Berta Sándor

Nagy ugrásokra képes egy kicsi robot

A szakemberek az állatvilágból vették a példát.

Sameh Tawfick, az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem professzora és kollégái, valamint a Princeton Egyetem munkatársai közösen fejlesztették ki azt az apró robotot, amely nagy akadályokat is képes legyőzni. A csoport tagjai a pattanóbogarak anatómiáját, mechanikáját és evolúcióját tanulmányozták. "A kis méretű robotika egyik nagy kihívása, hogy olyan konstrukciót találjunk, amely kicsi, de elég erős ahhoz, hogy gyorsan megkerülje az akadályokat, vagy gyorsan kijusson egy veszélyes környezetből. Az új modellt a pattanóbogárról mintáztuk. Nem azért hívják így, mert különösen gyorsan halad előre, hanem azért, mert képes mechanikai energiát tárolni egy 'izomban', amelyet egy csapásra felszabadít, így hatalmasat ugrik" - jelentette ki a kutató.

A szakemberek állati izmokról mintázott aktuátorokat használnak és ellenállással szemben tekerik fel őket. Az ugráshoz a mechanikus szerkezetet felszabadítják, hogy az energia ugrás formájában kiürülhessen. A csapat úgy vélte, hogy az ilyen jellegű robotok egy napon képesek lesznek zárt terekben dolgozni, hogy a problémás területek lefényképezésével előkészítsék a nagy gépek, például turbinák és repülőgép-hajtóművek karbantartási munkáit.


"Elképzeléseink szerint a rovarméretű robotok a modern mezőgazdaságban is hasznosak lehetnek. A tudósok és a gazdák jelenleg drónokat használnak a termények megfigyelésére, de néha a kutatóknak szükségük van egy érzékelőre, hogy megérintsenek egy növényt vagy lefényképezzenek egy nagyon apró jellemzőt. A rovarméretű robotok képesek erre" - mutatott rá Tawfick. A programban részt vettek a Birminghami Egyetem, az Oxfordi Egyetem és a dallasi Texasi Egyetem szakemberei is. A tanulmányt a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), a Toyota Research Institute North America, a National Science Foundation és a The Royal Society támogatta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!