SG.hu

A mesterséges intelligencia megrajzolta hogyan fog kinézni Donald Trump letartóztatása

Miközben a manhattani esküdtszék még csak most dönt arról, hogy Donald Trump volt amerikai elnök ellen vádat emelnek-e üzleti adatok meghamisítása miatt, a letartóztatásáról készült, mesterséges intelligenciával generált képek máris vírusként terjednek a Twitter közösségi médiaplatformon.

A deepfake, azaz a mélyhamisítás fotórealisztikus képei ma már könnyen előállíthatóak olyan mesterséges intelligencia algoritmusokkal, mint a Stable Diffusion vagy a MidJourney. Ezek lehetővé teszik a felhasználók számára a gyors prototípus készítést. A Trumpról most készült hamis képek rávilágítanak arra, hogy milyen gyorsan fejlődik a technológia, és nem kell technikai szakértelem ezen képek előállításához.


A képek készítője, Eliot Higgins a hollandiai székhelyű Bellingcat oknyomozó csoport alapítója és kreatív igazgatója. Higgins a Midjourney 5. verziójával készítette ezeket a képeket, és ezek miatt kitiltották a generatív mesterséges intelligencia platformról. Az AP-nek nyilatkozva Higgins elmondta, hogy a szoftver használatával azt akarta demonstrálni, hogy az algoritmusok mennyire jók valósághű képek generálásában. Persze az algoritmus még hibázik, az egyik képen Trumpnak három lába van, de az is béna amikor a börtönrácsot fogja.


Az egyik kép, amely Trumpot letartóztatás közben elesve ábrázolja, több mint ötmillió megtekintést gyűjtött a Twitteren. Egy másik képsorozat azt mutatja, hogy Trumpot egyenruhás rendőrök üldözik. A 76 éves volt elnöknek nagyon jó formában kellene lennie ehhez. Más képeken Trump családtagjai dühüket és frusztrációjukat fejezik ki, míg több képen az látható, ahogy beöltözik rabruhába.

Higgins több árulkodó jelet hagyott a fotókon, jelezve, hogy azok nem valódiak. A rendőrségi jelvényeken lévő szöveg olvashatatlan, Trump és családja arckifejezései túlzóak, míg másoké nem. A testekről készült képei eléggé eltorzultak, és messze nem tűnnek természetesnek. A Twitteren külön jelezte, hogy ezek generált gépek, de attól még valószínű, hogy ennek ellenére sokan nem lesznek tisztában a képek eredetével.

*

A mesterséges intelligencia gyorsan változó színterén a szabályozásoknak is gyorsan fel kell zárkózniuk, és ez csak egy kis ízelítő a gyorsan közelgő jövőből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Frekvency #5
  a hajdani imádott amerika, mi lett belöle....
 • Frekvency #4
  elég szar lett, libsik nem nagyon erlőtették meg magukat
 • kvp #3
  Miert ne lehetne valos? Mi bizonyitja az ellenkezojet? Csak es kizarolag az amerikai fosodratu media dontesen mulik, hogy mi az igazsag. Ugyanilyen alapon tartoztattak le es tartanak fogva tobb tucat republikanus tuntetot ket eve, joreszt vademeles es targyalas nelkul. Az amerikai kormanypart tamogatoinak pedig gyilkossagert vagy fosztogatasert sem kell meg 24 orat sem ulniuk, ugyanis elvi alapon kapnak ovadek mentesseget. Erre egyebkent kulon buszke a kormanyzat, forditott rasszizmusnak hivjak. A hivatalos angol kifejezes, az affirmative action magyarul megerosito intezkedest jelent. A fosztogatok eseten ez azt jelenti, hogy megerositik oket abban, hogy helyesen cselekszenek. Es tenyleg, mivel a celjaik megegyeznek a kormanyzat celjaival.

  ps: Az amerikaiak lehet mar azt sem fogjak elhinni, ha tenyleg lecsukjak Trumpot, mert honnan lehet tudni, hogy mi a valos es mi nem? A mostani elnokre is tobben szavaztak mint eddig valaha. Sot volt olyan korzet, ahol sokkal tobben szavaztak mint az adott korzetben regisztralt szavazok szama osszesen. Ez is bizonyitja, hogy tisztesseges es tiszta valasztas volt, mint itthon 1947-ben.
 • CairoJack #2
  Biden felkészül...
 • Cat #1
  Várom, hogy az Origon feltűnjön, mint valós hír.