Gyurkity Péter

Betiltja a kriptobányászatot a Microsoft

Ezt csak külön engedély esetén teszik lehetővé saját online szolgáltatásaikon.

A redmondi cég kapcsán az elmúlt hetekben írtunk arról, hogy egyesek megfúrnák az Activision felvásárlását, most azonban ők maguk hoztak meg egy újabb döntést, amely már a kriptobányászok életét érinti. Ennek értelmében nagyon megnehezítik a tevékenység folytatását, legalábbis saját online platformjaik esetében.

A Microsoft egészen pontosan december első napján módosította ismét saját licencfeltételeit, amelyek a Universal License Terms for Online Services néven megtalálhatók a hivatalos oldalon. Ezek az MS Cloud igénybe vételére vonatkozó feltételeket sorolják fel, a mostani változtatás révén pedig az vált egyértelművé, hogy a kriptobányászat tevékenységét kizárólag előzetes írásos engedély megléte esetén teszik lehetővé, vagyis a nagy többség, (legalábbis azok közül, akik még mindig kitartanak ezen terület mellett) már kénytelen lesz egyéb alternatíva után nézni. Érdekes módon azt nem közlik, hogy pontosan hol és miként kérhetünk ilyen írásos engedélyt, viszont ezzel a lépéssel tulajdonképpen a riválisok példáját követik.

Az Oracle és az OVH a legtöbb esetben szintén nem teszi lehetővé a bányászatot saját megoldásán, a Digital Ocean és a Google Cloud ugyanígy kizárólag írásos engedély esetén tesz kivételt, míg az Amazon Web Services saját ingyenes ajánlata esetén korlátozta ezen tevékenységet. Azt persze nem tudjuk, hogy a mostani redmondi lépés nagyjából mennyi felhasználót érint, ez a terület viszont az elmúlt hónapokban alaposan beszűkült, hiszen a második legnagyobbként számon tartott Ethereum már elhagyta a bányászatot, a továbbra is első bitcoin ára pedig olyan komoly mértékben esett vissza, ami már eleve kétségbe vonta a tevékenység folytatását, annak értelmét.

A Microsoft a maga részéről az online csalásokat, az illetéktelen hozzáféréseket, valamint a többi felhasználó élményének jelentős mértékű leromlását említette kiemelt indokként, viszont az írásos engedélyeket szerintük kutatási és tesztelési feladatok esetén hajlandóak lesznek kiadni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #1
    ...,illetve kellenek a kapacitások az EU-ba költözéshez...