Gyurkity Péter

A Facebook is visszavonja Trump kitiltását

A közösségi oldal bejelentette a lépést, ám a jövőben fokozottan figyelnek majd a fiókra.

Donald Trump a 2020-as választás elvesztése óta még mindig gyakran szerepel a hírekben, ami többek között annak köszönhető, hogy az utóbbi hónapokban egyre valószínűbbnek tűnt, hogy ismét ő lesz a republikánusok fő arca. Ez ellen ugyan a párton belül is sokan küzdenek, eközben azonban a közösségi oldalak területén is zajlanak az események, hiszen most egy újabb platform jelezte, hogy visszavonják a korábbi kitiltást.

Legutóbb arról olvashattunk, hogy a Google letiltotta a volt elnök saját appját, ennél is nagyobb visszhangot váltott ki azonban a Twitter új vezetése, pontosabban az Elon Musk által meghozott döntések sorozata. A jól láthatóan továbbra is Trumpról szóló küzdelem folytatódik, ennek kapcsán jeleztük, hogy magát a Twittert is betilthatja az EU, most azonban már a Facebook tette egyértelművé, hogy ők is követik a példát, így feloldják a két évvel ezelőtti kitiltást, amelyet eredetileg a washingtoni zavargások, valamint Trump támogató kijelentései miatt léptek meg. Ez mind a Facebook, mind pedig az Instagram szolgáltatásaira vonatkozik, így a volt elnök ezen platformokon is visszatérhet a nyilvánosság elé.

A mellékelt magyarázat alapján a két évvel ezelőtti események jelentette veszély az utóbbi időben jelentős mértékben csökkent, így most megengedhetőnek látják a visszatérést. Ez persze csak a kötelező indoklás, valójában inkább a Trumpról és (közvetett módon) a szólásszabadságról szóló vita további alakulásáról van szó, nem feledkezhetünk meg ugyanis arról, hogy ez utóbbi korlátozása kapcsán annak idején bőven érte kritika a céget. Meglátjuk, mindez hova vezet, abban biztosak lehetünk, hogy az elsősorban politikai jellegű csatározások folytatódni fognak.

A Twitter és a Facebook lépései révén Trump tulajdonképpen visszanyerte korábbi mozgásterét, az illetékesek azonban most azt is egyértelművé tették, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak majd erre a fiókra, a szabályzattal ellentétes megszólalásokat pedig újabb, egy hónaptól két évig terjedő kitiltás követi majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    A szólás és kifejezésszabadság nem az oldalakra vonatkozik, hanem arra hogy nem viszi be a rendőr az embert, de magáncég azt csinál amit akar, lehet használni másikat.
  • gosub #3
    EU tiltsa le a twittert, de akkor vele együtt a facebookot is.
  • kvp #2
    Elvi kerdes. Nem azert tiltjak ki ezeket az embereket, mert torvenyt sertenek, hanem azert mert nem ugy gondolkoznak es nem ugy viselkednek ahogy az elvart az adott oltalt iranyito nagytokes csoport reszerol. Tehat ezeken az oldakon a szolasszabadsag azt jelenti, hogy az lehet mondani amit szabad. Nem veletlen, hogy a tenyleges torvenyserteseket megengedik amennyiben az az ertekrendjuknek megfelel.
  • Ender Wiggin #1
    nem az volt a bírósági eljárás konklúziója, hogy az állítólagos twitter üzenetét meghamisították? ki se kellett volna tiltani... sokkal durvább arcok sokkal durvább okosságokat tolnak büntetlenül.