Berta Sándor

Szigorít az Európai Unió az álhírek elleni kódexen

Súlyos pénzbírság jár, ha egy platform nem lép fel a hamis fiókok, a dezinformáció és a rosszindulatú szereplők ellen.

A Reuters és a Financial Times arról számolt be, hogy az Európai Bizottság megállapodott a nagy IT-cégekkel egy önkéntes úgynevezett magatartási kódex szigorításáról. A testület és négy internetes, számítástechnikai óriásvállalat 2016-ban fogadott el közös magatartási kódexet a világhálón folytatott jogellenes gyűlöletbeszéd ellen. A dokumentum a Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft kötelezettségvállalásait tartalmazza az ilyen tartalmak Európán belüli elterjedése ellen.

Az Európai Bizottság most abban állapodott meg a négy céggel, illetve az időközben csatlakozott Google, TikTok és további 24 vállalkozás és szervezet képviselőivel, hogy erősebben lépnek fel a dezinformáció, az álhírek és az álfiókok ellen, eltávolítják a reklámokból és a tartalomajánlásokból a káros dolgokat vagy blokkolják azokat. Az aláíróknak intézkedéseket kell hozniuk a megtévesztő reklámok leküzdésére és a politikai hirdetések átláthatóságának növelésére. Amennyiben az érintett társaságok ezt nem teszik meg, akkor az éves globális bevételük 6 százalékát kitevő pénzbüntetést kapnak. Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa kifejtette, hogy a komoly pénzbüntetéssel való fenyegetés "jogi hátteret" ad az aktualizált magatartási kódexnek.

A szabályozásokért felelős hatóságok és az aláírók osztoznak a felelősségen. Ezzel párhuzamosan a dokumentumot ötvözik a 2020 szeptemberében bemutatott Digital Services Act (DSA) nevű törvénycsomaggal, amely többek között azt tartalmazza, hogy a közösségi média világában működő IT-óriásoknak több felelősséget kell vállalniuk a platformjaikon elérhető tartalmakért. Az aláíróknak hat hónapjuk van arra, hogy a gyakorlatba ültessék át az intézkedéseket.

A Financial Times mindezt azzal egészítette ki, hogy a szolgáltatóknak részletes adatokat kell bemutatniuk az eltávolított botokkal, az alkalmazott mesterséges intelligencia rendszerekkel és az országonként bevetett tartalommoderátorokkal kapcsolatban. A platformoknak a dezinformációk azonosítására és megjelölésére alkalmas eszközöket kell elérhetővé tenniük, s meg kell vizsgálniuk annak a lehetőségeit, hogy miként tudnak a hálózatukba integrálni egy jelölőrendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #22
    Ha csodálkozol a hvg népszerűtlenségén, az csak azért lehet, mert ritkán olvasod, és többet gondolsz róla, mint amennyit ér. Nem mintha én sűrűn olvasnám, de ha fél évben egyszer kivételt teszek a cikküket elolvasva rögtön megbánom...
  • ostoros #21
    "Ha csondben maradsz, akkor ez az egesz tema nem erint teged, es semmit nem kell mashogy csinalnod mint eddig."

    Ja, ja, a normális embernek kell kussolnia, mert különben bünti lesz. Hallod te magad? Ez ugyanaz a sunyi meghunyászkodás, amit a TŰRT kategóriába száműzött dolgok követői űztek, nevezetesen, hagyjanak engem békén, ez itt az én lakhelyem, itt hadd menjen az én zeném. Ami rendben is volna, csak ez ugyanúgy vonatkozzon a másik félre is akkor.
    És nem, a közterek nem tartoznak bele az ő saját terébe.


