Berta Sándor

Valós időben szállít adatokat egy robot a haszon­növényekről

Az autonóm rendszer mesterséges intelligencia segítségével ellenőrzi a termés állapotát.

A francia Meropy startup SentiV nevű mezőgazdasági robotja elnyerte az idei Consumer Electronics Show (CES) innovációs díját. A gép mezőgazdasági területeket és terményeket vizsgál szinte valós időben és ehhez adatokat gyűjt. A megszerzett információkat mesterséges intelligencián alapuló algoritmusok elemzik, beleértve a növények állapotát, kimutatja a tápanyag- és vízigényt; megtudható, hogy hol nőnek a gyomok és hol vannak jelen a betegségek vagy a kártevők. Továbbá a SentiV áttekintést nyújt arról is, hogy hol van szükség műtrágyára és öntözésre.

Az adatok birtokában a termelő reagálni tud és megteheti a megfelelő intézkedéseket. A gép információkat szolgáltat a növények növekedési szakaszáról, így a betakarítás ideje előre tervezhető és a megfelelő időben történhet. A rendszer naponta körülbelül 20 hektárnyi mezőgazdasági területet képes ellenőrizni. A körülbelül 15 kilogrammos robotnak nincsenek gumiabroncsai és futófelület nélküli, nyitott küllős kerekeken halad, hogy ne tegyen kárt a megművelt földekben. Úgy tervezték, hogy még az egyenetlen termőföldeken is haladni tudjon. A kerekek a termények magasságától függően cserélhetők.


A gazdák egy számítógépes műszerfalon bejelölik a szántóföldjük kerületi koordinátáit, majd elküldik a SentiV-t a területre, amelyet az egység ezután magától, szisztematikusan bejár. A helyzetének meghatározásához a GNSS globális navigációs műholdrendszert használja, mely a GPS mellett a GLONASSZ műholdakat is használja a nagyobb pontosság érdekében. A fedélzeten két kamera van, amelyek segítségével a rendszer két különböző szögből gyűjt képi adatokat a növények leveleiről: felülről és alulról. A SentiV magassága szükség szerint állítható.

A két szögből való információgyűjtés komoly előnyt jelent a mezőgazdasági területeket drónnal elemző hasonló megoldásokkal szemben, hiszen azok csak felülnézetből szolgáltatnak információkat. A Meropy további érzékelőket is szeretne alkalmazni, hogy részletesebb terméselemzést tegyen lehetővé, de a SentiV még nem teljesen kidolgozott változatának egyelőre be kell érnie a két kamerával. A kereskedelmi változat az ügyfél igényeitől függően több érzékelőt is tartalmazhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!