MTI

Áll a bál Londonban Trump Twitter-megosztásai miatt

Donald Trump amerikai elnök a Twitter üzenőportálon egy radikális brit szervezet muszlimellenes videóit osztotta meg.

Trump Twitter-oldalán a Britain First nevű radikálisan EU-ellenes, bevándorlás-ellenes és muszlimellenes brit csoport három videója jelent meg. Az egyik felvételen az látszik, amint egy muszlim egy mankóval közlekedő holland fiatalra támad. Egy másik videón egy férfi - a cím szerint szintén muszlim - egy Mária-szobrot tör össze, a harmadik videó pedig a hozzá fűzött leírás szerint azt ábrázolja, hogy egy "muszlim csőcselékből" álló csoport egy tizenéves fiút taszít a mélybe egy háztetőről, utána agyonveri. A videókat eredetileg a 2011-ben alakult Britain First helyettes vezetője, a szélsőséges gyűlöletkeltő kijelentései miatt büntetőeljárás alatt álló Jayda Fransen töltötte fel a Twitterre, és innen került az amerikai elnök Twitter-oldalára, amelynek több mint 43 millió követője van.

Theresa May brit miniszterelnök szóvivője már tegnap rosszallását fejezte ki a videók újraközlése miatt. A Downing Street szóvivőjének első nyilatkozata szerint a Britain First a nagy-britanniai közösségek megosztására törekszik gyűlöletteljes, hazugságokat terjesztő és feszültséget szító szóhasználatával, és ezért "helytelen, amit az (amerikai) elnök tett". Trump azonban a Downing Street e reagálására ma támadó hangvételű Twitter-üzenettel válaszolt, amelyben felszóltotta személyesen Theresa Mayt, hogy "ne rám összpontosítsa figyelmét", hanem "az Egyesült Királyságban zajló, romboló radikális iszlám terrorizmusra". "Mi jól vagyunk" - zárult Trump csütörtöki Twitter-üzenete.


Az amerikai elnök üzenetére adott mai válaszában a brit kormányfő szóvivője közölte: Theresa May "teljes mértékben a szélsőségesség elleni fellépésre összpontosítja figyelmét". Hozzátette ugyanakkor, hogy London továbbra is "különleges viszonyrendszert" ápol az Egyesült Államokkal, és folytatódik a két ország "nagyon fontos kérdések hatalmas skálájára kiterjedő" együttműködése.

Amber Rudd brit belügyminiszter a londoni alsóházban felszólalva megismételte a Downing Street előző napi állásfoglalását arról, hogy "helytelen volt" Trump részéről a radikális muszlimellenes brit szervezet videóinak újraközlése. Rudd hozzátette: reméli, hogy a brit miniszterelnöki hivatal nyilatkozata "gyakorol majd valamelyes hatást" az amerikai elnökre. A belügyminiszter szerint a brit kormány nem tűr meg egyetlen olyan csoportosulást sem, amely más vallásúak, más etnikumokhoz tartozók ellen terjeszt gyűlöletet.

Sadiq Khan, London polgármestere felszólította a brit kormányt, hogy vonja vissza az amerikai elnök nagy-britanniai állami látogatásra szóló meghívást. Khan szerint "hihetetlen", hogy Trump nem veszi észre, hogy "e szélsőséges csoport (a Britain First) támogatásával aktívan gyengíti a tolerancia és a sokszínűség értékrendszerét, amely Nagy-Britanniát oly naggyá tette". A londoni polgármester szerint "e legutóbbi incidens után egyre világosabb, hogy nem kívánatos Trump bármilyen hivatalos nagy-britanniai látogatása".

Theresa May januárban, alig hét nappal Trump beiktatása adott át állami látogatásra szóló meghívást az amerikai elnöknek. A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégei, és az uralkodó valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #253
  Egészen másról beszéltem, de nem baj.
 • Grifid71 #252
 • Dante73 #251
  Ha nem vagy tisztában az eredményekkel, de leállsz dedós stílusban osztani a nemlétező eszed, az nem az én hibám...

  Köszönöm mindenkinek a részvételt. Hallottam érdekes dolgokat itt, (jobban mondva olvastam) de sajnos a célom nem sikerült elérnem. Nem hogy megértettem volna a gondolatmeneteteket, de még homályosabb lett, mint eddig volt.
  Arra sikerült rájönnöm, hogy a Liberalizmussal kapcsolatban is akad némi zavar a fejekben.

  Utoljára egy tanács. Liberalizmusról ne jobboldaliaktól olvasgassatok, hanem liberálisokról. Mind a két tábornak jobb lenne, talán az álláspontok is közelednének egymáshoz.

  Kellemes hétvégét, jó bulizást nektek.
 • ostoros #250
  Szájhős.
 • Grifid71 #249
  Mi van, beindul a kiscsoportos óvoda? Illik hozzád.
 • ostoros #248
  Mondod, te, szájhős.
 • ostoros #247
  "jobbak is az eredményeik, nem kicsit" Hahahahahauauazazazazazauazauhahaha! De komolyan.
 • ReszegKoldus #246
  Mondjuk eddig is sejtettem, hogy amikor arról nyifognak és lobogtatják a statisztikákat, hogy micsoda rasszizmus van, ott tulajdonképpen nem a rasszisták száma nőtt meg, csak az illetékesek egyre több emberre terjesztik ki a fogalmat

  Természetesen nem szabad és nem is lehet különbséget tenni a kultúrák értékei között, micsoda dolog lenne. Nyilván a pápuai gecinyelők (Sambia/Etoro),a csiklócsonkítók és stb. kultúrája egyenértékű bármelyik mai európai kultúrával.
 • Grifid71 #245
  Az biztos, hogy nagyobb mint az agyad.
 • NEXUS6 #244
  Kína a globalizáció legnagyobb nyertesének tekinthető, azonban miközben rahedli milliárdos jött létre náluk is, a 70-es évek albán átlag szintű középosztálybeli jövedelmeitől eljutottak a nagyságrendileg nálunk is tapasztalhatóig (úgy tudom még magasabb is). Ez általában nem jellemző azokra az országokra, amelyek a szabad kereskedelem és más liberális eszmék hatására bevetették magukat a globalizáció pezsgésébe. Ott úgy nyílt az olló a kőgazdagok és a szegények között, hogy a középosztály is max stagnált, lásd pl. kishazánkat, Amerikát, akármelyik országot.
  De Norvégia pl. itt is kivétel, de ők külön utat tudnak járni az olajnak köszönhetően, amúgy továbbra is alkotmányos királyság az államformájuk és azt hiszem konzervatív kormányuk van. De nem emléxem, hogy "ennek ellenére" meg akarnának támadni valakiket. ;)