úgy gondolom, hogy a kisebb és újonnan létrehozott sajtóorgánumok számára is kellene egy támogatás, de a nagyobb sajtóorgánumoknak is szükségük lenne ilyen jellegű segítségre. El tudom képzelni, hogy lenne egy támogatás az Európai Unió külföldi tudósításainak támogatására, amely a nagyobb kiadók számára lenne elérhető" - hangsúlyozta végül a politikus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #3
    Jaja, nekem is az ugrott be elsőre, hogy: "És valahol felsír egy kövér lászló..."
  • Akva #2
    Azért ezt már régen feltalálták a véres diktátorok. Hogy mi számít dezinformációnak, azt természetesen a diktatúra határozza meg. Kulcsszó a "nemzetbiztonság" értsd: állambiztonság, a diktatúra biztonsága. A mocskos rezsimek kritikája pl. minden esetben sértik a diktatúrát. Erdogán pl. lecsukatja azokat, akik álhíreket terjesztenek arról, hogy az állami mentés nem áll a hivatása magaslatán. Ez sokkal olcsóbb és egyszerűbb, mint a mentés megszervezése normálisan.
  • lac coo #1
    ezt én mindenhol a világon büntetném !!!!