Berta Sándor

A közösségi médiaoldalak erősítik a fiatalok káros szokásait

A platformok többek között az alkohol- és a drogfogyasztást is ösztönzik.

A közösségi médiában jártas fiataloknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki drog-, alkohol- és nikotinproblémák, mint azoknál, akik elkerülik a Facebookot, a Twittert és a hasonló portálokat - ez derült ki a Queenslandi Egyetem doktoranduszának, Brienna Rutherfordnak a tanulmányából. A kutató úgy véli, hogy a jelenség hátterében az alkohol és a különböző kábítószerek média általi bemutatása áll. Fontos lenne, hogy az egészségügyi szervezetek ellenintézkedéseket tegyenek.

"Közel 16 millió Twitter, YouTube, Instagram, Pinterest, TikTok és Weibo posztot vizsgáltunk meg, és azt találtuk, hogy a kábítószer- és alkoholfogyasztást túlnyomórészt pozitív módon ábrázolják" - nyilatkozta Rutherford. A doktorandusz szerint ez azért aggasztó, mert a tinédzserek és a fiatal felnőttek a legsebezhetőbbek és a közösségi média legintenzívebb felhasználói. "Ők átlagosan napi nyolc órát töltenek online. A következmények súlyosak, mivel az alkohol- és drogfogyasztás a serdülők és fiatal felnőttek körében a betegségek fő okai közé tartozik. Szigorúbb szabályokat kell alkotni a közösségi médiaplatformok számára annak biztosítása érdekében, hogy a kiskorúak ne lépjenek kapcsolatba potenciálisan káros tartalmakkal, illetve ne legyenek kitéve ilyen tartalmaknak. A közösségi média hihetetlenül erős eszköz a változáshoz, és ha helyesen használják, hatalmas segítséget jelenthet a közegészségügy előmozdításában" - tette hozzá a szakember.

A közegészségügyi szervezetek így felvilágosíthatnák a fiatalokat a kábítószer-, alkohol- és nikotinhasználat kockázatairól. A mintában szereplő bejegyzéseknek csupán 21 százaléka származott közegészségügyi és oktatási szervezetektől, amelyek a káros hatásokról adtak tájékoztatást. Ausztráliában jelenleg korhatár-korlátozás van érvényben a szexuális témákat vagy kockázatos viselkedést tartalmazó grafikus tartalmakra, de a kábítószer-használat viszonylag szabályozatlan az interneten. Sok portál általános megközelítést alkalmazott a kapcsolódó hashtagek betiltására vagy korlátozására, de a nyilvánosan elérhető internetes keresőmotorok segítségével könnyen megtalálhatók voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!