Berta Sándor

Robotszakács főz egy horvát étteremben

A vendégek körülbelül 70 egytálételből választhatnak.

Bárányos gnocchira, fekete rizottóra vagy cukkinis tésztára vágyik valaki? Bármelyiket megrendelheti egy horvát étteremben, ahol egy robotszakács képes mintegy 70 különböző egytálételt elkészíteni. A tulajdonosok szerint a zágrábi BOTS&POTS Sci-Food bisztró a világ egyetlen olyan étterme, ahol az egy lábasban elkészített, azonnal fogyasztható ételeket gépek készítik el úgy, hogy a friss alapanyagokkal való megtöltésen kívül ember nem vesz részt a munkában. A készülékek az emberi szakács által készített digitális receptek alapján adnak az egyes fogásokhoz olajat és fűszereket.


"Más hasonló éttermekben robotok pucolják és sütik a krumplit és a hamburgert, pizzát készítenek, vagy felszolgálják és kiszállítják az ételeket, de nincs olyan robot, amely friss élelmiszerekből egytálételeket készít" - jelentette ki Hrvoje Bujas, a BOTS&POTS Sci-Food társtulajdonosa. Hét esztendőbe telt, mire Bujas társainak ötlete több mint 1 millió eurós befektetés után valósággá vált és tavaly megnyitotta az éttermet. "Valóban kihívást jelentett, hogy friss élelmiszerekből a lehető legrövidebb idő alatt kész ételt készítsünk, amely a lehető legízletesebb" - ecsetelte Bujas a Reuters hírügynökségnek.


Úgy tűnik, hogy a vásárlók egyetértenek az ötlettel és annak megvalósításával. "Az ételek kiváló minőségűek. A tányérom teljesen üres" - mondta a 18 éves Lovro Petar Andrisek, aki születésnapja alkalmából látogatott el a BOTS&POTS-ba. A GammaChef nevű robotszakácsot az étterem főszakácsa digitálisan "tanítja meg" arra, hogy hogyan kell elkészíteni egy ételt, majd megjegyzi azt és a végtelenségig ismétli. "Öt robotfőző egyenként négy ételt képes 15 perc alatt vagy közel 100 ételt egy óra alatt elkészíteni. Egy darab gépi segítő 10 ezer euróba kerülne, ha eladnánk " - jegyezte meg Bujas.


"Fontolgatjuk, hogy franchise útján bővítjük az üzleti modellünket, mert a robot felgyorsítja a főzési folyamatot és pénzt takarít meg a munkaerőhiány idején. Egy ilyen éttermet öt robottal egyetlen ember is működtethet. A végső célunk egy pincér, szakács és készpénz nélküli hely létrehozása, ahol emberi kapcsolat nélkül lehet rendelni és fizetni az ételért" - szögezte le a menedzser.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!