Berta Sándor

Humanoid asszisztens­robotot dob piacra a Samsung

Hatalmas növekedési lehetőséget látnak az ágazatban, új gépük a háztartási munkában segíthet majd a tulajdonosoknak.

A Samsung az idén piacra dob egy humanoid segédrobotot. Ezt Han Jong-hee, a dél-koreai konszern alelnöke erősítette meg az idei Consumer Electronics Show (CES) kiállításon. A menedzser ugyanakkor az EX1 nevű robot képességeiről nem közölt részleteket, azokat csak a gép véglegesítése után fogják nyilvánosságra hozni.

Bár a műszaki részletek nem ismertek, a gyártó régebbi koncepciói támpontokat adhatnak az új fejlesztés képességeiről. Az óriáscég a CES 2021-en mutatta be a Bot Handy nevű modellt, amely markolókarral van felszerelve és képes egyszerű háztartási feladatok elvégzésére, például az edények tisztítására. A Samsung emellett korábban bejelentette a Bot Care-t is, amely a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes felismerni és megtanulni az emberek viselkedését az otthonukban. A termék értékesítéséről nincsenek részletek. Valójában csak a szintén mesterséges intelligencián alapuló JetBot AI+ robotporszívó áll rendelkezésre.


Bort tölt és mosogatógépet pakol ki a robotkar, aminek egy éve kaphatónak kellene lennie

Han Jong-hee szerint a robotpiac általában véve egy új "növekedési motor" a Samsung számára. A társaság a technikai tudásának és tapasztalatának a bővítése érdekében mintegy 46 millió eurót tervez befektetni a Rainbow Robotics nevű dél-koreai robotikai vállalatba, amely már számos különböző robotot kínál. Han Jong-hee hozzátette, hogy nyitottak a fúziókra és felvásárlásokra, amelyekből 2017, a Harman International Industries felvásárlása óta szinte semmi sem valósult meg.

A Samsung Electronics egyre mélyebbre merül a robotüzletágban, miután az ágazatot választotta az egyik jövőbeli növekedési motorjának. A társaság ügyvezető elnöke, Jay Y. Lee szintén lelkesen támogatta a robotokat és a kapcsolódó technológiákat. Lee 2021-ben közölte, hogy a következő három évben 240 billió won értékű beruházást tervez a robotokat és mesterséges intelligenciát is magában foglaló jövőbeli új üzletágakba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!