    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2022.06.20. 13:10:07
  • uwu2020 #20
    Igen, rohadtul fontos ki mit hazudik, ez legalább összejöhet az EU-nak. Szuper lesz a színtiszta igazságot olvasni EU tagként üres zsebbel a hidegben vacogva.
    A gazdasági szankciókkal jól tönkönszúrták saját magukat, a ruszkiknak meg kétszer annyi pénzük lett mint a háború előtt, kell is a siker élmény!
  • bdzsana #19
    Kemény hogy pont Magyarországon háborodnak fel ez ellen ennyire, ahol úgy lehet választást nyerni, hogy a legképtelenebb hazugságokat terjesztjük el (aztán meg max választás után vesztünk pár tucat bírósági pert)
    A fake news kezdeni kell valamit sürgősen, mert nagyon nagy mértetek ölt és nem a politikai véleményről beszélek itt hanem szószerinti konkrétan bizonyítható tényszerűen cáfolható hazugságokkal, mondjuk, hogy Ausztriában már hús sincs, miközben egy hűtő romlott el.
    Már itt az országunkban is brutál ami van. Általában a nagyobb lapokat olvasom, de 1x-2x sikerült elmerülni az internet sötét bugyraiba, és azt látom, hogy míg egy Magyarországon viszonylag nagy lapnak minősülő HVG top cikkeinek top kommentjei kapnak 4-500 likeot mondjuk Facebookon, addig az ilyen mindentudásfája, meg rejtettigazságok meg hasonló kamu oldalaknál akár 3-4000-t.
    Most ez nyilván nem teljesen releváns statisztikailag, de engem elborzasztott. Persze majd jön a válasz, hogy mennyivel jobbak a mainstream oldalak, de azért óriási különbség van egy politikailag elfogult oldal és olyan oldalak között amik konkrétan arra áltak rá, hogy hamis képekkel és videókkal alátámaszott hazug vagy csúsztatott cikkekkel manipuláljanak.
    Ez utóbbinak nem véleménynek kellene lennie, amit a vélemény és szólásszabadság véd, hanem bűncselekménynek a súlyosabb fajtából.
  • csikoskecske #18
    Leegyszerűsítetted a dolgom azzal, hogy megemlítetted a Covidot :D Na de amúgy viccen kívül tiszteletben tartom a véleményed, a véleménynyilvánítás szabad kell hogy legyen, ez itt a lényeg!
    Utoljára szerkesztette: csikoskecske, 2022.06.16. 16:00:15
  • Sydra #17
    "Egy vita ugy nez ki, hogy ha nem ertesz egyet, es szerinted LETEZIK a lista az alairokrol, akkor megmutatod, pl idemasolod a linket, es mar meg is nyerted a vitat. Megse ezt teszed. Vajon miert nem?"
    Egy vita úgy néz, ki hogy az elhangzott érveket próbálod cáfolni nem névlistákat követelsz a másiktól (amit akár ki is guglizhatnál). A tudományban 1 embernek is lehet igaza egymillióval szemben. De neked minden csak öncélú retorika és még az igazság létezését is elutasítod.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.06.16. 03:02:05
  • Sydra #16
    "Szoval nem, NEM tehetsz fennhangon megjegyzest csak mert a TE szepsegidealodba nem fer bele az, ahogy valaki kinez."
    Sajnálom, de nincs kommunizmus. Jog szerint bárkit nyíltan kritizálhatsz. Ez bizonyos esetekben lehet etikátlan, lehet illetlenség, de lehet kívánatos is. De semmiképpen sem tilos.
  • Sydra #15
    Amikor szociológus tudósnak nevezi magát az olyan mint amikor a férfi nőnek nevezi magát.
    A szociológia nem tesz igazolható vagy cáfolható jóslatokat. Legfeljebb leíró megállapításokat tesz statisztikák vagy tanulmányok alapján. Ettől a szociológia még lehet hasznos, de nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki. Az viszont biztos hogy a szociológusok 90%-a teljes mértékben haszontalan és nem ért semmit a világból. Ezt pont az teszi lehetővé, hogy nincs semmilyen szociológiában bevezetett tudományos módszertan, ami mentén objektívan el lehetne őket számoltatni. Ingyen tehetnek olyan semmitmondó vagy ostoba állításokat, mint amiket te is szoktál.
  • Sequoyah #14
    Ha az utcan belelepek, akkor az konkret fizikai kart okoz nekem. De az hogy nem tetszik ahogy kinez, az nem okoz semmifele kart.

    De komolyan teged a szuleid nem tanitottak meg a kulturalt viselkedesre, hogy nem piszkalunk es szidalmazunk masokat csak azert mert nem tetszik neked ahogy kineznek? Te az iskolaban is belekotottel a csunya szemuveges gyerekbe, mert undort keltett benned? Ki mas kelt meg undort benned? A fellabu, felkezu haborus veteran? Vagy akinek borrakja van es elcsunyult az arca? Akinek egesi serulesei vannak es ezert csunya?
    Ha ennyire nem tudsz tisztessegesen viselkedni mas emberekkel, akkor neked nem sok helyed van egy kulturalt tarsadalomban.

    Eszem megall, hogy ilyen emberek nem hogy szegyenlik magukat mert szamukra "csunya" embereket nyiltan gyalaznak, hanem meg buszkek is ra hogy a kulturalt viselkedest szandekosan kerulik...


    Szoval nem, NEM tehetsz fennhangon megjegyzest csak mert a TE szepsegidealodba nem fer bele az, ahogy valaki kinez. Ezt minden normalis iskolaban es csaladban mar igen koran megtanitjak, mert ez az alapveto kulturalt viselkedes resze.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2022.06.16. 01:09:32
  • tom_pika #13
    És ha valami,amit az utcán látok, undort kelt bennem, mert nem fér bele az erkölcsről és a szépségről alkotott normavilágomba, arra tehetek fennhangon megjegyzést? Ha nem, akkor légy szíves te se szólj egy szót se, ha véletlenül az utcán valaki az orrod elé szarik a járdán, mert éppen ahhoz van kedve.
    Ne mondja már meg az egyik ember a másiknak, hogy minek a látványától undorodhat, és ne legyen már tilos senkinek se kifejteni a saját véleményét!