Berta Sándor

Külön hivatalt hoz létre az álhírek ellen Bulgária

A helyi kezdeményezést az Európai Bizottság is támogatja.

Bozsidár Bojanov bolgár elektronikus közigazgatásért felelős miniszter bejelentette, hogy az ország létrehoz egy külön hivatalt az álhírek ellenőrzésére a közösségi platformokon és azoknak az internetes sajtóorgánumoknak az esetében, amelyek hírügynökségnek adják ki magukat.

A politikus hangsúlyozta, hogy az új hatóság nem fogja az állampolgárokat ellenőrizni és a céljuk nem egy elnyomó apparátus megalkotása. Bojanov rámutatott, hogy a mit sem sejtő felhasználók ellen alkalmazott célzott álinformációk szisztematikus kockázatot jelentenek a társadalomra nézve. Ezért van szükség arányos ellenintézkedésekre és azoknak a lépéseknek - a szabad véleménynyilvánítást veszélyeztető kockázatok alapján - nagyon célzottaknak kell lenniük.

A bolgár minisztérium az ukrán-orosz háború kitörése után a Metához fordult, hogy lépjen fel a dezinformációk ellen. A különböző tanulmányok alapján a bolgár felhasználók az álhírek által legerősebben érintett európai uniós állampolgárok közé tartoznak, köszönhetően Oroszország közelségének. Bojanov közölte, hogy őket az az alapelv vezeti, hogy sem a kormánynak, sem egy nagy cégnek nem szabad eldöntenie, hogy mi igaz és mi nem. Nem szabad blokkolni a különböző tartalmakhoz való hozzáféréseket és nem szabad cenzúramechanizmusokat létrehozni, mert azok könnyen téves irányba alkalmazhatók.

A miniszter leszögezte végül, hogy a helyi hivatalok pontosan tudják, hogy a Kreml közvetlenül és közvetve is finanszírozza a dezinformációk terjesztését, trollgyárakat tart fenn és ezeket a tartalmakat a közösségi portálokon terjeszti. Az érintett bérpropagandisták olyan hamis profilt alkalmazó személyek, akik a különböző "híreket" látogatott csoportokban és oldalakon osztják meg, valamint kommentárokat írnak az egyes hírcikkek alá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #8
    Bulgáriáról lévén szó, egy kis kenőpénz révén már a hivatal fogja terjeszteni az álhíreket
  • Agyturbinikusz #7
    Szerintem a fórum jópár tagja lesz linkelve, mint elrettentő példa.
  • Sydra #6
    Tiltva is voltak. Youtube, twitter simán törölte. Facebook csak megjelölte álhírnek.
    Tudod te, hogy így volt, csak szokás szerint megint hazudsz.
  • Sequoyah #5
    Vannak erre mar bevalt modszerek. Legtobb demokratikus orszagban a legfelsobb/alkotmany-birosag ilyen peldaul vagy eppen a kozponti bankok vezetese.
    Ezeket a kormany delegalja, de nincsennek kozvetlen kormanyzati kontroll alatt.

    Es ha szetnezel, mindkettore jellemzo, hogy a mindenkori kormanynal sokkal szakmaibb donteseket szoktak hozni. Ez meg magyarorszagon is igaz, ahol a demokracia erosen epul le.

    Gyakorlatilag egy hasonlo szervet kene letrehozni erre a feladatra is.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2022.04.12. 18:35:44
  • Sequoyah #4
    Ezt ugy mondod mintha ezek eddig tiltva lettek volna...:D

    Mondjuk az is vicces hogy ilyeneket hozol peldanak, mikozeben ezek nagyjabol egybe esnek a szakertoi velemenyekkel, csak furan fogalmazva mintha eleve nem ertetted volna a szakertoi velemyeneket, es valami szelsojobbos csatornan keresztul szurve hallottal volna roluk.
  • Csaba161 #3
    Az igazi probléma az, hogy ki mondja meg mi az álhír, egy kormány által létrehozott sóhivatalban????
  • Sydra #2
    Nehogy majd valaki beírja, hogy két hétnél tovább tartanak majd a lezárások. Vagy hogy a covid oltás nem 100%-osan véd. Vagy hogy majd rendszeresen oltatni kell covid ellen. Vagy hogy az infláció nem átmeneti.
  • quatlander #1
    CSak az a kérdés, hogy minden álhír álhír-e.