Berta Sándor

Kiterjesztették az amerikai streamszolgáltatókra a brit média­szabályokat

A Netflix felett is joghatósága lesz az Ofcomnak, és a settop boxokról nem hagyhatók le a BBC tartalmai.

Aktualizálta a brit médiaszabályokat az Egyesült Királyság kormánya, hogy a közszolgálati műsorszolgáltatók a jövőben is kiemelkedő szerepet játszhassanak. A brit BBC, az ITV és más közszolgálati műsorszolgáltatók lekérhető ajánlatainak továbbra is könnyen megtalálhatónak kell maradniuk az okostévékben és a set-top-boxokban - közölte Lucy Frazer brit kulturális miniszter amikor bejelentette a médiaszabályok stream-korszakra való aktualizálásának tervét. A javasolt új törvény a Netflixet, az Amazon Prime Videót és a Disney+-t is a szabályozó hatóság, az Ofcom hatáskörébe vonja, hogy segítsen megvédeni a felhasználókat a káros anyagoktól, például a megtévesztő egészségügyi állításoktól.

A brit közszolgálati műsorszolgáltatók védett pozíciókkal rendelkeznek az elektronikus műsorfüzetekben, biztosítva, hogy a nézők könnyen megtalálják a számukra kötelezően előírt tartalmakat, például a híreket. Mivel azonban egyre többen választják a lekérhető televíziózást az okostévéjükön vagy más platformokon lévő alkalmazásokon keresztül, a műsorszolgáltatók aggodalmukat fejezték ki, hogy a lekérhető ajánlataik kevésbé lesznek láthatóak a nézők számára. Lucy Frazer brit kulturális miniszter hangsúlyozta, hogy a nézési szokások változása soha nem látott nyomás alá helyezte a hagyományos műsorszolgáltatókat. "Ezek az új törvények kiegyenlítik a versenyfeltételeket a globális stream-óriásokkal szemben, biztosítva, hogy ugyanolyan magas színvonalat képviseljenek, mint amit a közszolgálati műsorszolgáltatókkal szemben elvárunk, és hogy az iPlayerhez és az ITVX-hez hasonló ajánlatok könnyen megtalálhatók legyenek, bárhogy is nézzük a tévét" - jelentette ki a politikus.

A jogszabálytervezet segíteni fogja a brit rádióállomásokat is a globális riválisokkal szembeni versenyben, mivel a hallgatók az AM- és FM-állomásokról az internetalapú szolgáltatások felé mozdulnak el. Az intelligens hangszóró platformoknak - például a Google és az Amazon ilyen jellegű ajánlatainak - biztosítaniuk kell majd a hozzáférést az összes engedélyezett brit rádióállomáshoz, a nagy országos adóktól a legkisebb közösségi adókig. A különböző platformok nem számíthatnak fel díjat az állomásoknak azért, hogy a szolgáltatásaikban szerepeljenek, vagy hogy saját reklámjaikat a műsorok fölé helyezzék. A brit kabinet kiemelte, hogy a törvénytervezetet azért teszi közzé ilyen formában, mert a reformokról továbbra is konzultál az iparággal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!